BACK TO ALL

Πλατεία Συντάγματος

Πλατεία Συντάγματος: Εδώ όπου χτυπά η καρδιά του Ναυπλίου
Όταν βρεθείς για πρώτη φορά στο Ναύπλιο, δεν χρειάζεται να ρωτήσεις κατά πού πέφτει η πλατεία Συντάγματος. Θα σε οδηγήσει εκεί η ροή του κόσμου, το βουητό των παιδιών που φτάνει στα αφτιά σου, μια τύπου έκτη αίσθηση, σαν ένας μαγνήτης που σε τραβά στην πλατεία που αρχικά λεγόταν πλατεία Πλατάνου. Μόλις βρεθείς στη σκιά του εν λόγω πλατάνου, σκέψου σε πόσο σημαντικό σημείο βρίσκεσαι, αφού εκεί οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν τα επαναστατικά σχέδιά τους.
Η πραγματικά πανέμορφη πλατεία, σαν μια μικρογραφία της πόλης, αποκαλύπτει την ιδιαίτερη ταυτότητα αλλά και την ιστορία του Ναυπλίου. Αρκεί να ξέρεις να παρατηρείς. Και να τολμήσεις να σταθείς για μια στιγμή στο μέσον της πλατείας (λίγη προσοχή μόνο στο πατίνι πίσω σου, το ποδήλατο δίπλα και τη μπάλα ποδοσφαίρου, ουπς, στο κεφάλι σου) και περισκοπικά να παρατηρήσεις τα κτίρια, να οσμιστείς την συγκεντρωμένη ενέργεια.

Τα κτίρια στα πέριξ
Εδώ, το Βουλευτήριο, όπου στεγαζόταν και η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Εδώ και το Τριανόν, το Παλαιό Τζαμί δηλαδή (το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη), το ανάκτορο Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα ονόματα αλλάζουν, η πλατεία μένει
Η πλατεία το 1843 από Πλατάνου μετονομάστηκε σε Λουδοβίκου, προς τιμήν του πατέρα του Όθωνα. Την ίδια χρονιά, μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες στην Αθήνα ζήτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα, πήρε και αυτή η πλατεία (όπως και της Αθήνας) το όνομα πλατεία Συντάγματος.
Τη μορφή που τη βλέπεις σήμερα τη διατηρεί από το 1980 όταν επί δημαρχίας Νίκου Καράπαυλου, ανακατασκευάστηκε. Εδώ, όπου τώρα στεγάζεται το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, βρισκόταν και το σπίτι της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου. Από το μπαλκόνι της, η σύζυγος δημάρχου έβγαλε έναν πύρινο λόγο εμψυχώνοντας τους Ναυπλιείς να επαναστατήσουν. Θα δεις στη πλατεία και το γλυπτό προς τιμήν της!

Μια πλατεία που σφύζει από ζωή
Και αφού πάρεις μια γερή δόση ιστορίας, εδώ θα καθίσεις για καφεδάκι ή για ποτό, από εδώ θα περάσουν όλοι οι φίλοι και γνωστοί, εδώ θα σε βρει το πρωί αλλά και το βράδυ, αφού πρόκειται για μια πλατεία ζωντανή μέρα νύχτα. Από εδώ, θα ξεκινήσουν και οι ωραιότερες βόλτες σου στο Ναύπλιο. Και εδώ πάλι θα καταλήξεις.

Αυτό το ήξερες;
Την έκφραση «Ψωροκώσταινα» σίγουρα την έχεις ακούσει. Ξέρεις όμως πώς προέκυψε; Ήταν το έτος 1826, όταν ο δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, ζήτησε από τους κατοίκους του Ναυπλίου να συνεισφέρουν σε έρανο για το έθνος. Ο λόγος του άγγιξε τόσο πολύ τους Ναυπλιείς που ακόμα και η φτωχότερη γυναίκα της πόλης, που την αποκαλούσαν Ψωροκώσταινα, έδωσε για τον σκοπό αυτό ό,τι είχε και δεν είχε, ένα γρόσι δηλαδή και ένα ασημένιο δακτυλίδι!
Η Πλατεία Συντάγματος επιλέχθηκε ως μία από τις διασημότερες πλατείες της Ευρώπης, σε μία έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία πέντε ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με συντονιστή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Το υλικό που συγκεντρώθηκε, παρουσιάστηκε σε έκθεση στη Βενετία το 2007 και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη.

Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου, Nafplio Syntagma square
Πλατεία Συντάγματο Ναυπλίου, Nafplio Syntagma square
venetian lion in Syntagma square of Nafplio, ο λέων της πλατείας Συντάγματος Ναυπλίου
Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου, Nafplio Syntagma square

37.566016866771, 22.796893957239