BACK TO ALL

Βουλευτικό - "Χρόνου Λάφυρα" Εύης Αθανασίου, 8 - 23 Ιουνίου 2024

Εύης Αθανασίου Ανάδυση

"Χρόνου Λάφυρα" είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης της εικαστικού Εύης Αθανασίου, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 στο Βουλευτικό Ναυπλίου, και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου 2024, μαζί με ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.

Εφαλτήριο της ατομικής έκθεσης της Εύης Αθανασίου "Χρόνου Λάφυρα" αποτέλεσε ο ίδιος ο χώρος του Βουλευτικού, ένα μνημείο εμπνευσμένο από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, το οποίο διατηρεί ξεχωριστή θέση στη συλλογική μνήμη της πόλης, καθώς είναι αξιοσημείωτες οι διαφορετικές χρήσεις που απέκτησε ανά τους αιώνες. 
Ένα εμβληματικό κτήριο του οθωμανικού αστικού ιστού με λατρευτική χρήση -που σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε πάνω στον αιματοβαμμένο θησαυρό του Αγά Πασά- μετασκευάστηκε στην πρώτη επίσημα διαμορφωμένη Βουλή των Ελλήνων, και έτσι προέκυψε και η ονομασία Βουλευτικό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο και φυλακή.
Οι πανανθρώπινες έννοιες, που απορρέουν από την ιστορία και τους θρύλους του κτηρίου, κέντρισαν την καλλιτεχνική έρευνα της Εύης Αθανασίου, έτσι ώστε να δημιουργήσει in situ μια σειρά έργων γύρω από αυτά τα σύμβολα μνήμης. Τα έργα της γεννώνται μέσα από δίπολα, όπως "Απληστία & Πίστη", "Βία & Εξιλέωση", "Επανάσταση & Τιμωρία", "Εξουσία & Δικαιοσύνη", "Παιδεία & Σωφρονισμός", "Πολιτισμός & Βαρβαρότητα". Κάθε έργο συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του Βουλευτικού και τις διαφορετικές του χρήσεις. Η εικαστικός μέσα από τα έργα της, διερευνά πόσο επίκαιρες είναι αυτές οι έννοιες στο σήμερα, σε μια εποχή όπου καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της παγκόσμιας εμπόλεμης συνθήκης, της έμφυλης βίας και της κοινωνικής ανισότητας και, ως εκ τούτου, ο πολιτισμός υποχωρεί ολοένα και περισσότερο μπροστά στη βαρβαρότητα και τη βία.

Επιμέλεια - Θεωρητική Τεκμηρίωση έκθεσης
Σοφία Χρυσαφοπούλου, Ιστορικός τέχνης

Παράλληλες Δράσεις

Περιπατητική Περφόρμανς
"Το Τζαμί" - Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, ώρα 19:30
Εντός του κτηρίου, έναρξη από τον επάνω κυρίως χώρο.
Τη βραδιά των εγκαινίων, μέσα από την περιπατητική αυτή δράση που θα πραγματοποιηθεί, η εικαστικός μας καλεί να προβληματιστούμε σχετικά με την ιστορία εκείνων, που θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά για τον "ματωμένο θησαυρό", που θα καρπωθεί ένας τρίτος. Μια πορεία από την πράξη του εγκλήματος στην κάθαρση και τη μεταστροφή στο φως. Η επιτέλεση θα καταλήγει στην εγκατάσταση της εικαστικού, από όπου θα ακούγονται αποσπάσματα από το ποίημα του Ναυπλιώτη ποιητή Βασίλη Κουρή με τίτλο "Ο Ύμνος του Φωτός".

Εργαστήριο Επίδειξης Χαρακτικής
Καθημερινά, ώρες 19:30 - 21:00 (πλην Τρίτης και Τετάρτης)

Μουσική Περφόρμανς
"Σε ποιά θάλασσα" - Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024,  ώρα 20:00
Η εικαστικός, πέρα από τις μνήμες της ιστορίας, σε μια δεύτερη ενότητα έργων χαράσσει τις μνήμες της θάλασσας και της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Η θάλασσα αποτυπώνεται πότε μελαγχολική και πότε επικίνδυνη, φέρεται άλλοτε ως σύμβολο μοναξιάς, άλλοτε ως σύμβολο ελευθερίας και ανεμελιάς, μα πάντοτε ως ζωοδόχος, που μέσα από την απεραντοσύνη της καλείται να εξαγνίσει ό,τι τον άνθρωπο βαραίνει.
Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, η εικαστικός θα πραγματοποιήσει τη μουσική περφόρμανς "Σε ποιά θάλασσα", σε μουσική επιμέλεια του Αντρέα Ρεντούλη και θα ακουστεί το ποίημα "Ιθάκη", της Ναυπλιώτισσας Σάσας Κυριάκου.

έκθεση Εύης Αθανασίου Ναύπλιο, Evi Athanasiou exhibition Nafplio

H Εύη Αθανασίου ζει και εργάζεται μεταξύ Αργολίδας και Αθήνας. Σπούδασε εφαρμοσμένη ζωγραφική και χαρακτική στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο (1994-1998), όπου ολοκλήρωσε και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στον Σχεδιασμό Πολυμέσων (1998-2000).
Κατά τη διαμονή της στη Νέα Υόρκη, στράφηκε στον δημιουργικό πειραματισμό και ήρθε σε επαφή με το χοροθέατρο, γεγονός που επηρέασε την αισθητική της στα διαδραστικά βίντεο και στις εγκαταστάσεις. Καταλυτική για το χαρακτικό της έργο υπήρξε και η γνωριμία της με τον ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Βαρλάμο το 2010. Από το 2013 κι έπειτα, στην εικαστική της πρακτική καταπιάνεται αρκετά με την περφόρμανς, καθώς ενδιαφέρεται για τη ζωντάνια του συγκεκριμένου είδους έκφρασης -σε αυτό που εκτυλίσσεται στο "εδώ και στο τώρα". Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, όπως "Η Αναπνοή της μνήμης" στη Φουάρ Art Gallery (Αθήνα, 2022), οι "Καταδύσεις" στο Πολιτιστικό Κέντρο Χώρας Αμοργού (2018), οι "Γόνιμες Ενσαρκώσεις" στο Εργαστήριο Τέχνης ΚΟλάζ (Αθήνα 2017), οι "Πνοές Διακοπών" στη Βιβλιοθήκη Κεντρικής Πλατείας Οξυλίθου Ευβοίας (2015). Επίσης, έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, όπως στην 22η Τριενάλλε Χαρακτικής (Grenchen Ελβετίας), στο 4ο Print Festival (Νόστος, Αθήνα), στη Βiennale 2 στη Θεσσαλονίκη κ.ά.).
Είναι ιδρύτρια του Πολυεργαστηρίου Τέχνης "κΟλάζ". Παράλληλα, είναι μέλος του μουσικού συνόλου Δαναΐδες, σε μουσική διεύθυνση του Αντρέα Ρεντούλη και μέλος της δημοτικής χορωδίας Ναυπλίου, με μαέστρο τον Θεοδόση Αντωνιάδη.

Διάρκεια έκθεσης
Από το Σάββατο 8, έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 

Εγκαίνια της έκθεσης
Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, ώρα 18:30

Ώρες λειτουργίας
Από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 18:30 έως 22:00
Τρίτη και Τετάρτη απόγευμα κλειστά.

Χώρος διεξαγωγής
Βουλευτικό Ναυπλίου

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Το Πολυεργαστήρι Τέχνης "κΟλάζ", στο οποίο η Εύη Αθανασίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και παραδίδει μαθήματα, αποτελεί έναν πρωτοποριακό ανοιχτό χώρο πολιτιστικής συνεύρεσης, στον οποίο γίνονται μαθήματα καλών και εφαρμοσμένων τεχνών ή ιστορίας της τέχνης, συναντήσεις δημιουργικών ομάδων, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, μουσικές βραδιές, ποιητικές βραδιές και άλλες λειτουργίες.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων.

έκθεση Εύης Αθανασίου Ναύπλιο, Evi Athanasiou exhibition Nafplio

37.565751743429, 22.796127337289