Gelarto

  • Φαρμακοπούλου 6, 21100, Ναύπλιο (Παλιά Πόλη)
  • T +30 27520 28383
  • F
  • E ptsourdis@gmail.com
  • U http://www.gelarto.gr/

Κάποιοι αρέσκονται στην ψαροφαγία. Άλλοι δίνουν τα πάντα για καλοψημένα παϊδάκια. Κάποιοι άλλοι προσέχουν τη γραμμή και τη διατροφή τους. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε ένας επισκέπτης του Αναπλιού, που να μην τρώει παγωτό!

Το στέκι των εξαρτημένων (και μη)
Οι λάτρεις του παγωτού, γνωστοί για την αδυναμία τους στην εξαίσια αυτή απόλαυση και επίσης για τη σθεναρή άρνησή τους να απεξαρτηθούν για οποιονδήποτε λόγο από την κατανάλωσή του, έχουν στο Ναύπλιο το στέκι τους, που παρεμπιπτόντως, έχει και την ονομασία της εν λόγω πάθησης: Gelarto! Πάνω στην οδό Φαρμακοπούλων (φαρμάκι- παγωτό, τι ειρωνική αντίφαση στ’ αλήθεια), στο νούμερο 6, άνοιξε το 2005, από δύο νεαρά και δραστήρια αδέρφια, τον Πέτρο και τον Νίκο. Έκτοτε σαν να λειτούργησε ένα μαγικό, αόρατο GPS μέσα στο μυαλό όσων βρίσκονταν στην πόλη και περνούσαν, για παράδειγμα, από την πλατεία Φιλελλήνων: «Στα 5 μέτρα στρίψτε δεξιά. Στα 30 μέτρα κάντε στάση. Φτάσατε στον προορισμό σας».

Εδώ μένεις… παγωτό!
Ακούγοντάς και υπακούοντας και εγώ στο μαγικό GPS, σαν υπνωτισμένη, περπατώ, ανεβαίνω την Φαρμακοπούλων, φτάνω στο Νο 6, κοντοστέκομαι. Με υποδέχεται ένα ανθρωποποιημένο χωνάκι παγωτό, πιο ψηλό από το μπόι μου, με χεράκια και ποδαράκια, που μάλιστα κρατάει ένα παγωτό ακόμα και το ίδιο! Ακόμα κι αν δεν σου έχει επισημάνει το STOP, το έντονο κόκκινο στις πόρτες αλλά και στην ταμπέλα που γράφει  «παγωτομανία gelato café», αυτός ο τεράστιος παγωτούλης σίγουρα θα σε κάνει να σταματήσεις. Επόμενη ματιά, η πλαϊνή ταμπέλα με τον γλυκύτατο, χαζούλη Ραντανπλάν να γλύφει ένα χωνάκι!  Αυτομάτως σκέφτομαι πως μπορώ να φάω ένα χωνάκι παγωτό πιο γρήγορα από ό,τι πυροβολεί ο φτωχός και μόνος καουμπόι! Στη συνέχεια θα καταλάβω πως όταν τρως ένα παγωτό χωνάκι πιο γρήγορα και από τη σκιά σου, δεν είναι καθόλου καλό σημάδι στην Άγρια Δύση των παγωτών. Ούτε για σένα που είσαι λιχούδης (το παραδέχομαι) ούτε για το ίδιο το παγωτό, αφού υποδηλώνει την όχι και τόσο καλή ποιότητά του. Ε, τι νομίζατε, πως θα έβρισκα τους ειδικούς και δεν θα τους ρωτούσα πως ξεχωρίζουμε το καλό παγωτό;      

(δεν) Λιώνει για σένα!
Καμιά φορά η γεύση ενός παγωτού σε ξεγελά. Το τρως, απολαμβάνεις τη στιγμή και… πολύ πιθανόν να μην κατάλαβες καν τι έφαγες! Για σκεφτείτε το. Ο Πέτρος μου εξηγεί πως το δικό τους παγωτό στο Gelarto φτιάχνεται από τα χεράκια τους, εδώ, στο εργαστήριό τους, με πολύ καλές πρώτες ύλες: φρέσκο γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος και πάστες πρώτης ποιότητος. Φυσικά, παίζουν ρόλο και οι μηχανές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, ακόμα και τα ψυγεία στα οποία διατηρούνται οι γεύσεις. Καλά όλα αυτά, αλλά πώς θα καταλάβει κανείς το καλό παγωτό; «Από τη βαριά, γεμάτη γεύση» μου απαντά ο Πέτρος, «να κάθεται λίγο στο στόμα, να μη λιώνει αμέσως». Δοκιμάζω μια κουταλίτσα φυστίκι και μια κουταλίτσα φουντούκι (οι πιο περιζήτητες γεύσεις τους). Μμμ, ο ουρανίσκος μου ανταποκρίνεται και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο. Τώρα καταλαβαίνω! Κουβέντα στην κουβέντα, αφήνω κατά μέρος το κυπελάκι μου. Ώρα μετά, κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει κάπως σαν γάλα, σωστά; Κι όμως! Εκείνο στεκόταν σταθερό, σχεδόν συμπαγές και με περίμενε. Αφού να φανταστείτε το αναποδογυρίσαμε και δεν έπεφτε!

Στην κορυφή του παγωτόβουνου
Στέκομαι μπροστά από τα δύο μεγάλα ψυγεία- βιτρίνες. Η κάθε γεύση μοιάζει με ένα μικρό βουνό, όχι παγόβουνο, παγωτόβουνο! Το εφέ είναι εντυπωσιακό και τα παιδιά το φτιάχνουν έτσι με κουτάλια. Μιλάμε για κανονική παγωτογλυπτική! Οι γεύσεις ποικίλες και πολλές. Και σε αυτό το σημείο θα παρακαλέσω τους παγωτομανείς, να πάρουν μια βαθιά ανάσα πριν συνεχίσουν την ανάγνωση: Γιαούρτι με φρούτα του δάσους, μπανάνα, καρύδα, σοκολάτα, κίντερ, στρατσιατέλα, μπισκότο, τσιχλόφουσκα (!), kiss, αγριοκέρασο, φουντούκι, νουτέλα, φράουλα, καπουτσίνο, φερρέρο, φυστίκι, βανίλια, πικρή σοκολάτα, καραμέλα, γρανίτα λεμόνι, μάνγκο, κάστανο, τσουρέκι-σοκολάτα, μαστίχα, zuppa inglese (από το γνωστό ιταλικό γλυκό με κέικ ή σαβαγιάρ, αρωματικό λικέρ, κρέμα).
Κάποιες γεύσεις μένουν σταθερές όλο το χρόνο ενώ άλλες προσθαφαιρούνται ανάλογα με την εποχή. Γίνεται άνοιξη χωρίς γρανίτα φράουλα ή καλοκαιράκι δίχως γρανίτα ροδάκινο, καρπούζι ή πεπόνι; Ε, δεν γίνεται!

Παγωμένες φαντασιώσεις
Μόλις επιλέξεις τη γεύση (ή τις γεύσεις) που επιθυμείς, αποφασίζεις πώς τη θέλεις σερβιρισμένη. Σε χωνάκι ή μήπως σε ένα από αυτά τα χαρούμενα χρωματιστά κυπελλάκια σε 4 διαφορετικά μεγέθη, που τα βλέπεις και τα θέλεις όλα; Ή μήπως προτιμάς το παγωτό σου σερβιρισμένο πάνω σε μια λαχταριστή βάφλα ή πλάι σε ένα απολαυστικό μπράουνι; (και τα δύο φτιάχνονται εδώ και είναι και αυτά περιζήτητα).

Καθημερινή συνήθεια εξ Ιταλίας ορμώμενη
Συζητάμε κι άλλο με τον Πέτρο, γιατί άλλο, για το παγωτό, για την ιταλική του προέλευση, πως είναι gelato, αλλά με ελληνική ονομασία. Αυτό το ξέρουν καλά οι εκατοντάδες ντόπιοι που συρρέουν καθημερινά στο Gelarto αλλά και οι Αθηναίοι και οι τουρίστες του σαββατοκύριακου, που τους προτιμούν.

Σε αυτό το κόκκινο, απλά συνεχίζεις!
Παρασύρθηκα από τα παγωτά και δεν σας είπα κουβέντα για το χώρο, που είναι και αυτός τόσο νόστιμος και δροσερός, και μάλιστα πρόσφατα ανακαινισμένος! Η pop art αισθητική και τα ζωντανά του χρώματα σε προδιαθέτουν, όχι μόνο να μπεις, αλλά και να καθίσεις σε ένα από τα τέσσερα λευκά τραπεζάκια του, επιλέγοντας πράσινη καρεκλίτσα ή καναπέ. Υπέροχα τα φωτιστικά πάνω από τις βιτρίνες των παγωτών, με τυπωμένα γυναικεία χείλη «βαμμένα» με χρωματιστή τρούφα, σε μοτίβο επαναλαμβανόμενο σε διάφορα χρώματα, τύπου Άντι Γουόρχολ. Την παράσταση, όμως, κλέβει ο τοίχος ακριβώς απέναντι. Καταλαμβάνεται από μια εντυπωσιακή ταπετσαρία. Αν δεν είναι αυτό Gel-art-o, ε, τότε τι είναι;    

Αυτό το ήξερες;
Το Gelarto ανοίγει το πρωί στις 10 και παραμένει ανοιχτή έως αργά το βράδυ, στη 1 ή στις 2 αναλόγως.
Αν έρθετε εδώ απόγευμα, μπορεί να τύχετε πάνω στην ώρα παρασκευής του παγωτού. Μπορείτε άνετα να παρακολουθήσετε τη διαδικασία αφού το μόνο που σας χωρίζει από το εργαστήριο είναι μια τζαμαρία!
Αν για το γάμο σας ή για τη βάπτιση και το πάρτυ του παιδιού σας, θα θέλατε οι καλεσμένοι σας να απολαύσουν ένα χωνάκι καλού παγωτού, το Gelarto διαθέτει καροτσάκι παγωτού. Ρωτήστε τους!


Στις επιλογές σου..
Παγωτό
Βάφλες
Γλυκά
Καφές
Ποτό
Wifi
Πακέτο

Κατάστημα Ναυπλίου
Φαρμακοπούλου 6, 21100 (Παλιά Πόλη)
Ωράριο Λειτουργίας: Από τις 10:00 το πρωί έως τις 02:00 το βράδυ
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο το χρόνο

Κατάστημα Τολού
Τολό, 21056
Ωράριο Λειτουργίας: Από τις 10:00 το πρωί έως τις 02:00 το βράδυ
Περίοδος Λειτουργίας: Απρίλιος - Οκτώβριος

map
«Επιστροφή στη Λίστα
Developed by eproductions | Design S. Grammenos