BACK TO ALL

Βουλευτικό

Βουλευτικό: Η πρώτη Βουλή των Ελλήνων
Βλέπεις ένα καλοδιατηρημένο τζαμί, εκεί στα νοτιοδυτικά της πλατείας Συντάγματος, και σου λένε πως αυτό είναι το Βουλευτικό, δηλαδή η πρώτη Βουλή των Ελλήνων! Λογικό δεν είναι να μπερδευτείς; Κυρίως αν δεν ξέρεις τη μεγάλη ιστορία που κουβαλά το τζαμί… στον τρούλο του.

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Αρχικά, εν έτη 1730 συγκεκριμένα, το κτήριο κτίστηκε ως τζαμί αποτελούμενο από μια μεγάλη αίθουσα και έναν ογκώδη τρούλο. Μάλιστα, στα δυτικά του υπήρχε και μια στοά με τρούλους, που όμως στις αρχές του 20ου αιώνα καταστράφηκε από σεισμό. 
Για το πώς χτίστηκε το τζαμί, η παράδοση έχει μια πολύ γλαφυρή ιστορία να διηγηθεί, που μιλά για έναν Τούρκο Αγά. Κάποτε, λοιπόν, δύο Βενετοί, απόγονοι πολύ πλούσιας οικογένειας, ήρθαν στο Ναύπλιο για να βρουν έναν θησαυρό που είχε κρύψει ο πατέρας τους την εποχή που η πόλη ήταν υπό την κατοχή των Βενετών. Αφού με τη βοήθεια ενός σχεδιαγράμματος εντόπισαν τον εν λόγω θησαυρό στο σεράι του Τούρκου Αγά, και σε κρυφή συνεννόηση μαζί του, τελικά εκείνος μπήκε στον πειρασμό να τον κρατήσει για τον ίδιο και έτσι σκότωσε τους δύο Βενετούς. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, αργότερα ένιωσε τύψεις για την πράξη του και έτσι με το χρυσάφι του θησαυρού έφτιαξε το τζαμί, που έκτοτε έμεινε γνωστό ως το τζαμί του Αγά-πασά.

Αρχικά Βουλή, κατόπιν φυλακή
Από το φθινόπωρο του 1825 μέχρι την άνοιξη του 1826, στο τζαμί, το οποίο είχε διαμορφωθεί εν τω μεταξύ από τον αρχιτέκτονα Βαλλιάνο, στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων. Εξού και η ονομασία Βουλευτικό, με την οποία είναι γνωστό το τζαμί μέχρι σήμερα.
Ο χώρος στη συνέχεια λειτούργησε εξυπηρετώντας διάφορους σκοπούς: στέγασε το Ελληνικό Σχολείο, το ισόγειό του υπήρξε φυλακή, αργότερα δίνονταν στο χώρο του χοροεσπερίδες του δήμου, εδώ έγινε και η Δίκη των Οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, του Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Πλαπούτα.

Χώρος πολιτισμού
Το Βουλευτικό πλέον σήμερα, διαμορφωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος ενώ στο ισόγειό του μεταφέρθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. 
Έχω την εντύπωση πως μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, την επόμενη φορά που θα περνάς απ’ έξω, θα κοντοσταθείς.

Βουλευτικό, Πρώτη Βουλή των Ελλήνων, Vouleftiko, Nafplio
VouleutikoN1.jpg

37.5657, 22.7962