Επιστροφή στο παρελθόν...

Μπορεί το καλοκαίρι το Ναύπλιο να πλημμυρίζει από κόσμο, σίγουρα, όμως, όταν φθινοπωριάζει η πόλη αποκτά άλλη γοητεία. Πιο ήρεμη, πιο χαλαρή για βόλτα, πιο εύκολη στο παρκάρισμα, ιδανική για κοντινές αποδράσεις με το έτερον ήμισυ, αλλά και την οικογένειά μας.
Για όσους αγαπάτε την πόλη και έρχεστε εδώ ξανά και ξανά, προτείνω μερικές ολιγόωρες εξορμήσεις στη Νεμέα και τις Μυκήνες, που θα δώσουν μια νέα διάσταση στην παραμονή σας και θα σας γεμίσουν με γνώση και καινούριες εικόνες.

Στη Νεμέα του Ηρακλή

Μόλις 40 χλμ. από το Ναύπλιο, δεν θα σας πάρει πάνω από μισή ώρα να φτάσετε στην Αρχαία Νεμέα. Ξέρω, για τους περισσότερους από εμάς Αρχαία Νεμέα είναι απλά μια ταμπέλα, στην οποία δεν δίνουμε και πολλή σημασία ή είναι μόνο μια αναφορά στον άθλο του Ηρακλή. Κι όμως, όταν την ανακαλύψετε, θα γοητευτείτε.

Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από το αρχαίο στάδιο της Νεμέας ή στάδιο των Νέμειων, που κάποτε χωρούσε 40.000 θεατές, και ναι, θα νιώσετε ένα δέος περνώντας από το τούνελ, από όπου περνούσαν και οι αθλητές.

Θα δείτε τον δωρικό ναό του Διός με τους εντυπωσιακούς κίονες και θα νιώσετε τη μυστήρια αύρα του χώρου. Σε μια προθήκη κοντά στον ναό βρίσκεται ο σκελετός μιας γυναίκας, που περπατούσε εδώ πριν από χιλιάδες χρόνια... Επισκεφτείτε τα λουτρά με το εντυπωσιακό στέγαστρο, και φυσικά το Μουσείο με τα πλούσια εκθέματα.

Κατόπιν, κάντε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ανάμεσα στους αμπελώνες ακολουθώντας τις ταμπέλες του δρόμου των κρασιών και χαρείτε το εξαιρετικό τοπίο. Μπορείτε να επισκεφτείτε και κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής - τα περισσότερα είναι επισκέψιμα, αλλά καλό είναι να έχετε πάρει ένα τηλέφωνο από πριν, ώστε να σας περιμένουν. Δοκιμάστε κρασιά, γνωρίστε τους οινοποιούς, κρατήστε λίγο από το πάθος τους και για ανάμνηση προμηθευτείτε και μερικά μπουκάλια αγιωργίτικο ή μαύρο Νεμέας -όπως λέγεται η δημοφιλής αυθεντική ελληνική ποικιλία- για το σπίτι.

*Το βράδυ, αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα δείτε τον αστερισμό του Λέοντα, ονομασμένος από τον Λέοντα της Νεμέας, που έβαλε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή να τον σκοτώσει.
*Η Νεμέα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού, που διασχίζει τον κάμπο και αμπελώνα της.

Στις Μυκήνες του Αγαμέμνονα

Σίγουρα θα έχετε να έρθετε στις Μυκήνες από εκείνη τη σχολική εκδρομή, σωστά; Κι όμως, μπορείτε πηγαίνοντας για Ναύπλιο, να κάνετε μια στάση εδώ, στο παλάτι του Αγαμέμνονα, στους απίστευτους θησαυρούς που ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν. Εάν βρίσκεστε ήδη στο Ναύπλιο, οι Μυκήνες απέχουν μόλις 25χλμ.

Θα κάνετε ένα μικρό ταξίδι στον χωροχρόνο καθώς βρίσκεστε στην αίθουσα του θρόνου, περνάτε από τους επιβλητικούς θολωτούς τάφους ή την περίφημη Πύλη των Λεόντων, την επίσημη είσοδο της πόλης των Μυκηνών. Μια φωτογραφία εδώ πάντα επιβάλλεται.

Θα μπείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και βλέποντας τη μακέτα θα καταλάβετε ακριβώς πώς ήταν η πόλη του Ατρέα. Πεντακόσια μέτρα μακρυά από τον αρχαιολογικό χώρο, θα βρείτε τον Θησαυρό του Ατρέα, τον μεγαλύτερο θολωτό τάφο των Μυκηνών.

*Το πιο εντυπωσιακό σίγουρα σημείο είναι η Υπόγεια Δεξαμενή, η μοναδική που έχει βρεθεί από την προϊστορική εποχή.
*Εάν έρθετε εδώ με τα παιδιά σας, σίγουρα θα εντυπωσιαστούν με τον χώρο και την ιστορία του.
*Ένας καλός ξεναγός πάντα βοηθάει με τις γνώσεις του την περιήγησή μας στα αρχαία.

Πηγή φωτογραφίας
Βικιπαίδεια
 

μυκηνες

37.7308436514, 22.757104138873