BACK TO ALL

Λυγουριό - Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Χτισμένο σε υψόμετρο 370 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Αραχναίο, 25 χλμ. από το Ναύπλιο, το χωριό βρίσκεται στο δρόμο προς το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Η διάσημη ταβέρνα του
Ναι, δεν είσαι ο μόνος που γνωρίζεις την ύπαρξη του εν λόγω χωριού μέσα από τη διάσημη ταβέρνα Λεωνίδας! Το θέατρο, εξάλλου, είναι αυτό που έδωσε πνοή και όνομα στο Λυγουριό -δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς με αυτό.
Εδώ λοιπόν, οι ηθοποιοί, οι συντελεστές και οι θεατρόφιλοι, μετά τις παραστάσεις έτρωγαν και αντάλλασσαν απόψεις. Ήταν κάτι σαν άτυπο έθιμο, σαν ιεροτελεστία, ένα σκηνικό, το οποίο εξακολουθεί από τη δεκαετία του ’60. (Προσωπική συμβουλή: Αν θέλεις να καθίσεις σε ένα από τα διάσημα τραπέζια του και όχι μόνο να το δεις στα όρθια, καλό είναι να έχεις κλείσει τραπέζι).

Οι άγνωστες ομορφιές στο Λυγουριό
Μάθε όμως, πως εκτός από τον Λεωνίδα, το Λυγουριό έχει και άλλα να σου δείξει: μοναδικές ομορφιές, κατάφυτες εκτάσεις, πλούσια ιστορία και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Αφού περπατήσεις στην πλακόστρωτη πλατεία του και πιείς το καφεδάκι σου σε ένα από τα παραδοσιακά του καφενεία, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη βόλτα στα αξιοθέατά του. Τι αξίζει να δεις; Τη Μυκηναϊκή γέφυρα, που βρίσκεται έξω από το χωριό Αρκαδικό, τα ερείπια της αρχαίας Πυραμίδας κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και το αρχαίο περιπατητικό μονοπάτι του ιερού του Ασκληπιού, προς το Λυγουριό και την Επίδαυρο.

Εκθέματα με ενδιαφέρον
Σίγουρα, νομίζω, κάτι θα έχεις ακούσει ή διαβάσει για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την εντυπωσιακή συλλογή του συλλέκτη Βασίλη Κωτσιομύτη, με απολιθώματα, πετρώματα, όστρακα, έντομα και άλλα πολλά (www.museum-kotsiomitis.gr). Πέρασε μια βόλτα από 'κει (στο τέλος του χωριού, στο δρόμο προς Ναύπλιο) και είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιαστείς και εσύ.

Τόπος ευλογημένος, γεμάτος εκκλησιές
Αυτό που σίγουρα θα προσέξεις στην περιήγησή σου στο Λυγουριό, είναι πως έχει πάρα πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Πάρα πολλές όμως. Στην πραγματικότητα είναι γύρω στα 50, εκ των οποίων τα 12 είναι της εποχής του Βυζαντίου. Μάλιστα, η τοπική παράδοση λέει, πως ανέκαθεν το Λυγουριό περιβαλλόταν από ναούς, οι οποίοι το προφύλασσαν από εχθρούς και εισβολείς. Καλά, όλα εξηγούνται...
Όσο φανατικός οπαδός κι αν είσαι του εκκλησιαστικού τουρισμού ή απλώς θρησκευόμενος άνθρωπος, είναι πρακτικά αδύνατον να τις επισκεφτείς όλες τις εκκλησίες. Μπορείς, όμως, να πας στον παλαιότερο ναό, στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Λυγουριού πηγαίνοντας προς το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Και αν θες να δεις κι άλλο, θα πας επίσης στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο (στην άκρη του παλαιού δρόμου μεταξύ Λυγουριού και Παλαιάς Επιδαύρου, 1 χλμ. από το Λυγουριό) ή στην κεντρική πλατεία του παλαιού οικισμού του πάνω χωριού του Λυγουριού, στην Παναγίτσα, με τις υπέροχες τοιχογραφίες της.
Μη μου πεις "αρκετά με τις εκκλησίες" γιατί αν σου κρύψω πως υπάρχει εκκλησούλα, ο Άγιος Μερκούριος, σε χαράδρα γνωστή με το όνομα "Αυλός", 5 χλμ. νότια του Λυγουριού και χάσεις αυτό το μαγευτικό τοπίο, ποιος θα ευθύνεται; Ήμαρτον!

Αυτό το ήξερες;
Αν βρεθείς στο Λυγουριό την Καθαρά Δευτέρα, θα ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς αυτή τη μέρα γίνεται το παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι, που συνοδεύεται από έναν ατελείωτο αλευροπόλεμο!
Το Λυγουριό είναι διάσημο, βεβαίως, και την Κυριακή του Πάσχα, όπου κατακλύζεσαι από τη μυρωδιά του ψητού αρνιού, που βλέπεις σε σούβλες παντού ή στις βιτρίνες από τις πολυάριθμες ταβέρνες πάνω στο δρόμο και που μπορείς να απολαύσεις εκεί ή να πάρεις μαζί σε πακέτο.

Πώς θα πας
Απόσταση από το Ναύπλιο: 24χλμ.
Δρόμος: Επαρχιακός (καλός)
Διόδια: Δεν υπάρχουν
Εκτιμώμενος Χρόνος : Περίπου 20 λεπτά
Με αυτοκίνητο
Από το Ναύπλιο: Διασχίζοντας την οδό Ασκληπιού, θα ακολουθήσεις τον περιφερειακό δρόμο με κατεύθυνση Παλαιά Επίδαυρο.
Με ΚΤΕΛ
Μπορείς να δεις τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Εδώ

Ligourio ancient Mycenaean bridge, Lygourio Mycenaean bridge, μυκηναϊκή γέφυρα στο Λυγουριό, αρχαία γέφυρα Λυγουριού

37.6115, 23.0365