BACK TO ALL

Βουλευτικό - "Σαπφώ, Τα Ποιήματα", Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ανοικτό βιβλίο, open book

Τo Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα του Βουλευτικού (παλιά πόλη Ναυπλίου), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, ο Δήμος Ναυπλιέων και οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο "Σαπφώ, Τα Ποιήματα", σε Πρόλογο, Μετάφραση και Σημειώσεις της κυρίας Τασούλας Καραγεωργίου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος και η ποιήτρια, μεταφράστρια του έργου κυρία Τασούλα Καραγεωργίου, Δρ. Φιλολογίας, τέως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νικόλαος Μπουμπάρης, φιλόλογος-ιστορικός, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας. Τα βιβλία θα διαθέσει στην εκδήλωση το βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης.

Τόπος διεξαγωγής
Βουλευτικό Ναυπλίου (Σταϊκοπούλου 12, Ναύπλιο)

Ώρα έναρξης
20:00 

Είσοδος
Ελεύθερη

Σαπφώ αρχαία ποίηση, Sappho fragment of ancient poetry
Sappho, Σαπφώ

Αυτό το ήξερες;
Η Σαπφώ (6ος αιώνας π.Χ., 630-570 π.Χ.) ήταν Ελληνίδα λυρική ποιήτρια από την Ερεσό της Λέσβου, ιδιαίτερα γνωστή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για το ποιητικό της έργο. Με το όνομά της στην σύγχρονη εποχή έχει συνδεθεί και ο λεσβιακός έρωτας.
Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους θεούς και επιθαλάμια (τραγούδια του γάμου). Η ποίησή της δονείται από αυθορμητισμό και έντονα αισθήματα. Αρκετοί από τους στίχους της μαρτυρούν έντονο ερωτισμό και λυρισμό. Από τα ποιήματά της, που συνέλεξαν οι Αλεξανδρινοί και δημοσίευσαν σε βιβλία, τα πιο διάσημα ήταν οι Ύμνοι και τα Επιθαλάμια. Ίσως κανένας άλλος λογοτέχνης δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Σαπφώ στην ομορφιά της σκέψης, στον μελωδικό της στίχο και στην ένταση των αισθημάτων της. 
Σώζονται μόνο περίπου 650 γραμμές από την ποίηση της Σαπφούς, από την οποία μόνο ένα ποίημα -η "Ωδή στην Αφροδίτη"- είναι ολόκληρο, και περισσότερες από της μισές πρωτότυπες γραμμές σε δέκα ακόμα αποσπάσματα [el.wikipedia]. 
Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2007 έως το 2015 διετέλεσε σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος.
Τα βιβλία διαθέτει στην εκδήλωση το βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης (Λεωφ. Αμαλίας 30, Ναύπλιο, τηλ. 2752 022580).

37.565727106114, 22.796133879572