BACK TO ALL

Βουλευτικό - Εκδηλώσεις μνήμης του έπους 1940, 27 & 28 Οκτωβρίου 2022

Έπος 1940, War 1940 in Greece

Δύο εξαιρετικές μουσικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και μας προτείνονται από τον Δήμο Ναυπλιέων στο Βουλευτικό Ναυπλίου, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, για να τιμηθεί το έπος του '40, που γράφτηκε με αίμα, αλλά και με χρυσά γράμματα στη χώρα μας. Πρόκειται για:

1

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 - Βουλευτικό, ώρα 19:00
Συναυλία "Εμπρός της Ελλάδος Παιδιά", αφιερωμένη στο έπος του ’40 και στα τραγούδια της αξέχαστης τραγουδίστριας της Νίκης, Σοφίας Βέμπο, που έγραψαν ιστορία. 
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας γίνεται χρήση οπτικοαουστικού υλικού, με ντοκουμέντα της εποχής για την παρουσίαση των τραγουδιών, τα οποία στο σύνολό τους συνιστούν την ιστορική επισκόπηση των γεγονότων του πολέμου, από την κήρυξη έως τη λήξη του. Ειδικότερα, θα αποδοθούν αξέχαστες επιτυχίες των Μιχάλη Σουγιούλ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, αλλά και των νεότερων συνθετών Μάριου Τόκα, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μάνου Λοΐζου κ.ά., με θέμα τα ζοφερά χρόνια της κατοχής.
Ο κόσμος θα τραγουδήσει μαζί με τους καλλιτέχνες τον παιάνα "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά", το "Κορόιδο Μουσολίνι", τον Ντούτσε, τον Έφεδρο ανθυπολοχαγό από το έργο Αλβανία των Κατσαρού-Πυθαγόρα, τον Μικρό Ήρωα, το Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου και άλλα κλασικά, διαχρονικά τραγούδια.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας και την ερμηνεία των τραγουδιών υπογράφουν οι τραγουδιστές Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης και οι διακεκριμένοι μουσικοί, που απαρτίζουν την ελαφρά ορχήστρα τους.

2

Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2022, Βουλευτικό, ώρα 19:30.
Το μουσικό σχήμα "Βυζαντινοί και παραδοσιακοί Αντίλαλοι" σε διδασκαλία και διεύθυνση Κωνσταντίνου Ρούτουλα, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει θεομητορικούς βυζαντινούς ύμνους της ακολουθίας της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου (η οποία ψάλλεται κατά την 28η Οκτωβρίου, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), τραγούδια παραδοσιακά για τους νεότερους αγώνες του έθνους μας και το έπος του 1940, καθώς και σύγχρονα έντεχνα άσματα και εμβατήρια.

Σοφία Βέμπο, Sophia Vembo Greek singer
Σοφία Βέμπο με στρατιώτες, Sophia Vembo singer among Greek soldiers

Αυτό το ήξερες;
Το 8ο Σύνταγμα ξεκίνησε από το Ναύπλιο στις 3 Νοεμβρίου 1940 για το πολεμικό μέτωπο. Είχε στις γραμμές του 700 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, 3.171 στρατιώτες και 959 ζώα επιταγμένα στην Αργολίδα. Από τους στρατιώτες του κυρίως, διασώθηκαν σημαντικές μαρτυρίες για τις κακουχίες, τις μάχες αλλά και εξαιρετικές περιγραφές υψηλής συμβολικής σημασίας. Η πεζοπορία εκατοντάδων χιλιομέτρων ήταν στην ημερήσια διάταξη και ο άγριος χειμώνας ήταν ακόμη χειρότερος εχθρός και από τους Ιταλούς. 
Ο Γ. Νανόπουλος (υπηρέτησε στο Πρότυπο Σύνταγμα Ευζώνων Μακρυγιάννη -Αθήνα), παρουσιάστηκε στο 8ο Σύνταγμα Ναυπλίου και πολέμησε στον κεντρικό τομέα του μετώπου. Είναι σήμερα ο μοναδικός επιζών μαχητής στην Αργολίδα.
Στο Ναύπλιο εισέβαλαν οι Γερμανοί το απόγευμα της 28ης Απριλίου 1941. Η κατάληψη του Ναυπλίου από τον στρατό κατο­χής, κράτησε ως το τέλος του πολέμου, 1200 μέρες περίπου.
Στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, σε μια αίθουσα, που έχει ειδικά δια­μορφωθεί, υπάρχουν τα ονόματα των Ναυπλιωτών, που έπεσαν ηρωικά κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπως και ο χρόνος αλλά και ο τόπος που πέθαναν.

37.565702338643, 22.796180858252