BACK TO ALL

Πάσχα στο Ναύπλιο 2014

Οι 10+1 λόγοι για να πείτε εκεί το «Χριστός Ανέστη»!
Η αλήθεια είναι πως το Ανάπλι από μόνο του ως προορισμός, δεν χρειάζεται άλλοθι για να το επισκεφθείτε, όποια εποχή του χρόνου κι αν το αποφασίσετε. Μεγαλύτερη αλήθεια είναι, όμως, πως από την Άνοιξη και μετά, δεν υπάρχει άλλος τόπος που να κλείνει μέσα του ομορφιά, παράδοση, καλή ζωή και να είναι τόσο κοντά στην Αθήνα! Υπάρχει;
Κυρίως φέτος, που το Πάσχα πέφτει στα τέλη του Απρίλη, το Ναύπλιο φαντάζει τόσο προκλητικά κοντά, τόσο ιδανικό για εκδρομή και τόσο τέλεια επιλογή για να περάσετε εδώ τις άγιες μέρες του Πάσχα. Αν αναζητάτε ακόμα αφορμές, οι παρακάτω λόγοι θα σας κάνουν να ετοιμάσετε τα μπαγκάζια σας και να βγείτε στην Εθνική οδό πάραυτα!

Ναυπλιώτικο Πάσχα; Να γιατί!
1. Για να παρακολουθήσετε τις λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας και τη μυσταγωγία της Ανάστασης στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην Άρια, ένα καλοδιατηρημένο δείγμα βυζαντινού ναού του 1143.
2. Για να συμμετάσχετε τη Μεγάλη Παρασκευή στην περιφορά των Επιταφίων στα στενά της Παλιάς Πόλης. Θα ξεκινήσετε μαζί με χιλιάδες επισκέπτες, έξω από τις τρεις εκκλησιές της πόλης, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγία. Η μπάντα του Αγίου Γεωργίου θα παίζει πένθιμα εμβατήρια καθώς ακολουθείτε την περιφορά στα πέριξ στενά, ενώ οι μελωδικές ψαλμωδίες της διάσημης χορωδίας της Παναγίας θα αγαλλιάζουν την ψυχή σας, καθόσο ο Επιτάφιος θα συνεχίζει την περιφορά του στα γραφικά στενά του Ψαρομαχαλά. Ο βράχος θα φωτίζεται από τις λαμπάδες των πιστών αλλά και από τα αναμμένα φαναράκια έξω από τα σπίτια. Θα καταλήξετε, μαζί με τους επιταφίους, στην πλατεία Συντάγματος, όπου μετά τη δέηση, μπορείτε να καθίσετε για ένα ποτό ή φαγητό.
3. Για να πάρετε τα ποδήλατα του Δήμου και να κάνετε βόλτα στα στενά της πόλης και στην παραλιακή της Μπουμπουλίνας.
4. Για να ανεβείτε τα 857 σκαλιά (ναι, τόσα είναι) του Παλαμηδίου, να ξαποστάσετε χαζεύοντας τη μοναδική θέα στην πόλη και τη θάλασσα, και να κατεβείτε με τα πόδια. Φυσικά, μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, αλλά η εμπειρία δεν θα είναι η ίδια.
5. Για να κάνετε το γύρο της Αρβανιτιάς, περπατώντας δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τη σκιά του κάστρου και της ιστορίας. Οι πιο τολμηροί, φορέστε μαγιό, πάρτε μαζί σας πετσετούλα και κάντε την πρώτη σας βουτιά στην Αρβανιτιά. Οι λάτρεις της πεζοπορίας συνεχίστε τη διαδρομή σας και απολαύστε τη μαγεία της φύσης μέχρι την παραλία της Καραθώνας. Μπανάκι και εκεί, φυσικά!
6. Για να πάρετε το βαρκάκι και να περάσετε απέναντι στο Μπούρτζι. Είναι γραφικό, ίσως κλισέ αλλά και τόσο ρομαντικό συνάμα.
7. Για να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (πρώην Ενετική Αποθήκη του Στόλου), το Βουλευτικό (πρώην τζαμί του Αγά πασά, στο ισόγειο στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη) και το Παλιό Τζαμί γνωστό ως Τριανόν (τα παραπάνω, στην πλατεία Συντάγματος). Μην παραλείψετε να πάτε και στο μοναδικό Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Βασίλειος Παπαντωνίου για να δείτε την ενδυματολογική συλλογή και τη συλλογή παιχνιδιών του, εν μέσω άλλων.
8. Για να πάτε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου έξω από την είσοδό του δολοφονήθηκε το 1831 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας. Για να θυμόμαστε και λίγο την ιστορία που διδαχτήκαμε στο σχολείο…
9. Για να κάνετε μια σύντομη εκδρομούλα, λίγα μόλις χιλιόμετρα εκτός πόλης, με προορισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, ο οποίος είναι ενταγμένος στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα δείτε τα κυκλώπεια τείχη που περιβάλλουν ανάκτορο, αποθήκες, συγκροτήματα οικιών και δημόσια κτίρια.
10. Για να αφήσετε επιτέλους το αυτοκίνητο στην Αθήνα αφού μπορείτε  να κατεβείτε και με το ΚΤΕΛ. Σε 2 και κάτι ώρες και με 23 ευρώ (εισιτήριο aller retour) θα βρεθείτε στο Ναύπλιο, και χωρίς το άγχος πού θα παρκάρω, πόσα θα πληρώσω σε βενζίνη, διόδια κλπ.
11. Γιατί δεν έχετε χρόνο να ψάχνετε τι, πού, πότε, και πολύ απλά μπαίνετε στο καλύτερο ταξιδιωτικό portal της πόλης, το www.discovernafplio.gr, και τα μαθαίνετε όλα! Και αν έχετε απορίες, η ομάδα του Discover Nafplio είναι εδώ για να σας τις απαντήσει! 

Ώρα για check in!
Η πόλη, είναι γεμάτη επιλογές διαμονής για κάθε γούστο και πορτοφόλι. Αν θέλετε να μείνετε κεντρικά, σε ένα περιβάλλον προσιτής πολυτέλειας, οι σουίτες του Kastello Hotel  είναι η καλύτερη επιλογή. Τέσσερα διαμαντάκια διακόσμησης και παροχών, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και με πλήρες πρωινό, σας περιμένουν. Ζητήστε τον Κωνσταντίνο και κλείστε τη δική σας σουίτα έγκαιρα! Για οικογενειακό περιβάλλον αλλά και για ζευγάρια, θα κάνετε check in σε ένα από τα δωμάτια του Latini family hotel, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του παππού του ιδιοκτήτη, του καπετάν Βαγγέλη, πάνω στην πλατεία Φιλελλήνων. Έργα τέχνης, μικρά κομψοτεχνήματα σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, με έμπνευση από τη θάλασσα και τη ζωή της. Αν πάλι, θέλετε ένα απλό, αξιοπρεπές, οικονομικό δωμάτιο, αλλά παράλληλα σας αρέσουν τα δωμάτια με θέα, μην ψάχνετε άδικα: το Έλενα hotel, στην κεντρική οδό της Σιδηράς Μεραρχίας, έχει αυτό που θέλετε, αλλά και ιδιαίτερα φιλική εξυπηρέτηση. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε ένα μπροστινό δωμάτιο, έτσι ώστε βγαίνοντας στο μπαλκόνι σας, να απολαμβάνετε τη μοναδική θέα στο Παλαμήδι. Ιδιαίτερα το βράδυ που είναι φωτισμένο, είναι σκέτη μαγεία, βάλσαμο ψυχής!

Πεινάσαμε, πού θα φάμε;
Είτε νηστεύετε είτε όχι, είτε αγαπάτε ή μισείτε το αρνάκι στη σούβλα, στο Ναύπλιο βρίσκετε τα πάντα:
Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στο μοντέρνο Popeye με τις πρώτες ύλες, να ταξιδεύουν απευθείας από την Ιταλία: ζυμαρικά, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, αλλαντικά φτάνουν στα χέρια του γνωστού chef Ηλία Κόκορη και μετατρέπονται στην καλύτερη πίτσα που έχεις φάει, όπως την φτιάχνουν στη γείτονα χώρα, με λεπτό ζυμάρι και αυθεντική μοτσαρέλα!
Για φρέσκο ψάρι, τοπ γαριδομακαρονάδες και αστακομακαρονάδες, καλαμαράκια και όλα τα καλούδια της θάλασσας, αλλά και σέρβις παλαιάς κοπής, θα πάτε στην ψαροταβέρνα του Σαβούρα, πάνω στην παραλιακή. Και φυσικά, για σουβλάκι, θα πας στο Gyro-κομείο στο πάρκο του Κολοκότρώνη, ενώ δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παραλείψεις το Trendy Grill, για να γευτείς το φημισμένο φουρνιστό σάντουιτς: ψωμάκι πλουσιοπάροχα γεμισμένο με κρέας της επιλογής σου (έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε οκτώ είδη) και άλλα υλικά, ψημένο σε ξυλόφουρνο και σερβιρισμένο σε καλαθάκι με πατάτες. Ανοιχτό όλο το 24ώρο, ιδανικό να καλύψει την πείνα σου αν ξενυχτήσεις

Καφεδάκι, κουβεντούλα και χαλάρωση
Ο καιρός προβλέπεται ιδανικός για άραγμα και καφεδάκι πάνω στην παραλιακή, με θέα το Μπούρτζι αλλά και την περατζάδα. Στο Ηλιοστάσιο, καθίστε στα τραπεζάκια έξω, παραγγείλτε καφέ και κρέπα και αν έχετε πιτσιρίκια, αφήστε τα να παίζουν στις ολοκαίνουργιες κούνιες, ακριβώς δίπλα, ενώ εσείς χαλαρώνετε. Στο Κοντογιώργος café  καθίστε στα μοντέρνα καναπεδάκια, ζητήστε να σας φτιάξουν έναν σπέσιαλ φρέσκο, δυναμωτικό χυμό, πιείτε οπωσδήποτε καπουτσίνο με σαντιγύ (φτιάχνεται βάσει μιας συνταγής 40 ετών), και υποκύψτε στον πειρασμό μιας βάφλας! Για πιο νεανικές ηλικίες ή για όσους σας αρέσουν τα μοντέρνα, εναλλακτικά στέκια, πηγαίνετε στο Circulo Co , όπου θα καθίσετε έξω στον πολύβουο πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου ή και μέσα, στην υπέροχη γωνιά της βιβλιοθήκης. Στο Σοκάκι Cafe , στον ίδιο πεζόδρομο, με την ομολογουμένως εμπνευσμένη pop kitch διακόσμηση, δια χειρός του σκηνογράφου Γιώργου Ασημακόπουλου- εκτός από καφέ, δοκιμάστε και μπυρίτσες και ρωτήστε για τα κοκτέιλ τους (μη σνομπάρετε το εκμέκ, είναι γευστικότατο)! 

Υπογλυκαιμία; Άμεση θεραπεία!
Δεν θα φύγετε από το Ναύπλιο αν δεν πάτε στο Μελόσα για να δοκιμάσετε μια βάφλα με μερέντα στην βάση της και από πάνω ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Και φυσικά θα φάτε παγωτό στο Ναύπλιο, είναι κάτι σαν παράδοση πια του τόπου.Ο προορισμός σας λέγεται Παγωτομανία : ήτοι παγωτό από φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος, σε περίπου 30 διαφορετικές γεύσεις! Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε τους ιδιοκτήτες πάνω στην παρασκευή του παγωτού, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και να γευτείτε φρέσκο παγωτό, πιο φρέσκο δεν γίνεται, στο χωνάκι σας!

Να μην πάρω και κάτι να θυμάμαι;
Δεν μπορείτε να φύγετε έτσι από το Ναύπλιο, χωρίς να πάρετε μαζί σας ένα σουβενίρ. Εξάλλου, τα μαγαζιά της πόλης φημίζονται για το πόσο ιδιαίτερα είναι και σας προκαλούν να τα επισκεφτείτε. Από το Μουσείο Κομπολογιού  (στη Σταϊκοπούλου) θα πάρετε ένα κομπολόι για σας ή για κάποιον αγαπημένο σας που γιορτάζει, επιλέγοντας ανάμεσα σε υλικά όπως κεχριμπάρι, κοράλλια, κρύσταλλα, κόκαλα και πολλά άλλα. Στον πρώτο όροφο, λειτουργεί και το Μουσείο- αξίζει να δείτε την ιστορία του κομπολογιού μέσα στην πορεία του χρόνου. Στο Ρόη χειροποιείν  (στην Βασιλέως Κωνσταντίνου), θα βρείτε μοναδικά χειροποίητα τσαντάκια, ξεχωριστά φο μπιζού, θα ενθουσιαστείτε από τις ολοκαίνουργιες τσάντες, ενώ θα αγοράσετε το πρώτο σας ζευγάρι χειροποίητα σανδάλια για το καλοκαίρι. Στις Αγνύθες στην Αθανασίου Σιώκου, στην Παλιά Πόλη, θα βρείτε αξεσουάρ υφασμένα στον αργαλειό αλλά με σύγχρονη αισθητική, χειροποίητα καλλιτεχνήματα και δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών και κατασκευαστών (φοβερές εσάρπες, φουλάρια, γραβάτες) ενώ θα δείτε και αυθεντικό αργαλειό!
Περνώντας από τον κατάμεστο "Μεγάλο Δρόμο" κοντοστάσου στο Λαϊνέλι: ένα κατάστημα σκέτος πειρασμός, γεμάτο με δώρα για όλες τις ηλικίες και ότι αγοράσεις θα σου θυμίζει πάντα τις πασχαλινές διακοπές σου στο Ναύπλιο.

Ρόδα είναι και γυρίζει
Αν δεν επιλέξετε τη λύση του ΚΤΕΛ (σταθμός Κηφισού, τηλ. 210-5134588), και προτιμήσετε αυτοκίνητο ή μηχανή, θα πάρετε την νέα Εθνική οδό Αθηνών- Πατρών, στην Κόρινθο θα στρίψετε αριστερά προς Τρίπολη, στην Εθνική οδό Κορίνθου- Τριπόλεως. Θα βγείτε στην πρώτη έξοδο μετά τα διόδια στο Σπαθοβούνι και θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Ναύπλιο στην παλιά Εθνική οδό. Σε 1,5 ώρα θα έχετε φτάσει! (κόστος: Διόδια Ελευσίνας (Ολυμπία Οδός) 2,10€ , Διόδια Ισθμού (Ολυμπία Οδός) 1,80€ , Διόδια Σπαθοβουνίου 2,50€ για αυτοκίνητο/ Διόδια Ελευσίνας (Ολυμπία Οδός) 1,50€ , Διόδια Ισθμού (Ολυμπία Οδός) 1,30€, Διόδια Σπαθοβουνίου 1,50€για μηχανή).

Insider Tips
Την Μ. Πέμπτη, αργά το βράδυ, οι εκκλησίες της παλιάς πόλης παραμένουν ανοικτές για να στολίσουν τον επιτάφιό τους. Μπείτε μέσα και παρακολουθήστε την διαδικασία. Ζητήστε να βάλετε και εσείς ένα λουλούδι.
-  Την Μ. Παρασκευή, η ακολουθία του επιταφίου στην Παναγία ξεκινά στις 19:30 το απόγευμα. Το περισσότερο μέρος της λειτουργίας γίνεται από την διάσημη χορωδία, με αποκορύφωμα τους ψαλμούς «Η Ζωή εν τάφω» και το «Άξιον Εστί». Αν θέλετε να προλάβετε να μπείτε μέσα στην εκκλησία – ο κόσμος που ακολουθεί τον επιτάφιο είναι χιλιάδες - πρέπει να πάτε νωρίς.
Το βράδυ της Ανάστασης, μια μεγάλη εξέδρα στήνεται στην Πλατεία Συντάγματος, η οποία κατακλύζεται από πλήθος κόσμου και με αναμμένες τις λαμπάδες περιμένουν το χαρμόσυνο γεγονός (μοναδική εικόνα!). Μην φοβηθείτε όταν η ώρα πάει 12, από την βουή: βεγγαλικά, κροτίδες και καμπάνες δημιουργούν μια Πασχαλινή ατμόσφαιρα.
 

Pasxa13N2.jpg
Pasxa13N10.jpg
Pasxa13N6.jpg
Pasxa13N7.jpg
Pasxa13N8.jpg
Pasxa13N9.jpg