BACK TO ALL

Ίρια - Γιορτή Αγκινάρας, Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η "Γιορτή Αγκινάρας" επιστρέφει στα Ίρια, το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την εκδήλωση, οργανώνει και φέτος ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιρίων. 
Όπως συνηθίζεται, θα προσφέρονται σε όλους αγκινάρες μαγειρεμένες σε διάφορες συνταγές, ενώ θα υπάρχει και ζωντανή μουσική λαϊκή βραδιά.
Για πάνω από είκοσι χρόνια πραγματοποιούνται οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν τόσο την διασκέδαση των κατοίκων και καλλιεργητών της περιοχής, όσο και την ανάδειξη της αγκινάρας.
Στη γιορτή της αγκινάρας αναδεικνύεται και προβάλλεται η διατροφική αξία και οι φαρμακευτικές ιδιότητές της. Όμως, αυτό που ξαφνιάζει, είναι οι πολλές δυνατότητες της αγκινάρας στην κουζίνα και τα εύγευστα μοναδικά πιάτα, που προτείνουν οι ντόπιοι με τις συνταγές μαγειρικής.
Οι εκδηλώσεις που γίνονται στην πλατεία των Ιρίων αλλά και στο γραφικό λιμανάκι του χωριού, εκτός από τις δράσεις προβολής της αγκινάρας, περιλαμβάνουν και δραστηριότητες, αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Πάντα όμως καταλήγουν σε ένα παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό.

Εκδηλώσεις
Μπουφές γεύσεων από το τοπικό προιόν. 
Ο διακεκριμένος σεφ Ιάκωβος Απέργης θα αποκαλύψει μικρά και μεγάλα μυστικά της μαγειρικής τέχνης και θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.
Eγκαίνια της μόνιμης έκθεσης φωτογραφίας, η οποία προβάλει τη ζωή της αγκινάρας.
Oιλία σχετική με τις ευεργετικές ιδιότητές της, από την διατροφολόγο-διαιτολόγο κα Άννα Καψιώτη. 
Έκθεση αγροτικών και γεωργικών προιόντων.
Θεατρικό δρώμενο, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης της Πειραματικής Σκηνής του ΔΟΠΠΑΤ κ. Βάλιας Ρεντούλη
Παρουσίαση των εθίμων και παραδόσεων του τόπου από το χορευτική ομάδα (παιδιών και ενηλίκων) του πολιτιστικού συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με ένα πλούσιο λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τοπικούς καλλιτέχνες.

Ώρα έναρξης
19:30

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Η αγκινάρα είναι το κύριο προϊόν καλλιέργειας των κατοίκων της περιοχής. Μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και διατηρείται καθαρισμένη και στην κατάψυξη.
Τα συστατικά της αγκινάρας απομακρύνουν τη χοληστερίνη. Θεωρείται φάρμακο κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και της ανεπάρκειας του συκωτιού, είναι καρδιοτονωτική, έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες κατά της πέτρας των νεφρών και των ρευματισμών, περιέχει βιταμίνες A, B, C, ασβέστιο και φώσφορο.
Οργανωτικοί φορείς είναι ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιρίων, ενώ φέτος συμμετέχει και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων των Ιρίων.

artichokes, Γιορτή αγκινάρας Ίρια, αγκινάρες
artichokes, Γιορτή αγκινάρας Ίρια, αγκινάρες

37.487496974053, 23.011137843132