BACK TO ALL

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου - Ευριπίδη "Ελένη", 6-8 Αυγούστου 2021

Ευριπίδη Ελένη Επίδαυρος Παπαβασιλείου 2021, Eleni of Euripides in Epidaurus 2021 Papavassiliou director

"Είτε Νεφέλη στην Τροία, είτε ένσαρκη στην Αίγυπτο, η Ελένη παρά τις πολυπληθείς αναπαραστάσεις κι αναγνώσεις της, παραμένει ανάμεσα στο "είναι" και το "φαίνεσθαι" διαχρονικά μυθική προσωπικότητα. Του μοναδικού κάλλους, της ασύμβατης επιθυμίας, της λοιδορούμενης προσωπικής επανάστασης, της επανόδου στη συζυγική κλίνη… Είτε ως αιτία ή ωσάν λανθάνουσα αφορμή, πολιορκίες, σπαραγμοί, τραγικές απώλειες κι ένας πολυετής πόλεμος φέρουν το όνομά της. Ανάμεσα σε ζωή και θάνατο, το λυρικοδραματικό είδωλό της καθοριστικό. Καθοριστική και η στιγμή για το ΚΘΒΕ, που με αξιώσεις βγαίνει από την πολύμηνη μάχη με τον κορωνοϊό, για να ριχτεί στη καινούρια μάχη, με πάμπολα αξιακά δόρατα στη φαρέτρα του φέτος" -Νίκος Κολοβός.

Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο "Ελένη" του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του, όσο και για την ανάδειξη αρετών, όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός "ειδώλου" και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Αυτή η σχεδόν καταχρηστικά θεωρούμενη "τραγωδία", καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία της, παρουσιάζεται τώρα στην Επίδαυρο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. 

Υπόθεση
Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι πήγε όντως στην Τροία και ότι το ίδιο λέει και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια παρουσιάζει την Ελένη να προσφέρει στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα, γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες που αναφέρει ο Ευριπίδης. Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος ισχυρίζονται, πως μετά την άλωση της Τροίας η Ελένη περιπλανήθηκε μαζί με τον Μενέλαο, κι όταν έφτασαν στην Αίγυπτο, προμηθεύτηκε το φάρμακο.

Ο Ευριπίδης αντίθετα, διατείνεται πως η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Μόνο το είδωλό της πήγε εκεί. Γιατί την έκλεψε ο Ερμής, ακολουθώντας τη βούληση της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, τον βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατέψει. Κι όταν πέθανε ο Πρωτέας, ο γιος του ο Θεοκλύμενος επιδίωξε να την παντρευτεί, η Ελένη όμως πήγε και στήθηκε ικέτισσα δίπλα στο μνήμα του Πρωτέα. Εκεί της παρουσιάζεται ο Μενέλαος, που είχε χάσει τα πλοία του στο πέλαγος και προσπαθούσε να σώσει τους λιγοστούς συντρόφους του, που τους είχε αφήσει κρυμμένους σε μια σπηλιά. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο. Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Ευριπίδη Ελένη Επίδαυρος Παπαβασιλείου 2021, Eleni of Euripides in Epidaurus 2021 Papavassiliou director
Ευριπίδη Ελένη Επίδαυρος Παπαβασιλείου 2021, Eleni of Euripides in Epidaurus 2021 Papavassiliou director

Ημερομηνίες παραστάσεων
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
Σάββατο 7 Αυγούστου 2021
Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Ώρα προσέλευσης | έναρξης
19:30 | 21:00

Χώρος εκδήλωσης
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Συντελεστές 
Μετάφραση Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλείου
Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά- Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Ενορχήστρωση -Μουσική διδασκαλία Γιώργος Δούσος,
Moυσική διδασκαλία Χρύσα Τουμανίδου
Βοηθός χορογράφου Σοφία Παπανικάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη Άννα - Μαρία Ιακώβου
Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου Έλλη Ναλμπάντη
Οργάνωση παραγωγής:Αθανασία Ανδρώνη
Οδηγοί σκηνής Γιάννης Παλαμιώτης, Μαρίνα Χατζηιωάννου

Ηθοποιοί
Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος & Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός
Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής
Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Ευριπίδη Ελένη Επίδαυρος Παπαβασιλείου 2021, Eleni of Euripides in Epidaurus 2021 Papavassiliou director

Tips
Όλες οι παραστάσεις παίζονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Για λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας και λόγω οδηγιών των υγειονομικών αρχών, συστήνεται να προσέλθετε 90 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης.
Για την παρακολούθηση της παράστασης, δίνεται, και από Αθήνα, η δυνατότητα μεταφοράς των θεατών με πούλμαν προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Πληροφορίες εισιτηρίων
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00-14:00 και τις ημέρες των παραστάσεων, 10:30-21:00 (από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας)
Τ. +30 210-7234567 (Δευτέρα με Κυριακή 09:00-21:00). Ηλεκτρονική αγορά: aefestival.gr
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δεν επιτρέπονται
H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών.
Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
Τα ψηλά τακούνια
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
Το φιλοδώρημα.

Αυτό το ήξερες;
Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με πέντε χειμερινές σκηνές, δύο υπαίθρια θέατρα, αλλά και με την πραγματοποίηση πανελλαδικών και διεθνών περιοδειών, λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961 ως σήμερα.
Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, σε απόσταση μισής ώρας με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο και περίπου δύο ωρών από την Αθήνα.
Για δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων στο Αρχαίο Θέατρο ειδικά για τις παραστάσεις, δείτε Εδώ.

37.596114188535, 23.079276680946