BACK TO ALL

Βουλευτικό – Διάλεξη Μαρίας Ευθυμίου, 21 Μαρτίου 2018

Στα πλαίσια της Σειράς Εκδηλώσεων 2018 με τίτλο «Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες», που τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard, με έδρα το Ναύπλιο, παρουσιάζει τη διάλεξη της Μαρίας Δ. Ευθυμίου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ιστορικό παράδοξο: οι θρησκευτικές καταβολές του  Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Βουλευτικού, με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων.

Σύντομη περίληψη
Στη διάλεξη αυτή υποστηρίζεται ότι το κίνημα της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα -και, κυρίως, η καλβινιστική οπτική των πραγμάτων- βρίσκεται στη βάση των στοχασμών και διακυβευμάτων του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Η μεγάλη συμμετοχή καλβινιστικών ομάδων στην πρωτοπόρα Αγγλική Επανάσταση του 17ου αιώνα και ο δυναμισμός Άγγλων στοχαστών του τέλους του 17ου αιώνα στους προβληματισμούς περί την κοινωνία και τη λειτουργία της, αποδεικνύουν τη διαδρομή σκέψεων και ωριμάνσεων που άνθισαν, στη συνέχεια, στον αμερικανικό, γαλλικό και αγγλικό 18ο αιώνα.
Βιογραφικό σημείωμα της Μαρίας Ευθυμίου:
Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε το 1955 στη Λάρισα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και τον τίτλο της διδάκτορος της Ιστορίας. Από το 1981 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θέματα από την Ιστορία του Ελληνισμού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες. Το 2013 έλαβε το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου -Στ. Πνευματικού".

Ώρα Έναρξης
19:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Harvard
Πλατεία Φιλελλήνων και οδ. Όθωνος, 211 00 Ναύπλιο
τηλ.: 27520 47030, fax: 27520 47039, mail: chsnafplion@chs.harvard.edu

Αυτό το ήξερες;
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ) αποτελεί ένα διεθνές Κέντρο του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο συνενώνει τις ανθρωπιστικές επιδιώξεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Ουάσιγκτον, με τη γενέτειρα του Ελληνισμού. Ο κύριος σκοπός του Κέντρου είναι να υποστηρίξει και να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό και να φέρει σε επικοινωνία τους μελετητές του.
Παράλληλα, λειτουργεί σαν βάση για τους μελετητές, φοιτητές και ερευνητές του Harvard, καθώς επίσης και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τις Η.Π.Α., την Ελλάδα και αλλού.

Vouleftiko.jpg