BACK TO ALL

Λιοντάρι των Βαυαρών

Έχεις όρεξη για βόλτα; Πας στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, που είναι το Δημαρχείο, και δοκιμάζεις τα Κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα.

Στον δρόμο προς την Πρόνοια
Ξεκινάς, λοιπόν, από την πλατεία Τριών Ναυάρχων, περνάς την Πύλη της Ξηράς, το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και ανηφορίζεις την οδό 25ης Μαρτίου.
Βρίσκεσαι, πλέον, στη συνοικία της Πρόνοιας. Λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη και απότομη ανηφόρα για την Καραθώνα (πρέπει να έχεις καλή φυσική κατάσταση για να την ανέβεις) στρίβεις αριστερά στην οδό Μ. Ιατρού. Προχωρώντας, θα δεις πάνω σε έναν βράχο ένα λιοντάρι σκαλιστό σε υπερφυσικό μέγεθος! Με κλειστά τα μάτια του και έκφραση που δηλώνει θλίψη, είναι σαν να βλέπεις άνθρωπο λυπημένο. Ξεκουράζεσαι λιγάκι στο παρκάκι και παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής.

Λίγη Ιστορία...
Πρόκειται για το περίφημο Λιοντάρι των Βαυαρών, που φιλοτεχνήθηκε το 1836 από τον Γερμανό γλύπτη Ζίγκελ, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα, του ζήτησε να φτιάξει ένα μνημείο για τους Βαυαρούς στρατιώτες του νεαρού τότε Όθωνα, που πέθαναν από τύφο κατά το 1833-1834.
Ο καλλιτέχνης λάξευσε στο βράχο ένα λιοντάρι, όπως αυτό που έστησαν οι Ελβετοί στη Λουκέρνη, σε ανάμνηση των συμπατριωτών τους, που σκοτώθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Λιοντάρι των Βαυαρών, Λέων Βαυαρών Ναύπλιο, the Lion of Bavarians, liontari Vauaron
Λιοντάρι των Βαυαρών, Λέων Βαυαρών Ναύπλιο, the Lion of Bavarians, liontari Vauaron

37.566338468708, 22.811270356178