Τα ωραιότερα κτίρια της πόλης
Όταν κάνεις τη βόλτα σου σε μια ιστορική πόλη όπως το Ναύπλιο, είναι πολύ πιθανόν να χαθείς μέσα σε τόση ομορφιά, μη μπορώντας να εστιάσεις σε σημαντικά σημεία της.
Με δυο λόγια, δεν ξέρεις τι να πρωτοδείς! Είτε, ακόμα κι αν σταθείς έκθαμβος απέναντι από ένα εντυπωσιακό κτίριο, πιθανόν να μην έχεις ιδέα για την ιστορία που κουβαλά. Το καλό είναι βέβαια, πως στο Ναύπλιο μπορείς να μείνεις και σ' ένα από αυτά, άρχοντας μέσα σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο αρχοντκό, όπως αυτό που στεγάζει το Ιππολύτη Hotel & Suites...
Εγώ σου προτείνω, στις επόμενες βόλτες σου, να σταθείς λίγο περισσότερο μπροστά από δέκα χαρακτηριστικά κτίρια του Ναυπλίου, γνωρίζοντας πια τι έχουν πραγματικά να σου πουν πίσω από τις προσόψεις τους:
Πολεμικό Μουσείο
Το τριώροφο κτίριο στην οδό Αμαλίας, που στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο, υπήρξε η πρώτη Σχολή Ευελπίδων, η οποία λειτούργησε τον Ιούλιο του 1828 με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια και χτίστηκε από τεχνίτες της πέτρας, τους ονομαζόμενους πετράδες.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Ακόμα κι αν έχεις έρθει στην πλατεία Συντάγματος για ένα καφεδάκι, δεν μπορεί να μην προσέξεις αυτό το κτίριο, που χτίστηκε το 1713 από τον Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, αρχικά για να γίνει αποθήκη και μετέπειτα στρατώνας.
Εθνικής Πινακοθήκης
Από τα αγαπημένα μου, ένα εξαίσιο διατηρητέο νεοκλασικό στην οδό Σιδηράς Μεραρχίας, όπου παλαιότερα είχε στεγαστεί το νοσοκομείο της πόλης, η Χωροφυλακή αλλά και μία... ταβέρνα, και από το 2004 φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης. Μη διστάσεις να ανοίξεις την πόρτα του και να μπεις στην αυλή του!
Παλιό Τελωνείο
Πάνω στην παραλιακή οδό, στο ύψος της πλατείας Φιλελλήνων, άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2018 φιλοξενώντας έργα τέχνης στο πλαίσιο της Ναυτικής Ναυπλιάδας. Το ιστορικό αυτό διατηρητέο κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, χτίστηκε το 1830 για να γίνει τελωνείο και ως τέτοιο λειτούργησε έως και το 1999.
Δικαστικό Μέγαρο
Στην πλατεία Καποδίστρια, το νεοκλασικού ρυθμού αυτό κτίριο, βασίστηκε σε σχέδια του Αναστάσιου Σταματιάδη, περατώθηκε το 1911 και υπήρξε χορηγία του Έλληνα ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Στην είσοδό του θα προσέξεις τις προτομές του Αναστάσιου Πολυζωίδη και του Γεώργιου Τερτσέτη.
Βουλευτικό
Ακριβώς πίσω από την Εθνική Τράπεζα, επί της οδού Σταϊκοπούλου, χτίστηκε ως τζαμί το 1730 από τον Αγά Πασά και αποτελεί δείγμα τουρκικής αρχιτεκτονικής. Θα δεις την επιγραφή, που λέει ότι εδώ λειτούργησε η Βουλή των Ελλήνων 1825-1826, ενώ είναι εντυπωσιακό να μάθεις ότι κτίστηκε από πέτρες της Μονής του Καρακαλά. Στην Κατοχή λειτούργησε ως φυλακή, στη δεκαετία του ’90 ως Εθνικό Ωδείο και πλέον είναι Συνεδριακό Κέντρο, που φιλοξενεί και εκθέσεις.
Αλληλοδιδακτικό σχολείο (Τριανόν)
Θα το ξέρεις ως Τριανόν ή ως το Παλιό Τζαμί και σίγουρα το έχεις παρατηρήσει στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για ένα από τα αυθεντικά οθωμανικά τεμένη, το οποίο μετετράπη σε χριστιανικό ναό στη Β΄ Ενετοκρατία, ενώ στη Β’ Οθωμανική περίοδο έγινε ξανά τέμενος. Εδώ στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων, αργότερα έγινε Ωδείο και πλέον λειτουργεί ως Θέατρο.
Δημαρχείο
Στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων δίνεις τα ραντεβού σου ή παρακολουθείς τις εποχικές εκδηλώσεις. Ξέρεις όμως, ότι το κτίριο του Δημαρχείου πιθανόν χτίστηκε από τον Σταμάτη Βούλγαρη στην εποχή του Καποδίστρια; Εδώ αρχικά στεγάστηκε το Κυβερνείο της Πρώτης Κυβέρνησης του Ναυπλίου, κατόπιν υπήρξε η κατοικία του Όθωνα, το Πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα (1833-1929) και μετά στεγάστηκε το Πρώτο Δημαρχείο της πόλης.
Το πρώτο φαρμακείο
Στη γωνία των οδών Βασ. Κωνσταντίνου και Βελίνη, θα έχεις προσέξει την επιγραφή, που σε ενημερώνει ότι εδώ υπήρξε το πρώτο φαρμακείο. Σε αυτό το νεοκλασικό κτίριο, που χτίστηκε γύρω στα 1828-1865, ο φαρμακοποιός Βονιφάτιος Βοναφίν δημιούργησε το πρώτο φαρμακείο «Ο Σωτήρ» και μάλιστα εδώ ταριχεύτηκε η σωρός του Ιωάννη Καποδίστρια.
Μέγαρο Άρμανσπεργκ
Στην οδό Α. Συγγρού και Πλαπούτα, ανεγέρθηκε στην Β΄ Βενετική περίοδο και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα κλασικιστικής αρχιτεκτονικής. Κατά την οθωμανική κυριαρχία, αυτό το τριώροφο κτίριο υπήρξε η κατοικία του αντιβασιλέα Άρμανσπεργκ.