BACK TO ALL

Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το Ναύπλιο έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου κράτους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η πόλη να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι πολλών σημαντικών γεγονότων, θεσμών, κτιρίων. Περπατώντας με την ιστορία στην παλιά πολή του Ναυπλίου, μπορείς εύκολα να ταυτιστείς με τις σημαντικές στιγμές που έζησε αυτός ο τόπος.

Το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο
Το Εθνικό Τυπογραφείο δημιουργήθηκε από το 1821, αφού οι ανάγκες για να πάρουν έντυπη μορφή οι αποφάσεις και τα διατάγματα ήταν πολύ μεγάλη. Ο Όθωνας, κατά την βασιλεία του, μετέτρεψε το τυπογραφείο σε κρατικό το 1833, με τον τίτλο «Βασιλικόν Τυπογραφείον».
Το εθνικό Τυπογραφείο μεταφέρθηκε το 1834 στην Αθήνα.

Η πρώτη Βουλή των Ελλήνων
Από το φθινόπωρο του 1825 μέχρι την άνοιξη του 1826, στο τζαμί, το οποίο είχε διαμορφωθεί εν τω μεταξύ από τον αρχιτέκτονα Βαλλιάνο, στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων. Εξού και η ονομασία Βουλευτικό, με την οποία είναι γνωστό το τζαμί μέχρι σήμερα.
Σήμερα χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος, ενώ στο ισόγειό του λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη.

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις
Η πρώτη "θεατρική παράσταση" δόθηκε το 1826, στα σαλόνια των πολιτευτών και των οπλαρχηγών της εποχής. Το έργο ήταν μια απλή αφήγηση των τραγικών γεγονότων του Μεσολογγίου, από την Ευανθία Καΐρη. Ηταν το πρώτο έργο (δράμα) που πήρε μορφή. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν δειλά δειλά οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στο Τριανόν

Η πρώτη σχολή Ευελπίδων
Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια, με την αρχική ονομασία "Λόχος των προγυμναστών", ενώ μετέπειτα ονομάστηκε "Στριατωτική Σχολή Ευεπλίδων". Στόχος της κυβέρνησης ήταν η σχολή να εκπαιδεύσει δημόσιους μηχανικούς, οι οποίοι θα αναλάμβαναν κρατικά τεχνικά έργα και στη συνέχεια έργα για την οχύρωση της χώρας.
Στην σχολή μπορούσαν να εισαχθούν μαθητές από 12 ετών και η διάρκεια της εκπαίδευσης ήταν αρχικά 3 έτη, ενώ το 1834 αυξήθηκε στα 8. 
Οι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού αποφοίτησαν το 1831, στους οποίους φόρεσε τις επωμίδες ο ίδιος ο Καποδίστριας και πρώτος τους ονόμασε "Ευέλπιδες".
Σήμερα, στο κτίριο στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο.

Το πρώτο Γυμνάσιο
Το αναπαλαιωμένο κτίριο της πλατείας Τριών Ναυάρχων, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης, έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Κτίστηκε το 1857, για να στεγάσει το Γυμνάσιο του Ναυπλίου. Το κτίριο του Γυμνασίου αρχικά ήταν μονόροφο, ενώ το 1893 προστέθηκε και δεύτερος όροφος, προκειμένου να στεγαστεί εκεί και το Ελληνικό Σχολείο. Τότε, το Γυμνάσιο μετακόμισε στον πρώτο και δεύτερο όροφο, ενώ το Ελληνικό Σχολείο στεγάστηκε στο ισόγειο. Το 1953 το Γυμνάσιο μεταφέρθηκε σε καινούριο κτίριο στην οδό Αμαλίας (όπου λειτουργεί έως σήμερα) και το κτίριο εγκαταλείφθηκε.
Σήμερα, εκεί στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

Το πρώτο Φαρμακείο
Βρίσκεται στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, αλλά δυστυχώς μόνο μια επιγραφή μαρτυρά την ιδιότητά του. Εδώ ταριχεύτηκε η σωρός του Ιωάννη Καποδίστρια, από τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου Mπονιφάτσιο Mποναφίν, Iταλό φιλέλληνα.
Τα τελευταία χρόνια, στο χώρο που λειτούργησε το τότε φαρμακείο, στεγάστηκε ένα κατάστημα, αλλά ο Δήμος Ναυπλίου σκέφτεται να το αξιοποιήσει φτιάχνοντας ένα αντίγραφο του τότε φαρμακείου.

Τα πρώτα βεγγαλικά
Η ιστορία λέει, ότι πρώτοι οι Γάλλοι στρατιώτες έριξαν βεγγαλικά στην επέτειο της Ιουλιανής Επανάστασης και, φυσικά, ήταν κάτι που προκάλεσε τον θαυμασμό των κατοίκων. 

Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
Το πρώτο δέντρο στολίστηκε επί βασιλείας του  Όθωνα, εντυπωσίασε τους κατοίκους και υιοθετήθηκε αμέσως. Επίσης, εκείνη την περίοδο έγινε και το πρώτο "ρεβεγιόν".

Η πρώτη εισαγωγή της πατάτας
Η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας αποδίδεται στον Καποδίστρια. Το περίεργο είναι στον τρόπο που βρήκε, για να τις κάνει αποδεκτές. Αρχικά, εισήγαγε ένα φορτίο πατάτες και τις πρόσφερε στους πολίτες. Όμως, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Έχοντας, λοιπόν, γνώση των ελληνικών συνηθειών, διέταξε ολόκληρη η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται αυστηρά. Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις πατάτες, ότι, αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Και φυσικά, κάποιοι δοκίμασαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν διαταχθεί να κάνουν τα στραβά μάτια και ουσιαστικά να επιτρέπουν την κλοπή. Σε λίγες μέρες, είχαν κλαπεί όλες οι πατάτες του φορτίου και το σχέδιο του Καποδίστρια να τις εισάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει.

amalias street, nafplio
Mpourtzi912N20.jpg
η πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο, Βουλευτικό Ναύπλιο, First Parliament Nafplio, Vouleftiko Nafplio
πρώτη Σχολή Ευελπίδων Ναύπλιο, Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, School of Cadets Nafplio, School Evelpidon, War Museum Nafplio
King Othon Nafplio, Όθων βασιλιάς Ναύπλιο
Θέατρο Τριανόν Ναύπλιο, Trianon theater Nafplio
nafplio, lighthouse,house

37.566061006978, 22.796896777365