BACK TO ALL

Πάσχα στο Ναύπλιο με λαμπρότητα και κατάνυξη

Easter reminding, κάρτα Πάσχα

Άνοιξη! Ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για να βρεθείς στο Ναύπλιο. Ανθισμένες βουκαμβίλιες στολίζουν τα πανέμορφα, γραφικά σοκάκια, διάπλατα παράθυρα στα παλιά αρχοντικά, γλάστρες φρεσκοβαμμένες με ανοιξιάτικα πολύχρωμα λουλούδια. Η πόλη του Ναυπλίου αυτή την εποχή στολίζεται με λουλούδια και λάβαρα, μέσα σε κλίμα κατάνυξης από τις ψαλμωδίες των εκκλησιών, που πλημμυρίζουν τους δρόμους. Ετοιμάζεται να βιώσει τα Θεία Πάθη. Να γιορτάσει την Ανάσταση του Κυρίου.

Αμέτρητα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας...

Μεγάλη Εβδομάδα στο Ναύπλιο
Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι μια περιοχή, που κρατάει ζωντανά τα θρησκευτικά έθιμα της χώρας. Το Σάββατο του Λαζάρου ξεχωρίζει το έθιμο με τα "Λαζαράκια", όπου οι γυναίκες ζυμώνουν για τα παιδιά μικρά ψωμάκια και αυτά συγκροτούν ομάδες, επισκέπτονται τα σπίτια και τραγουδούν "τα κάλαντα του Λαζάρου". Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλες τις εκκλησιές της περιοχής. Την Μεγάλη Πέμπτη ξεχωρίζει το βάψιμο των αυγών, το ζύμωμα του παραδοσιακού ψωμιού, των τσουρεκιών και των κουλουριών της Λαμπρής. Αν βρεθείς αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης σε κάποια εκκλησία, μπες μέσα να παρακολουθήσεις το έθιμο στολισμού του επιταφίου. Κάθε χρόνο επικρατεί η αγωνία για τον καλύτερο στολισμό.

Μεγάλη Παρασκευή στο Ναύπλιο: Πρέπει οπωσδήποτε να δεις
Το πιο ξεχωριστό κομμάτι είναι το αντάμωμα των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή, στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο. Ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου κάτω από τα πένθιμα εμβατήρια της φιλαρμονικής, ακολουθεί μια διαδρομή στα πολυσύχναστα σοκάκια της παλιάς πόλης. Από την άλλη μεριά, η χορωδία τηςΠαναγίας (Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου) συνοδεύει τον επιτάφιο στην εξόδιο ακολουθία, με τους πιστούς να ακολουθούν τη διαδρομή από τον Ψαρομαχαλά στα στενά σοκάκια και τις δρομόσκαλες και να καταλήγουν στην Πλατεία Συντάγματος. Φαναράκια, φωταγωγημένα σπίτια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πιστοί με κεράκια αναμμένα, ψαλμοί, συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό κατάνυξης...

Πάσχα Ανάσταση στο Ναύπλιο, Easter cross in Nafplio church
Πάσχα στο Ναύπλιο, Nafplio Pasxa, Easter in Nafplio

Επιτάφιος στο Τολό
Εναλλακτική πρόταση αποτελεί το πέρασμα του Επιταφίου μέσα από τη θάλασσα στην περιοχή του Τολού. Το έθιμο το φέρνουν οι Κρήτες, που αποίκησαν την περιοχή, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τιμές στη θάλασσα. Το έθιμο αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, με νέους να κρατούν τον επιτάφιο μέσα στη θάλασσα, πλήθος βεγγαλικών να στολίζουν τον ουρανό και πολύ κόσμο να ακολουθεί.

Ανάσταση & Κυριακή Πάσχα
Η Ανάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στον περίβολο των εκκλησιών, υπό το φως των κεριών και τη μυρωδιά του λιβανιού, που σμίγει με τη μεθυστική μυρωδιά των νυχτολούλουδων. Αν βρίσκεσαι στην πόλη, τότε οι επιλογές για την Ανάσταση είναι πολλές. Ο Άγιος Γεώργιος με την εξέδρα να στήνεται στην πλατεία, ακριβώς μπροστά από την εκκλησία, η Παναγία που μεταφέρεται στην Πλατεία Συντάγματος, για να αναγγείλει το ευχάριστο γεγονός, ο Άγιος Αναστάσιος με πολύ κόσμο να κατακλύζει την μεγάλη πλατεία με θέα τη θάλασσα, ο Άγιος Κωνσταντίνος στον Συνοικισμό, η Αγία Τριάδα στην Πρόνοια και φυσικά η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, με το μεγάλο προαύλιο και θέα όλη την πόλη.
Στην παράδοση του Πάσχα πρωταγωνιστεί ο οβελίας της Κυριακής, ο οποίος συμβολίζει τον αμνό που θυσιάζεται, και σουβλίζεται με γλέντι και φαγοπότι. Η μουσική, ο χορός, το τσούγκρισμα των αυγών, τα πειράγματα και η ετοιμασία των συνοδευτικών του κρέατος εγγυώνται την καλύτερη Πασχαλινή εμπειρία, ίσως… στην ωραιότερη πόλη της Ελλάδας!

Πάσχα στο Ναύπλιο, Nafplio Pasxa, Easter in Nafplio
Πάσχα στο Ναύπλιο, Nafplio Pasxa, Easter in Nafplio

37.56522866363, 22.7996134758