BACK TO ALL

Αλκυόνη - Οινογευσία Καραμολέγκος, Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Αλκυόνη μπαρ Ναύπλιο, Alkioni wine bar Nafplio

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 το βράδυ, το αγαπημένο μας Alkioni wine bar σε συνεργασία με τον Αίολο, φιλοξενεί για πρώτη φορά το οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος. Στην γευστική δοκιμή, θα απολαύσουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες οινοποιήσεις του Σαντορινιού αμπελώνα.

Θεμελιωμένο πάνω στην οικογενειακή οινοποιητική παράδοση του παππού Αρτέμη Καραμολέγκου από το 1952, το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος εισήλθε με αλματώδη βήματα στον χώρο της σύγχρονης οινοποίησης το 2004, σταδιακά με διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και με αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, το Οινοποιείο συγκαταλέγεται στα τρία μεγαλύτερα της Σαντορίνης, σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής.
Η καλλιέργεια της αμπέλου και η παραγωγή κρασιού είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Σαντορίνης, τον πολιτισμό και την οικονομία της. Χάνεται βαθιά στο χρόνο, όσο βαθιά στο έδαφος χάνονται οι ρίζες του αμπελιού. Οι ανασκαφές στον προϊστορικό και σωζόμενο χώρο στο Ακρωτήρι έχουν δείξει, ότι η άμπελος καλλιεργείτο εκεί τουλάχιστον από τον 17ο π.Χ αιώνα...
Ο τρόπος κλαδέματος και "τυλίγματος" των αμπελιών, που μοιάζει με καλάθι και ονομάζεται "κουλούρα", οφείλεται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες ανέκαθεν επικρατούσαν στο νησί, στο αφιλόξενο και ξηρό ηφαιστειακό έδαφος και κυρίως στους πολύ ισχυρούς ανέμους. Ετσι εφευρέθηκαν τα αμπέλια -κουλούρες της Σαντορίνης, δύσκολα και επίπονα στην καλλιέργεια. Ευτυχώς, η φύση έχει προνοήσει και μολονότι τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους, που πνέουν, δημιουργούν ιδιαίτερα αφιλόξενες συνθήκες και τελείως ξηρό και στεγνό περιβάλλον, ως εκ θαύματος σχεδόν, τα εδάφη συγκρατούν υπογείως το νερό από τις ελάχιστες βροχές.

Νυκτέρι Καραμολέγκος Σαντορίνη, Nykteri wine Karamolegos Santorini
Αλκυόνη Οινογευσία Καραμολέγκος, Alkioni Karamolegos winetasting

Περιεχόμενο Γευσιγνωσίας
Η γευσιγνωσία, που μας προσφέρεται, περιλαμβάνει τις εξής ετικέτες του κτήματος:
34 Σαντορίνη 2020
Πυρίτης 2019
Νυχτέρι 2018
Μυστήριο, Σαντορίνη Natural Cuvee
Μαυροτράγανο
Vinsanto

Τοποθεσία
Alkioni wine bar, Βασ. Όλγας 30, παλιά πόλη Ναυπλίου

Ημερομηνία / Ώρα
Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στις 19:30

Είσοδος
Ελεύθερη

Κρατήσεις
Τ. +30 693 139 7760

Αυτό το ήξερες;
Το Οινοποιείο συνδυάζει την Γευσιγνωσία, με γεύμα στο ιδιόκτητο εστιατόριο Άρωμα Αυλής Food & Wine, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
Σήμερα, στη Σαντορίνη καλλιεργούνται και οινοποιούνται περίπου 7000 στρέμματα Ασύρτικου, ακολουθεί το Αηδάνι και υπόλοιπες -ερυθρές και λευκές- ποικιλίες σταφυλιού, μεταξύ των οποίων το έξοχο Μαυροτράγανο. Τα άγονα-ξηρά εδάφη, κατάλληλα όμως για την αμπελοκαλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού, είναι ηφαιστειακής προέλευσης (Θηραϊκή γη ή κίσσηρις) και αμμώδους σύστασης, γι' αυτό και παρουσιάζουν ιδιαίτερες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.
Στο Alkioni wine bar μπορείς να αγοράσεις ένα μπουκάλι κρασί για το σπίτι ή για δώρο σε κάποια επίσκεψη και γιορτή, από τις πάνω από 150 ετικέτες, που φιλοξενεί στην ενημερωμένη κάβα του.

37.566959272, 22.79756963253