BACK TO ALL

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου - Ευριπίδη "Βάκχες", 13-15 Αυγούστου 2021

Βάκχες Ευριπίδη Επίδαυρος 2021, Bacchae of Euripides at Epidaurus 2021

Ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του Διόνυσου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Πενθέα και η Ιωάννα Παππά στο ρόλο του Τειρεσία, επικεφαλής ενός πολυπληθούς θιάσου εξαιρετικών ηθοποιών, σε μια παράσταση που κυριαρχεί το πάθος, η σύγκρουση, η τελετουργία, οδηγούμενα από την πρωτότυπη μουσική των Θραξ Πανκc.
Η Εταιρεία Τέχνης "Αrs Aeterna" και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζουν στην Επίδαυρο την τραγωδία του Ευριπίδη "Βάκχες", σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

"Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη". Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την πάντα ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις, ανεξάντλητη αυτή τραγωδία, τη μοναδική σωζόμενη με τον θεό Διόνυσο ως πρόσωπο της πλοκής, να τιμωρεί ανελέητα όσους αντιστέκονται στη δύναμη της φύσης και τη μεταμορφωτική εμπειρία της ένθεης μέθης. Ο Άκης Σακελλαρίου και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ερμηνεύουν τον Διόνυσο και τον βασιλιά Πενθέα αντίστοιχα, ενώ τη διανομή συμπληρώνει ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών.

Στις Βάκχες, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου "ενδύεται" το αρχέγονο και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό. Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. 

Ημερομηνίες παραστάσεων
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021
Σάββατο 14 Αυγούστου 2021
Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Ώρα προσέλευσης | έναρξης
19:30 | 21:00

Χώρος εκδήλωσης
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Βάκχες Ευριπίδη Επίδαυρος 2021, Bacchae of Euripides at Epidaurus 2021
Βάκχες Ευριπίδη Επίδαυρος 2021, Bacchae of Euripides at Epidaurus 2021

Η υπόθεση
Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους, όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.
Ύβρις -Τιμωρία-Κάθαρση.Ο Ευριπίδης συνθέτει τις Βάκχες, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.ά. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα, που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης, που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη, που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.
Ο ισχυρός εκρηκτικός  μηχανισμός του Δραματουργού απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

Συντελεστές
Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη
Δραματουργία Μάνος Λαμπράκης, Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά - Κοστούμια Λουκία Μινέτου
Μουσική Θραξ-Πανκc
Χορογραφία Ανδρονίκη Μαραθάκη
Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος
Α΄ βοηθός σκηνοθέτιδας Θάλεια Γρίβα
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου Κατερίνα Κανελλοπούλου
Σύμβουλος δραματολόγος Νίκος Μαθιουδάκης
Επιστημονική σύμβουλος Κατερίνα Διακουμοπούλου
Επικοινωνία  Ειρήνη Λαγουρού
Διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης

Ηθοποιοί
Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος)

Χορός Βακχών 
Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου, Ελένη Στεργίου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ιωάννα Τζίκα

Βάκχες Ευριπίδη Επίδαυρος 2021, Bacchae of Euripides at Epidaurus 2021

Tips
Όλες οι παραστάσεις παίζονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Για λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας και λόγω οδηγιών των υγειονομικών αρχών, συστήνεται να προσέλθετε 90 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης.
Για την παρακολούθηση της παράστασης, δίνεται, και από Αθήνα, η δυνατότητα μεταφοράς των θεατών με πούλμαν προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πληροφορίες εισιτηρίων
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00-14:00 και τις ημέρες των παραστάσεων, 10:30-21:00 (από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας)
Τ. +30 210-7234567 (Δευτέρα με Κυριακή 09:00-21:00). Ηλεκτρονική αγορά: aefestival.gr
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δεν επιτρέπονται
H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών.
Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
Τα ψηλά τακούνια
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
Το φιλοδώρημα.

Αυτό το ήξερες;
Οι Βάκχες γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι.) ιδρύθηκε το 1983. Μέχρι το τέλος του 2018 έχει ανεβάσει 123 επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές με το δραματολόγιο του να περιλαμβάνει έργα: αρχαίων Ελλήνων (8), νεοελληνικά (55), κλασικά (17), σύγχρονα (25) και διασκευές (18).
Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, σε απόσταση μισής ώρας με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο και περίπου δύο ωρών από την Αθήνα.
Για δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων στο Αρχαίο Θέατρο ειδικά για τις παραστάσεις, δείτε Εδώ.

37.596114188535, 23.079276680946