Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2024 στην Καλαμάτα και σε 13 άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Τρίπολη, Αμαλιάδα, Φιλιατρά, Σπάρτη, Γύθειο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα και Στυμφαλία), μεταξύ αυτών και στο Ναύπλιο, 28-30 Νοεμβρίου 2024.
Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη του ντοκιμαντέρ, με 12 ημέρες γεμάτες προβολές, παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκθέσεις, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στη διαμόρφωση και την επικοινωνία του πολιτισμικού γίγνεσθαι, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα λάβει χώρα από 22 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου 2024, ενώ στις 2 και 3 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα συνεχίσει, με την προβολή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Kalamata International Short Documentary Film Festival, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία.
Το πρόσωπο της 10ης διοργάνωσης στην αφίσα, είναι ένα αγόρι 10 χρονών, που γεννήθηκε μαζί με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, περιεργάζεται τον κόσμο μέσα απ' τους δικούς του φακούς, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ιστορία, με πρωταγωνιστή κάθε παρατηρητή της αφίσας. Η Αμαλία Καρκούλια, νικήτρια του διαγωνισμού αφίσας, καλλιτέχνησε την αφίσα του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Διοργάνωση
Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Μπενάκη 11 Καλαμάτα, Τ.Κ. 241 00
Σεμινάρια
To επετειακό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανάμεσα στο πλήθος των εκπαιδευτικών του δράσεων, οργανώνει δύο μοναδικά σεμινάρια: ένα για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ένα για την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Παράλληλα το Φεστιβάλ οργανώνει το εξειδικευμένο σεμινάριο "Crafting True Narratives: Mastering the Documentary", ένα πολυδιάστατο και εντατικό εργαστήριο διάρκειας 6 ημερών, που στοχεύει να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 28 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη σκηνοθεσία, το σενάριο, την κινηματογράφηση, την ηχογράφηση και το μοντάζ ενός ντοκιμαντέρ.
Χώροι διεξαγωγής
Στο Ναύπλιο, οι προβολές θα γίνουν στο Τριανόν, στην Πλατεία Συντάγματος.
Η κύρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Καλαμάτας.
Δείτε το Πρόγραμμα Καλαμάτας ΕΔΩ.
Ημερομηνίες Ναυπλίου
Πέμπτη 28 έως και Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
Είσοδος
Ελεύθερη. Απαιτείται η έγκαιρη προσέλευση.
Πληροφορίες
https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/
T. +30 27210 22376
Ε. info@peloponnisosdocfestival.com
Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/
Instagram, @peldocfest.
Αυτό το ήξερες;
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Πελοποννήσου γεννήθηκε το 2015, με πρωτοβουλία του "Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας" (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία), με αρχικό σκοπό να παρέχει στις τοπικές κοινωνίες πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και διεθνή ντοκιμαντέρ. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των μελών του και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το φεστιβάλ αναπτύχθηκε γρήγορα.
Στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής δημιουργίας ντοκιμαντέρ, η συμβολή στην κινηματογραφική εκπαίδευση και η ανάπτυξη ανταλλαγών μεταξύ επαγγελματιών του κινηματογράφου, η ανάπτυξη του κοινού του εκτός της Περιφέρειας μέσω της επικοινωνιακής στρατηγικής του, η ενίσχυση των συμφωνιών και των συνεργασιών με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και ιδρύματα.
Η κύρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος προβάλλεται σε άλλες 13 πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Τρίπολη, Αμαλιάδα, Φιλιατρά, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα και Στυμφαλία), ενώ ο αριθμός των πόλεων του δικτύου αυξάνεται κάθε χρόνο.
Το 10ο ΔΦΝΠ, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και της InterAction Art.