BACK TO ALL

Κ.Ε.Σ. Ναύπλιο - Νέα Κίος & ιστορική μνήμη, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Bourtzi, Mpourtzi, Μπούρτζι

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου με τον Δήμο Ναυπλιέων, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard, θα μιλήσουν για την προσφυγική Νέα Κίο και την ιστορία της η Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Γενική Γραμματέας ΔΣ του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) και ο Βασίλης Δωροβίνης, Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας και Ιστορικός.

Περίληψη
Η Νέα Κίος δημιουργήθηκε εκ του μηδενός μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, σε έκταση που αποτελούσε τμήμα μεγάλου υγροβιοτόπου ("βάλτου"), ο οποίος είχε αποτυπωθεί ήδη επί Καποδίστρια, από στελέχη της Γαλλικής Επιστημονικής Επιτροπής στο Μοριά. Η έκταση που προορίστηκε για το νέο οικισμό, τοπογραφήθηκε και πολεοδομήθηκε από τεχνικούς του Δημοσίου.
Οι πρώτοι οικιστές δεν προέρχονταν μόνο από την Κίο, αλλά και από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Έτσι κατέληξε εκεί και η οικογένεια των λογίων της Κωνσταντινούπολης Χρήστου και Υπατίας Δελή, με την μικρή τους κόρη Εύα.
Έστω και αν έχει ξεχαστεί σήμερα στην Αργολίδα, Νέα Κίος και οικογένεια Δελή δεν μπορούν να διαχωριστούν.
Στις μέρες μας έχει εξασθενήσει η ιστορική μνήμη ή γίνεται επιλεκτική χρήση της. Η Νέα Κίος εξελίχθηκε σ' έναν από τους πλέον δυναμικούς οικισμούς της Αργολίδας, με την μαχητικότητα και την εργατικότητα των οικιστών και κατοίκων της. Αλλά θα πρέπει να τονιστεί, ότι ο Χρήστος Δελής δεν υπήρξε μόνο λόγιος, αλλά και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας, ο οποίος αιμοδότησε τον οικισμό με το μεταξουργείο, το οποίο έκτισε, δημιούργησε και λειτούργησε στη Νέα Κίο, ενώ υπήρξε και ο πρόεδρός της για πολλά χρόνια.
Ιστορική μνήμη χωρίς σύνδεση με υλικές μαρτυρίες δεν μπορεί να επιβιώσει. Στην παρουσίαση που θα γίνει, θα δειχθούν οι απαρχές του οικισμού, οι οποίες δυστυχώς την εποχή μας σαρώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Επίσης, θα αναδειχθεί η συμβολή της οικογένειας Δελή και η ανάγκη να ανευρεθεί και να μελετηθεί το αρχείο τους.

Ομιλητές - Εισηγήσεις
Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Γενική Γραμματέα ΔΣ του ΙΒΠ - Τίτλος εισήγησης: "Η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Νέα Κίο και το Λαογραφικό Μουσείο της".
Βασίλης Δωροβίνης, Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας και Ιστορικός - Τίτλος εισήγησης: "Νέα Κίος και ιστορική μνήμη: ένας άλλος ξεριζωμός;"

παραλία Νέας Κίου 1940-45, Nea Kios to Argos view 1940-45
Philhellinon square, plateia Filellinon, πλατεία Φιλελλήνων

Χώρος διεξαγωγής
Οι δύο Ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ) στο Ναύπλιο Πλατεία Φιλελλήνων).

Ημέρα / Ώρα
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18.00.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Βασίλειος Παπαντωνίου, Σοφρώνη & Βασ. Αλεξάνδρου 1 (Μουσείο)
Τ. +30 27520 28379, 28947
Επίσης, καθημερινά (10:00–17:00) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στο τηλέφωνο 27520 47040.

Αυτό το ήξερες;
Οι συμμετέχοντες/ουσες δεν χρειάζεται να έχουν προηγούμενες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο και η παρακολούθηση των ομιλιών είναι ελεύθερη.
Διοργανωτής είναι το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ) και η φιλοξενία των εισηγήσεων προσφέρεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος (ΚΕΣ) στο Ναύπλιο.
Σκοπός του Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου είναι η έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού εν γένει και σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις του. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς και το Μουσείο!

37.567194229045, 22.796699335072