BACK TO ALL

Άγιος Νικόλαος

Επειδή μια επίσκεψη στο Ναύπλιο δε νοείται χωρίς σεργιάνι στην παλιά πόλη, τα βήματα σου σίγουρα θα σε φέρουν στην πλατεία Φιλελλήνων, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη Αγίου των ναυτικών. Μικρός σχετικά ναός σε μέγεθος -αλλά όχι και σε ιστορία- βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

Ένας ναός με ιστορία
Όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού, ο ναός μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της πόλης στο λιμάνι το 1713, μετά από επιθυμία του προβλέπτη του Ενετικού στόλου Αυγουστίνου Σαγρέδου. Επέλεξε αυτό το σημείο εκτός των τειχών της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στους ναυτικούς.
Ο σημερινός ναός, πάντως, που ανήκει στον τύπο της βασιλικής με επίπεδη οροφή (τη γνωστή ουρανία), είναι του 1836 και εντός μπορεί να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα.
Από την εσωτερική διακόσμηση του φωτεινού αυτού ναού, διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος, ο κεντρικός (ρωσικής τέχνης) πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του γνωστού ταλαντούχου αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Ιωάννου Δημάδη. Η πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια αποτελούν νεότερες προσθήκες.
 
Αυτό το ήξερες;
Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους τρεις Ιεράρχες .

Αξίζει να δεις
Στις 6 Δεκεμβρίου, το λιμενικό της πόλης Ναυπλίου γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο, με λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου, καθώς και του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του, που φυλάσσεται στον ιερό ναό.

Πληροφορίες
Πλατεία Φιλελλήνων, 21100, Ναύπλιο
Τ. +30 27520 23552

Tip
Προς το παρόν ο ναός βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω εργασιών ανακαίνισης.

AgiosNikolaosN1.jpg

37.5669, 22.7968