BACK TO ALL

Αρχαία Τίρυνθα

Μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τίρυνθας. Η μυκηναϊκή ακρόπολη με τα κυκλώπεια τείχη, ήρθε στο φως σταδιακά από το 1876 και σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος.

Η μυκηναϊκή ακρόπολη
Η Τίρυνθα χρονολογείται ότι κατοικήθηκε από την Νεολιθική εποχή, μέχρι την καταστροφή της από τους Αργείους το πρώτο μισό του 5ου αιώνα. Διάσημα είναι τα «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με τον Όμηρο, τα έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της πόλης ήταν ο Προίτος, δισέγγονος του Δαναού, ή του Ναυπλίου.
Το μνημείο για πάρα πολλά χρόνια βρισκόταν κάτω από το χώμα με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ζημιές. Ωστόσο, έχουν γίνει αρκετές πετυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης και ο χώρος είναι σήμερα επισκέψιμος.

Αξίζει να δεις
Στην επισκεψή του κανείς σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να θαυμάσει τον Δυτικό Προμαχώνα που αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής, τα πασίγνωστα κυκλώπεια τείχη που προκαλλούν την απορία ακόμα και σήμερα για το μεγέθός τους, την Κάτω Ακρόπολη και τον Γεωμετρικό ναό.

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Ελλάδα, από το 1981 έχει συνυπογράψει τη Συνθήκη της Unesco για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της, είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά τα μηνμεία να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.
Στο διεθνή κατάλογο της Unesco έχουν συμπεριληφθεί ως τώρα 17 μνημεία και χώροι στην Ελλάδα, καθώς πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική ή ανθρωπολογική άποψη. Τρία από αυτά βρίσκονται στην Αργολίδα: Μυκήνες, Αρχαία Τίρυνθα και Επίδαυρος.

Αυτό το ήξερες;
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του ήρωα Ηρακλή.
Επικεφαλής των πρώτων ανασκαφών ήταν ο Heinrich Schliemann.

Ώρες Λειτουργίας*
Κάθε μέρα: 08:00-20:00

Εισιτήριο*
4€
2€ μειωμένο για φοιτητές σπουδαστές εκτός  Ε.Ε., πολίτες Ε.Ε άνω των 65 ετών
Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους φοιτητές - σπουδαστές της Ε.Ε. και παιδιά κάτω των 18 ετών.

Tip
Με εισιτήριο αξίας μόνο 20€, μπορείτε να επισκεφθείτε μέσα σε 3 μέρες (διάρκεια εισιτηρίου) τους παρακάτω 6 αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία:
-Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Μυκηνών
-Βυζαντινό Mουσείο Αργολίδας
-Ακρόπολη Τίρυνθας
-Αρχαιολογικό Mουσείο Ναυπλίου
-Φρούριο Παλαμηδίου
-Αρχαιολογικό χώρο Ασίνης

Πληροφορίες
Τ +30 27520 22657
*Τα παραπάνω μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση

Tyrintha670N1.jpg
Tyrintha670N2.jpg
Tyrintha670N3.jpg
Tirntha

37.599527177297, 22.799592018127