BACK TO ALL

Βουλευτικό - Η ελληνική γλώσσα μέσα από τη ματιά του Σεφέρη, 30 Μαΐου 2022

ανοικτό βιβλίο, open book

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας, διοργανώνουν εκδήλωση – διάλεξη στην αίθουσα του Βουλευτικού τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, με ομιλήτρια την κ. Maria Rosa Caracausi, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παλέρμο Ιταλίας, που αφορά την ελληνική γλώσσα μέσα από τη ματιά του Σεφέρη.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας, θα καλωσορίσουν την ομιλήτρια οι κ.κ. Μπουμπάρης Νικόλαος και Χατζηαναστασίου Τάσος.
Ο Σεφέρης, ο μεγάλος αυτός νομπελίστας ποιητής, γνήσιος δημοτικιστής, αφοσιωμένος στη δημοτική γλώσσα και στην ιδεολογία του δημοτικισμού, δεν παύει να τονίζει το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής γλώσσας: τον ενιαίο χαρακτήρα της, που οδηγεί στην πράξη του λογοτέχνη και όχι μόνο στην υπέρβαση των περιοριστικών και συχνά στενόκαρδων οριοθετήσεων μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής. "Η γλώσσα που μας εδόθηκε είναι ενιαία, νομίζω", όπως αναφέρει στο δοκίμιό του με τίτλο "Δοκιμές".

Χώρος διεξαγωγής
Βουλευτικό

Ώρα έναρξης
19:30 

Είσοδος
Ελεύθερη.
Επιτρέπεται σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς των υγειονομικών πρωτοκόλλων για κλειστούς χώρους, με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Maria Rosa Caracausi
Vouleftiko Nafplio, Βουλευτικό Ναύπλιο

Αυτό το ήξερες;
Η κ. Maria Caracausi, Καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο, γεννήθηκε το 1959. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων: "Studi sulla lingua di A. Kalvos" (1993), "Contrasto di una fanciulla ed un giovane" (2003). Είναι διαπρεπής ελληνίστρια και η ομιλία της αυτή συνιστά μέγιστη τιμή για την πόλη. Έχει βαβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα το 2020. Σήμερα μελετά και μεταφράζει συγγραφείς της Γενιάς του Τριάντα.
Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη του ΔΟΠΠΑΤ - Δήμου Ναυπλιέων.

37.565687895323, 22.796341180801