BACK TO ALL

Ο γύρος της Αρβανιτιάς

Ώρα για ευεξία
Μετά τις κραιπάλες στα γραφικά ταβερνάκια και τον καφέ με θέα το Μπούρτζι, ήρθε η ώρα για αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος. Φορέστε τα χαμηλοτάκουνα σας (τα κορίτσια) ή τα αθλητικά σας (προτείνεται) και ξεκινάμε.
Αφετηρία το τέλος της προκυμαίας και προορισμός ο λεγόμενος από τους ντόπιους Γύρος της Αρβανιτιάς. Ένας περιφερειακός πλακόστρωτος πεζόδρομος με θέα τον Αργολικό κόλπο, που μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς (όπου βρίσκεται και η είσοδος για την ομώνυμη πλαζ).

Ανεμοδαρμένα Ύψη...
Το Ναύπλιο βουλιάζει από κόσμο και εδώ δεν ακούγεται παρά το κύμα της θάλασσας και τα πουλιά που τιτιβίζουν. Ούτε πέντε λεπτά περπάτημα και ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε πόλη. Αφού περάσεις τις "μπανιέρες", την περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Oμίλου, ξεπροβάλλει πάνω στα βράχια ένα μικρό εκκλησάκι, αγαπημένο προσκύνημα, η Santa Maria della Grotta (δηλαδή η Παναγία της Σπηλιάς) των Βενετών. Αξίζει να αφιερώσεις δύο λεπτά για να ανέβεις μέχρι την είσοδό του. Συχνά το εκκλησάκι είναι κλειδωμένο, αλλά η θέα σε αποζημιώνει. Συνεχίζοντας τον ρομαντικό περίπατο, συναντάς τη σπηλιά του Δεσπότη (Αργολίδος Νίκανδρος Ντελούκας, 1836-1912) στην άκρη της απότομης ακτής, περπατώντας δίπλα σε βράχια καλυμμένα με φραγκοσυκιές. Πευκόφυτες κατεβαίνουν οι  ράχες και ενώνονται με το λαμπερό σμαραγδί χρώμα της θάλασσας. Εκεί η ματιά ανταμώνει την αγέρωχη υπερηφάνεια της Δυτικής πλευράς του Παλαμηδίου. Η θέα ανυπέρβλητη, αφού επιδρά καταλυτικά πάνω στον επισκέπτη και ξυπνά όλες του τις αισθήσεις. Το πλακόστρωτο δρομάκι τελειώνει και κοντοστέκεσαι, κοιτάς ψηλά, μπροστά σου επιβλητικό το Παλαμήδι χύνεται στην άκρη του βουνού, αριστερά σου πάνω στον βράχο το άλλοτε ξενοδοχείο "Ξενία" με την απίστευτη αρχιτεκτονική και θέα και ακριβώς από κάτω σου η πλαζ της Αρβανιτιάς… Αλήθεια, ποια κατεύθυνση να διαλέξεις;

Επιστροφή στην πόλη...
Αν θέλεις να επιστρέψεις στην παλιά πόλη, δεν έχεις παρά να κατηφορίσεις από την πλατεία της Αρβανιτιάς προς το πάρκο του Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.

Tip
Ο περίπατος αυτός ενδείκνυται την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Λίγη ετυμολογία
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Αρβανιτιά, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πήρε το όνομά της γιατί από τους βράχους της το 1779 ο Καπετάν Γαζη Χασάν Πασάς έριξε με δόλο 5000 Αρβανίτες μισθοφόρους. Στην πραγματικότητα, όμως, προηλθε από τους Αρβανίτες, που κατοικούσαν σε αυτήν την περιοχή ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Γύρος Αρβανιτιάς Ναύπλιο, Tour of Arvanitia Nafplio, Arvanitia bay Nafplio, ακτή Αρβανιτιάς, Despotis cave Nafplio, Σπηλιά του Δεσπότη Ναύπλιο
Γύρος Αρβανιτιάς Ναύπλιο, Tour of Arvanitia Nafplio, Arvanitia bay Nafplio, ακτή Αρβανιτιάς
Γύρος Αρβανιτιάς Ναύπλιο, Tour of Arvanitia Nafplio

37.5626, 22.7936