BACK TO ALL

Αγία Σοφία

Ανεβαίνοντας την οδό Λαμπρυνίδου, στην καρδιά της πανέμορφης συνοικίας του Ψαρομαχαλά, θα συναντήσεις στα αριστερά σου τον μικρό ναό της Αγίας Σοφίας. Μπορεί να μην την διακρίνεις αμέσως, μιας και είναι κρυμμένη ανάμεσα στα παλιά σπίτια, σίγουρα όμως θα εντυπωσιαστείς από την όψη της.

Μια εκκλησία με διακρίσεις
Πρόκειται για την μοναδική Βυζαντινή εκκλησία της πόλης, καθώς και την παλιότερη από τις σωζόμενες εκκλησίες του Ναυπλίου (χτίστηκε περίπου τον 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ.)
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας απαγορευόταν ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων εντός των τειχών της πόλης. Το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του στόλου Νικολάου Μαυρογένους, δόθηκε άδεια από τους Τούρκους στους περίπου 300 Ναυπλιώτες να λειτουργηθούν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Το 1825 η εκκλησία ανακαινίστηκε από τον φρούραρχο της πόλης, τον στρατηγό Νάσο Φωτομάρα.

Η ιστορία της «Σοφίας»
Το 126μΧ στη Ρώμη, η Σοφία, μαζί με τις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, αρνήθηκαν να απαρνηθούν την χριστιανική τους πίστη, κάτω από τη πίεση του αυτοκράτορα Αδριανού. Ο αυτοκράτορας τους έδωσε τρεις ημέρες καιρό να ξανασκεφτούν την πρότασή του. Αυτές, όμως, ήταν ανένδοτες και παρόλο που βασανίστηκαν, ο Σωτήρας διατηρούσε τα κορμιά τους σώα.
Η Σοφία έθαψε τα σφαγμένα κορμιά των παιδιών της και μετά από τρεις μέρες πέθανε και η ίδια.
Η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το ήξερες;
Σε όλο το Ναύπλιο, δεν υπάρχει άλλος ναός αφιερωμένος στην Αγία Σοφία.
Στην Αγία Σοφία βρέθηκε ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο.

Tip
Μη διστάσεις να ακολουθήσεις το πολύ μικρό πέρασμα στα δεξιά της. Κατεβαίνοντας, θα συναντήσεις την οδό Καποδιστρίου, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο ρυθμός αρχιτεκτονικής της είναι βασιλική με τρούλο και έχει επιχρισμένη την δυτική της πλευρά. Το διώροφο καμπαναριό χτίστηκε αργότερα.

Πληροφορίες
οδ. Λαμπρυνίδου, 21100, Ναύπλιο (Παλιά Πόλη)
Τ +30 27520 29737

Αγία Σοφία Ναυπλίου, Agia Sofia church in Nafplio

37.5652, 22.7965