BACK TO ALL

Παλιά πόλη - Χοροί και Γαϊτανάκια

Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλιέων, κάθε έναρξη του Τριωδίου, παραδοσιακά έχουν ενταχθεί τα "Γαϊτανάκια". Το γαϊτανάκι, το οποίο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις των αστικών κέντρων, πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών, αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του, κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση.

Δρώμενα
Σε όλο το μήκος της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, λοιπόν, ομάδες πολιτιστικών και άλλων συλλόγων χορεύουν με το δικό τους γαϊτανάκι, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Ξεκινώντας από διάφορα σημεία, π.χ. από την πλατεία Τριών Ναυάρχων (πλατεία Δημαρχείου), από την πλατεία Καποδίστρια, από την πλατεία Αγίου Γεωργίου και τέλος από την πλατεία Ωνάση, η Χορευτική Ομάδα του Σωματείου "Φίλοι ΠΛΙ", "Το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού", ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ναυπλίου "Χοροκίνηση", το Σωματείο "Το Καστράκι, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής", οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, η Χορευτική Ομάδα του Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας και η Σχολή Χορού Τάτση κρατώντας τα πολύχρωμα γαϊτανάκια τους, χορεύουν κυκλικά σε αποκριάτικους ρυθμούς, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας και τερματίζουν στην πλατεία Συντάγματος παρασύροντας όλους στο κέφι!

Γαϊτανάκια 2024
Η αποκριάτικη εκδήλωση τα "Γαϊτανάκια", στην αρχή των αποκριάτικων εκδηλώσεων και φέτος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00.
Οι χορευτικές ομάδες του Δήμου Ναυπλιέων, με αφετηρία την Πλατεία Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείο Ναυπλίου), σε ρυθμούς καρναβαλιού και σκορπίζοντας άρωμα αποκριάς στην πόλη, θα διασχίσουν την οδό Βασ. Κωνσταντίνου και τερματίζοντας στην Πλατεία Συντάγματος, θα στήσουν το χορό πλέκοντας τα "Γαϊτανάκια".

Αυτό το ήξερες;
Η λέξη "γαϊτανάκι" είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης "γαϊτάνιν", που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη "-άκι" για να δηλώσει τον υποκορισμό. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Η ονομασία της έχει πιθανόν να κάνει με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία των Σαμίων, γνωστή για την παραγωγή κορδέλας. Οι κορδέλες συνήθως ήταν από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και αποτελούσαν διακοσμητική πινελιά των φορεμάτων.

gaitanaki.jpg
gaitanakia Nafplio, γαϊτανάκια Ναύπλιο
gaitanakia 2024 Nafplio, γαϊτανάκια Ναύπλιο 2024

37.566042364646, 22.796881938336