BACK TO ALL

6 Μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στο Ναύπλιο

National Gallery Nafplio, Εθνική Πινακοθήκη Ναύπλιο

Ρομαντικές βόλτες στα γραφικά σοκάκια, χάζι στα όμορφα μαγαζάκια, καφές με θέα Μπούρτζι, φαγητό στα ταβερνάκια… Τι μένει για να ολοκληρωθεί ιδανικά μια απόδρασή σας στο γοητευτικό και ιστορικό Ναύπλιο; Μα φυσικά, μια επίσκεψη στα μοναδικά του Μουσεία, μια διαδρομή στον κόσμο της ιστορίας, της παράδοσης και της τέχνης, που θα σας κάνει να δείτε το Ανάπλι με άλλα μάτια.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο το Σάββατο πριν από την 18η Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 ήταν "Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής".
Όπου κι αν βρεθείτε στην Ευρώπη το βράδυ αυτό του Σαββάτου -και φυσικά στο Ναύπλιο- αναζητείστε κάποιο από τα μουσεία της πόλης με δωρεάν είσοδο. Σίγουρα σας επιφυλάσσει κάποια ευχάριστη έκπληξη…

1

Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μουσείο που χαρίζει αίγλη και μοναδικότητα στην πλατεία Συντάγματος, χτίστηκε το 1713 από τον Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, αρχικά λειτούργησε ως αποθήκη και μετέπειτα ως στρατώνας. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε γύρω στα 1.500 αντικείμενα από την προϊστορική εποχή έως την εποχή του Χαλκού, και σπάνια ευρήματα από την Τίρυνθα, την Ασίνη, τη Μιδέα και το σπήλαιο Φράγχθι.
Μην παραλείψετε να δείτε:
*Το έμβλημα του μουσείου, τη χάλκινη πανοπλία του 15ου αιώνα π.Χ., που ανήκε σε Μυκηναίο ηγεμόνα και βρέθηκε στο νεκροταφείο των Δενδρών. Εντυπωσιακό το κράνος της πανοπλίας, που κοσμείται από περίπου 40 δόντια αγριόχοιρων!
*Τον καθρέφτη από τη νεκρόπολη της αρχαίας Ερμιόνης, που αποκαλύφθηκε το 1994 και αντί για λαβή, έχει μια Καρυάτιδα.
Info: Πλατεία Συντάγματος, Τ. +30 27520 27502

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, Archaeological Museum Nafplio
Basil Papantoniou Foundation interior, Λαογραφικό Μουσείο Ναύπλιο εσωτερικό
2

Ίδρυμα - Μουσείο ''Βασίλειος Παπαντωνίου''
Στο στενάκι της οδού Σοφρώνη, το (πρώην Πελοποννησιακό Λαογραφικό) Ίδρυμα και Μουσείο "Βασίλειος Παπαντωνίου", με επικεφαλής την ιδρύτριά του, κα Ιωάννα Παπαντωνίου, αποτελεί μια εστία ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης. Αν σας γοητεύει η ιστορία της λαογραφίας και της ενδυματολογίας, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν πολλά από τα εκθέματά του, όπως παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, κομμάτια επίπλωσης, αργαλειοί, και θα σταθείτε για ώρα θαυμάζοντάς τα. Το μουσείο διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή 45.000 αντικειμένων και μια βιβλιοθήκη με σχεδόν 12.000 τίτλους, ενώ η διαρκής λειτουργία του και οι μελέτες του έχουν κάνει το ΠΛΙ να διακριθεί και να βραβευτεί ουκ ολίγες φορές.
Μην παραλείψετε να δείτε:
*Τη φορεσιά, που καθιέρωσε η βασίλισσα Όλγα για τις κυρίες των τιμών, οι οποίες φορούσαν μπλε ρουά, ενώ η βασίλισσα επέλεγε το βυσσινί χρώμα για τα ενδύματά της.
Info: Σοφρώνη & Βασ. Αλεξάνδρου 1, Τ. 27520 28379

 

3

Μουσείο Παιδικής Ηλικίας ''Σταθμός''
Αν αγαπάτε τη ρετρό αισθητική, τα vintage αντικείμενα και τα παιδικά παιχνίδια, αυτό το μουσείο στο Πάρκο ΟΣΕ θα σας κλέψει την καρδιά, είτε πάτε μόνος σας ή και με τα παιδιά σας. Δημιούργημα του Ιδρύματος - Μουσείου "Βασίλειος Παπαντωνίου", το μικρό αλλά μαγικό αυτό μουσείο, φιλοξενεί στις προθήκες του συλλεκτικά παιχνίδια, χειροποίητες πάνινες κούκλες, τις πρώτες Barbie, βαφτιστικά φορέματα εύπορων οικογενειών, χειροποίητες κούνιες, παραδοσιακά αθύρματα, παλιά πατίνια, και πόσα άλλα…
Μην παραλείψετε να δείτε:
*Τις κούκλες και τα αλογάκια, με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά στα αρχαία χρόνια.
*Τις συλλογές από την παιδική ηλικία δύο κοριτσιών, γεννημένων το 1938 και 1948.
Info: Πάρκο ΟΣΕ, Τ. +30 27520 28947

Museum of Childhood Stathmos Nafplio, Μουσείο Παιδικής Ηλικίας Σταθμός Ναύπλιο
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, War Museum of Nafplio
4

Πολεμικό Μουσείο
Πόσες φορές έχετε περάσει έξω από το εντυπωσιακό αυτό τριώροφο κτίριο περπατώντας στην οδό Αμαλίας; Ίσως σταθήκατε να διαβάσετε, ότι στο οικόπεδο αυτό λειτούργησε η πρώτη Σχολή Ευελπίδων το 1828, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια. Μήπως ήρθε η ώρα να εισχωρήσετε στο εσωτερικό του μουσείου, όπου φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια, εκθέματα της Ελληνικής Επανάστασης, του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων και τον Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου;
Μην παραλείψετε να δείτε:
*Την πρώτη σημαία, που υψώθηκε στο Ναύπλιο μετά την Απελευθέρωση. Η σημαία αυτή ανήκε σε Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο, και όταν την άνοιξη του 1941 ο ελληνικός στρατός οπισθοχώρησε, οι στρατιώτες τη φύλαξαν μέσα στα ρούχα τους, για να μην πέσει σε γερμανικά χέρια. Στο Ναύπλιο, όπου βρέθηκαν για να πάρουν το πλοίο για την Κρήτη, παρέδωσαν με δάκρυα στα μάτια τη σημαία στην οικογένεια Δαριώτη, που τους φιλοξένησε για ένα βράδυ.
Info: Λεωφ. Αμαλίας 22, Τ. +30 27520 25591

5

Εθνική Πινακοθήκη -παράρτημα Ναυπλίου
Σίγουρα έχετε προσέξει αυτό το εξαίσιο διατηρητέο νεοκλασικό επί της οδού Σιδηράς Μεραρχίας, με τα γλυπτά έργα στον μεγάλο του κήπο. Εδώ, στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη μόνιμη συλλογή, βασισμένη σε θέματα του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Θα δείτε μοναδικά έργα των Νικηφόρου Λύτρα, Νικόλαου Γύζη, Θεόδωρου Βρυζάκη, Διονυσίου Τσόκου και άλλων πολλών καλλιτεχνών, που ανέδειξαν εικαστικά την ελληνική επανάσταση.
Μην παραλείψετε να δείτε:
*Τον πίνακα "Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη", του Ρώσου αρμενικής καταγωγής ζωγράφου Ivan Aivasowsky. Κεντρικό θέμα στο σημαντικό αυτό έργο αποτελεί το φλεγόμενο καράβι, τη στιγμή που έχει απομακρυνθεί η βάρκα με τον Κανάρη και τους υπόλοιπους αγωνιστές.
Info: Σιδηράς Μεραρχίας 23, Τ. +30 27520 21915-35

National Gallery Nafplio interior, Εθνική Πινακοθήκη παράρτημα Ναυπλίου εσωτερικό
National Gallery Nafplio, Εθνική Πινακοθήκη παράρτημα Ναυπλίου
6

Μουσείο Κομπολογιού
Δείτε οπωσδήποτε και το πρώτο -και μοναδικό στον κόσμο- Μουσείο Κομπολογιού, που ιδρύθηκε στο Ναύπλιο τον Απρίλιο του 1998 από τον Άρη Ευαγγελινό και την Ραλλού Γρομιτσάρη, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1968, με αφετηρία την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Στο Μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, θα βρεις μια μοναδική συλλογή από παλιά προσευχητάρια και κομπολόγια από όλο τον κόσμο -Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών κι Ελλήνων- από τις χώρες που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μ. Ασία, Συρία, Αίγυπτος κ.α.), τα οποία χρονολογούνται από το 1550 έως και το 1950! Στον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται το Μουσείο, υπάρχουν περίπου 300 ινδουιστικά, βουδιστικά, μουσουλμανικά, καθολικά προσευχητάρια και περίπου 700 ελληνικά κομπολόγια, φτιαγμένα από σπάνια υλικά όπως το κεχριμπάρι, το φατουράν, το κοράλλι, το ελεφαντόδοντο κ.ά. Πραγματική εμπειρία!
Μην παραλείψετε να δείτε:
*Πέραν των μοναδικών εκθεμάτων, παρατηρήστε και το ιδιαίτερο αυτό κτίριο της δεύτερης οθωμανικής περιόδου, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα στο Ναύπλιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας.
Info: Σταϊκοπούλου 25, T. +30 27520 21618

Μουσείο Κομπολογιού, Komboloi Museum
Μουσείο Κομπολογιού, Komboloi Museum

37.566113107329, 22.796276807785