BACK TO ALL

Σπέτσες - Το νησί της Eπανάστασης

Ένα από τα σημαντικότερα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες, είναι γνωστές όχι μόνο για την συνεισφορά στην Ελληνική επανάσταση, αλλά και για την ομορφιά του. Ένα νησί, που από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό, από την ώρα που θα βρεθείς στο νησί.

Αξίζει να δεις
Το τριακοσίων χρόνων αρχοντικό, όπου έζησε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο (είσοδος 6€).
Το Μουσείο των Σπετσών, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, ενός από τους πρώτους άρχοντες του νησιού κατά την Ελληνική επανάσταση. Ανάμεσα στα εκθέματα, μπορείς να δεις αγγεία της Πρωτοελλαδικής και Κλασικής περιόδου, γλυπτά και νομίσματα από τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους, μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επίσης, πολύ σημαντικά είναι τα κειμήλια της Ελληνικής επανάστασης, όπως η Σημαία της Επανάστασης, τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, όπλα και προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων, υδατογραφίες και ελαιογραφίες πλοίων του Αγώνα κ.ά.(είσοδος 3€).

Αυτό το ήξερες;
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με το ξακουστό φεστιβάλ της Αρμάτας, το νησί γιορτάζει την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, που έγινε το 1822. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις. Η διάρκειά του είναι μια ολόκληρη εβδομάδα και κλιμακώνεται με ένα υπέροχο θέαμα, την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών.
Στο νησί απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Κατά την τουριστική περίοδο ισχύει και δακτύλιος, από τις 19:00 έως 02:00, όπου  απαγορεύεται η κυκλοφορία και σε μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες.
Η  Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η μοναδική γυναίκα με τον τίτλο του Ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία.

Πώς θα πας
Απόσταση από το Ναύπλιο: 89χλμ.
Δρόμος: Επαρχιακός (μέτριος)
Διόδια: Δεν υπάρχουν
Εκτιμώμενος Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Με αυτοκίνητο
Από το Ναύπλιο ακολουθείς τον δρόμο προς Κρανίδι, Πορτοχέλι και Κόστα.
Από την Λεωφ. Ασκληπιού, ακολουθείς την Ε.Ο. Άργους – Αρχαίας Επιδαύρου. Μετά το Λυγουριό, ακολουθώντας τις ταμπέλες για Κρανίδι, φτάνεις στην Ε.Ο.Λυγουριού-Πόρτο Χέλι. Φτάνοντας στο Πορτοχέλι ακουλουθείς την Ε.Ο. Πόρτο Χέλι –Κόστα και φθάνεις στον προορισμό σου.
Από την Κόστα, έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό, μπορείς να πάρεις ferry boat, καραβάκι ή θαλάσσιο ταξί για το νησί των Σπετσών. Η απόσταση από την Κόστα είναι 1,5 ναυτικό μίλι και η συγκοινωνία είναι πολύ συχνή.
Με ΚΤΕΛ
Μπορείς να δεις τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ εδώ
Με πλοίο
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να πάρεις το πλοίο από το Τολό και να κάνεις μια μονοήμερη κρουαζιέρα στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Μπορείς να δεις δρομολόγια και εισιτήρια εδώ 

Πηγή: https://spetses.gov.gr/

Spetses island, Σπέτσες
spetses island, Σπέτσες
spetses island, Σπέτσες
spetses

37.267683604362, 23.156518936157