BACK TO ALL

Ψαρομαχαλάς

Η ζωή μου, μια βόλτα…
Από παιδί, όταν περνούσα τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς στο παλιό Ναύπλιο, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Συντάγματος, ξυπνούσε μέσα μου η διάθεση της εξερεύνησης. Κάτι με προκαλούσε. Ίσως τα μικρά γραφικά σοκάκια, τα σπίτια με τα πολύχρωμα παράθυρα, τα μπαλκόνια με των διαφόρων λογιών λουλούδια, οι κοκκινόασπρες βουκαμβίλιες που δημιουργούσαν μικρά περάσματα. Ανέβαινα τα σκαλιά, χανόμουν στα μικρά δρομάκια, προσπαθούσα να βρω κάθε φορά νέους δρόμους για να φτάσω στην πλατεία του Ψαρομαχαλά. Και όταν τελικά έφτανα, καθόμουν στα πέτρινα τοιχία χαζεύοντας τη μαγευτική θέα, το Μπούρτζι, τον προμαχώνα 5 Αδέρφια, την παραλία, τις "Μπανιέρες" με το παλιό φυσικό κολυμβητήριο, τον Aργολικό κόλπο, το βράχο της Ακροναυπλίας.

Περπατώντας στην ιστορία
Σήμερα το σκηνικό παραμένει σχεδόν το ίδιο. Πολλά από τα σπίτια έχουν μικρές πόρτες και παράθυρα και τα περισσότερα χρονολογούνται από την Τουρκοκρατία. Αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας, τότε εδώ θα βρεις πολύ "υλικό". Ο Ψαρομαχαλάς, ίσως είναι η πιο παλιά συνοικία της κάτω πόλης του Ναυπλίου και φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τους ψαράδες, που κατοικούσαν εκεί από την εποχή του Βυζαντίου.
Περπατώντας μπορείς να φτάσεις παντού στο Ναύπλιο, ανεβαίνοντας μπορείς να συναντήσεις τα κάστρα της Ακροναυπλίας και κατεβαίνοντας να φτάσεις στον Άγιο Σπυρίδωνα και στην Πλατεία Συντάγματος. Δικιά σου η επιλογή.

Αξίζει να δεις
Την Μεγάλη Παρασκευή, στον Ψαρομαχαλά πραγματοποιείται η περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας της Παναγίας (Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου). Εκείνο, όμως, που δίνει μια ξεχωριστή νότα, είναι η ξακουστή χορωδία της. Μαγευτικό σκηνικό,˙ο επιτάφιος περιφέρεται στα στενά σοκάκια του Ψαρομαχαλά, με την υπέροχη μελωδία της χορωδίας να σε ταξιδεύει και πλήθος κόσμου με κεράκια αναμμένα να ακολουθεί. Αν βρεθείς εκείνες τις μέρες στο Ναύπλιο, ακολούθησε την περιφορά, θα είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις.

Tip
Όταν βρεθείς στην Αγία Σοφία, μια μικρή εκκλησία χαμένη στα στενά σοκάκια της οδού Λαμπρυνίδου - βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα - μη διστάσεις να ακολουθήσεις το πολύ μικρό πέρασμα στα δεξιά της. Κατεβαίνοντας, θα συναντήσεις την Καποδιστρίου, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. 

Πώς να πας
Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο από τον προμαχώνα 5 Αδέρφια προς το Ναυπλία Παλλάς φτάνεις στην πλατεία Ψαρομαχαλά.
Εναλλακτικά, στο τέλος της οδού Φαρμακοπούλου ανεβαίνεις τα σκαλιά (προσοχή, είναι αρκετά!).

Ψαρομαχαλάς Ναύπλιο, Psaromachala district Nafplio
Ψαρομαχαλάς Ναύπλιο, Psaromachala district Nafplio
Αγία Σοφία Ναύπλιο, Agia Sophia church Nafplio
Ψαρομαχαλάς Ναύπλιο, Psaromachala district Nafplio

37.565199550305, 22.794121946455