BACK TO ALL

Βουλευτικό - Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2019

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων για την Ημέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι κατακτήσεις σπουδαίων γυναικών, αλλά και να τονιστεί η σημασία του ρόλου της κάθε γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ενός ρόλου οικουμενικού και σύνθετου.

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης είναι η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου.

Έναρξη
18:30

Χώρος διεξαγωγής
Βουλευτικό

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Η Ιωάννα Παπαντωνίου είναι Ελληνίδα σκηνογράφος, ενδυματολόγος, ιδρύτρια και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ). Ασχολήθηκε κυρίως με την επιτόπια έρευνα για το ελληνικό ένδυμα.
Είναι η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου, όπως και η πρώτη γυναίκα που υπήρξε συντελεστής σε παράσταση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, με το έργο "Ορέστης", σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού και πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, στην πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο.
Το 1981 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην επιστήμη και το θέατρο, ενώ το 1987 της απονεμήθηκε το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενδυματολογική της επιμέλεια στην ταινία "Δοξόμπους" του Φώτου Λαμπρινού. Το 2000 της απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Χρυσός Σταυρός του Φοίνικος. Το 2004 τιμήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου με το έπαθλο "Πάνος Αραβαντινός" για τη συνολική προσφορά της στο θέατρο και στη σκηνογραφία. Το 2013 η European Museum Academy (AMA) της απένειμε την πρώτη νέα διάκριση που θέσπισε, τη "Lifetime Achievement Award".
Δίδαξε στα τμήματα Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Είναι επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ioanna Papantoniou, Ιωάννα Παπαντωνίου

37.565683643191, 22.796351909637