BACK TO ALL

Άγιος Αναστάσιος

Στην είσοδο της πόλης (στην παραλιακή οδό Ναυπλίου - Νέας Κίου)  δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως. Ο ναός αυτός  θεμελιώθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1990 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κύριο Ιάκωβο και  τον Ιούνιο του 1995 τελέστηκαν τα εγκαίνια.
O ναός είναι χτισμένος στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και στην κεντρική του αψίδα υπάρχει η Πλατυτέρα, η οποία δείχνει ότι σκεπάζει όλη την πόλη του Ναυπλίου. Η μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου με καθολική στο Ναύπλιο αργία.

Λίγη Ιστορία
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ζωγράφος, γέννημα θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς, όμως, της κοπέλας του έκαναν μάγια για να τον εκδικηθούν, με αποτέλεσμα να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός τον ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπόμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ο ωραίος ναός στολίζει την πόλη προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

Αυτό το ήξερες;
Η μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Νεομάρτυρα πανηγυριζόταν στον  Ναό «Γενέσιον της Θεοτόκου». Η Παναγία του Ναυπλίου είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Ναυπλιέως Νεομάρτυρα Αναστασίου, τον οποίο οι Τούρκοι  βασάνισαν για την πίστη του στο Χριστό την 1η Φεβρουαρίου 1655,  στην ελιά πού υπάρχει ακόμη στη βορινή του ναού πλευρά.

Άγιος Αναστάσιος Ναυπλίου, Agios Anastasios temple of Nafplio

37.571453563429, 22.804479002953