BACK TO ALL

Μπούρτζι

Μπούρτζι: Το Κάστρο του Θρόνου
Castello dello Soglio. Αυτό ήταν το πρώτο όνομα του ενετικού κάστρου που, μαζί με το Παλαμήδι, αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Ναυπλίου. Οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουμε ως Μπούρτζι, που στα τουρκικά σημαίνει "Νησί-φρούριο" και με αυτή ακριβώς την ονομασία το συζητάμε μεταξύ μας. Με το ενετικό "Κάστρο του Θρόνου" μπαίνεις στο δίλημμα: προτιμάς να το βλέπεις από μακριά, σαν μια καρτ ποστάλ που δεν χάνει ποτέ το χρώμα της ή να τριγυρνάς στον μικρόκοσμό του οσμίζοντας έντονες μυρωδιές ιστορίας;

Καστέλο αλά ιταλικά
Αυτό που σίγουρα ξέρεις, είναι πως δεν σου αρκεί απλά να το κοιτάς χωρίς να γνωρίζεις την ιστορία του. Το Μπούρτζι κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο, εξού και το ιταλικό του πρώτο όνομα. Και αν έχεις ακούσει να αναφέρονται στο Ναύπλιο ως "το Λιμάνι της Αλύσου" (Porto Cadena) είναι γιατί υπήρχε πραγματικά μια κινητή αλυσίδα, που άρχιζε από την Ακροναυπλία και έφτανε μέχρι το Μπούρτζι, που σκοπό της είχε να προστατεύει το λιμάνι και την πόλη από τους θαλάσσιους επιδρομείς.

Από φυλακή, ξενοδοχείο!
Στην πορεία των χρόνων, και ποιους δεν έχει φιλοξενήσει το ενετικό αυτό κάστρο! Αυτή ήταν η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, εδώ φιλοξενήθηκε δις η ελληνική κυβέρνηση, εδώ έμεναν και οι δήμιοι του Παλαμηδίου. Στη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού, ενώ μεταξύ 1960-1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας και εστιατόριο.

Η νέα φάση του κάστρου
Μετά από 5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων επισκευών και αποκατάστασης, στις 5 Αυγούστου 2023 άνοιξε για το κοινό το φρούριο Μπούρτζι Ναυπλίου, ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής. Η είσοδος έως και τις 17 Αυγούστου 2023 ήταν δωρεάν, ενώ από την επομένη, 18 Αυγούστου, το μνημείο λειτουργεί με εισιτήριο 5€. Μάλιστα, εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ, με κατασκευή ανελκυστήρα, που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου.
Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο και διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην παρούσα πρώτη φάση της λειτουργίας του, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός του εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Πληροφορίες
Όχι, δεν μπορείς να μείνεις εδώ, όσο και να το ήθελες (διαμονή στο Μπούρτζι με θέα Ναύπλιο, ε; Θα ήταν τέλεια). Μπορείς όμως να πάρεις ένα από τα καραβάκια που αράζουν στην προκυμαία και πληρώνοντας το αντίτιμο των 5,00€ να φτάσεις στο Μπούρτζι σε 10 λεπτά. Θα πληρώσεις άλλα 5,00€, όπως είπαμε, για την είσοδο στο μνημείο. 
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Μπούρτζι Ναυπλίου καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή με χειμερινό (από 1η Νοεμβρίου) ωράριο 9:15 - 16:00 και θερινό ωράριο λειτουργίας 9:00 - 20:00 (τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: +30 27520 27575).

Αυτό το ήξερες;
Στο παρελθόν, θα θυμούνται οι κάτοικοι κι επισκέπτες μας στο Ναύπλιο καλοκαιράκι, πως όλο και κάποια μουσική ή πολιτιστική εκδήλωση είχαν πετύχει να πραγματοποιείται στο ενετικό κάστρο. Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μαγευτική!
Τα Εγκαίνια στο Μπούρτζι έγιναν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023. Τότε ξεκίνησε να λειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος στους προμαχώνες και το πωλητήριο, ενώ θα επαναλειτουργήσει το εστιατόριο - αναψυκτήριο, ίσως και για την επόμενη θερινή περίοδο.

Μπούρτζι, Bourtzi, Mpourtzi
Μπούρτζι, Bourtzi, Mpourtzi
Μπούρτζι, Bourtzi, Mpourtzi
Μπούρτζι, Bourtzi, Mpourtzi

37.56967203664, 22.79065489769