Παλιά πόλη - Χοροί και Γαϊτανάκια, 16 Φεβρουαρίου 2018

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλιέων συνεχίζονται με τα «Γαϊτανάκια» το βράδυ της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2018. Το γαϊτανάκι, το οποίο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις των αστικών κέντρων, πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση.

Δρώμενα
Σε όλο το μήκος της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, λοιπόν, ομάδες πολιτιστικών και άλλων συλλόγων θα χορέψουν με το δικό τους γαϊτανάκι, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Από την πλατεία Τριών Ναυάρχων (πλατεία Δημαρχείου) η Χορευτική Ομάδα του Σωματείου «Φίλοι ΠΛΙ», από την πλατεία Καποδίστρια «Το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού», από την πλατεία Αγίου Γεωργίου ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ασίνης και Αγίας Παρασκευής «Το Καστράκι», μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Δρεπάνου, και τέλος από την πλατεία Ωνάση η Χορευτική Ομάδα του Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, με την σχολή χορού Τάτση κρατώντας και πλέκοντας τα πολύχρωμα γαϊτανάκια τους, τραγουδώντας και χορεύοντας σε αποκριάτικους ρυθμούς καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος και μας διασκεδάζουν!

Ώρα Έναρξης
19:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Η ονομασία της έχει πιθανόν να κάνει με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία των Σαμίων, γνωστή για την παραγωγή κορδέλας. Οι κορδέλες συνήθως ήταν από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και αποτελούσαν διακοσμητική πινελιά των φορεμάτων.

gaitanaki.jpg