"Ένα Διαδραστικό Έργο Τέχνης": με αυτή τη μεστή φράση αυτοπροσδιορίζεται το Φουγάρο, και μόνο όταν το γνωρίσεις από κοντά γίνεσαι κοινωνός της. 

"Τι είναι Τέχνη;" Το ερώτημα, που έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο πέρασμα των χρόνων καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ακαδημαϊκοί, ίσως θα έπρεπε να το θέσω εξαρχής στον ιθύνοντα νου του FOUGARO ARTCENTER, εικαστικό και συλλέκτρια έργων τέχνης, κα Φλωρίκα Κυριακοπούλου. Κι όμως, δεν χρειάστηκε. Γιατί, κατά πώς φαίνεται, η ίδια γνωρίζει καλά να γεννά ερωτήματα και να αποκαλύπτει απαντήσεις, μέσα από το σημαντικότερο -τολμώ να πω- εικαστικό της έργο: το Φουγάρο.

Το ίδιο το Φουγάρο είναι Τέχνη και τα πάντα στο Φουγάρο είναι Τέχνη:
Τα πλατάνια, οι μουριές, οι ακακίες, οι υπεραιωνόβιες ελιές, που αποκαλύπτουν σεβαστικά το παρελθόν του τόπου και σε συνδέουν με το μέλλον του.
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων, ο διάλογος μεταξύ τους και η επιλογή των υλικών με την πέτρα, το ξύλο και την τσιμεντοκονία να κυριαρχούν στον πάλαι ποτέ βιομηχανικό χώρο.
Μια ράθυμη βόλτα στους περιβάλλοντες χώρους, που σε φέρνει κατά πρόσωπο με τα γλυπτά του Herbert Mehler, μια υπερμεγέθη πεταλούδα από ανακυκλωμένα υλικά, μια φιλοσοφική ρήση γραμμένη σε μαυροπίνακα…
Ένα συλλεκτικό λεύκωμα ή μια σπάνια έκδοση στη Βιβλιοθήκη, που σε κάνει να χάνεις τον χρόνο στο "κουκούλι" του αναγνωστηρίου.
Ένα χαλαρό ποτό στο Summer Bar, έργο τέχνης και το ίδιο, σχεδιασμένο από τον εικαστικό Μανώλη Χάρο.
Η επιβλητική υψικάμινος, που ξεχωρίζει από μακριά και φωτίζεται με πυρωμένο κόκκινο τα βράδια ("φουγάρο, φως & χρωματιστός καπνός" έργο της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου/ 2012).
Τα ασπρόμαυρα πλάνα κλασικών ταινιών του θερινού σινεμά στα Τρία Δέντρα, με φόντο τον έναστρο ουρανό, το Παλαμήδι και άρωμα γιασεμί.
Η live μουσική τα σαββατόβραδα, ο παλμός στις συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών, τα υπέροχα μουσικά φεστιβάλ.
Τα πινέλα, τα χρώματα, οι δημιουργίες προσωπικής έκφρασης μικρών και μεγάλων στο Ατελιέ Ζωγραφικής.
Τα αστείρευτα γέλια των παιδιών, που υπενθυμίζουν την τέχνη του να ζεις την παιδική σου ηλικία, πώς αλλιώς, παίζοντας ανέμελα και ανέφελα.  
 

Fougaro Art Center Nafplio, Φουγάρο Ναύπλιο
Fougaro Now Women exhibition

Χώροι πολιτισμού και ψυχικής ανάτασης
GALLERY, BLUE 2, SPACE 9: Χώροι εστιασμένοι σε εκθέσεις μεγάλης ή μικρής κλίμακας, που κάνουν το Φουγάρο προορισμό για όλους, όσους αγαπούν να ανακαλύπτουν τη ζωή.  

FOUGARO GALLERY
Η καρδιά της Τέχνης χτυπά δυνατά στην Gallery, το κεντρικό κτίριο του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος "Ανθός" και έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους εκθεσιακούς χώρους της χώρας.
Είχα την τύχη να ξεναγηθώ, αλλά και να αφεθώ στις δικές μου ερμηνείες σε αρκετές από τις εκθέσεις της τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζοντας την αναδρομική έκθεση "Tseklenis - Τα Χρόνια της Μόδας" και την πιο πρόσφατη "Reds" της Φλωρίκας Κυριακοπούλου. Η αλήθεια είναι, πως αδημονώ και για την έκθεση "3" του Λευτέρη Ολύμπιου, του διεθνώς αναγνωρισμένου Κύπριου ζωγράφου.

BLUE2
Αγαπώ πολύ αυτόν τον μικρό και τόσο ιδιαίτερο χώρο, που βρίσκεται δίπλα στο Fougaro Cafébistrot και φιλοξενεί μικρές περιοδικές εκθέσεις έργων και αντικειμένων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ή έργα σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή της Φλωρίκας Κυριακοπούλου. Με ανοιχτή πάντα την πόρτα του, σε προκαλεί να δεις, να νιώσεις, να αναλογιστείς…

SPACE 9
Με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, αισθητική και θεατρικότητα ο αυτόνομος χώρος της SPACE 9 βρίσκεται δίπλα στη FOUGARO GALLERY και διαρθρώνεται σε 2 επίπεδα, φιλοξενώντας μικρές περιοδικές εκθέσεις έργων και αντικειμένων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η χαρά του παιδιού
Μπορεί το FOUGARO ARTCENTER να είναι ένας χώρος ζωής, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ένα σπουδαίο όμως κομμάτι της καρδιάς του το χαρίζει απλόχερα στα παιδιά.
Με εργαστήρια εικαστικών, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, γλυπτική, κεραμική, ελεύθερο σχέδιο, αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά εργαστήρια με θεματική, που συνδέεται με την εκάστοτε έκθεση στην Gallery, δράσεις του σαββατοκύριακου και Day Camps Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, το Φουγάρο γεμίζει παιδικές φωνούλες και χρωματιστή αισιοδοξία.
Τα παιδιά δημιουργούν, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους στην Τέχνη, μα πρωτίστως παίζουν σε όλους τους περιβάλλοντες χώρους, ενώ διαμορφώνεται και το Πάρκο, ένας καταπράσινος υπαίθριος χώρος αφιερωμένος στα παιδιά για εργαστήρια, παιχνίδια, πάρτι, ποδήλατο, πατίνι, χαρά!
Στο εξαιρετικό και ιδιαίτερο περιβάλλον του FOUGARO ARTCENTER, που δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, μα διαρκώς ανανεώνεται και εξελίσσεται, ανοίγεις ορίζοντες, βουτάς στα βαθιά και, γιατί όχι, περνάς ωραία! Είναι και αυτό μια μορφή τέχνης, που αξίζει να ανακαλύψουμε…

Fougaro concert Nafplio, συναυλία στο Φουγάρο Ναύπλιο
Fougaro Gallery Olympios, Φουγάρο γκαλερί Ναύπλιο Ολύμπιος

Αυτό το ήξερες;
Στις 28 Οκτωβρίου 2022, το Φουγάρο έκλεισε τα 10 του χρόνια και χάρισε εκπλήξεις, καλέσματα και δρώμενα...
Οι χώροι διατίθενται για συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις, πάρτι, δεξιώσεις και ιδιωτικές συγκεντρώσεις.
Στο Fougaro Cafébistrot μπορείς να απολαύσεις ελαφριά πιάτα μεσογειακής κουζίνας, καφέ, γλυκά και ποτό.
Υπάρχει διαθέσιμο μεγάλο parking, μάλιστα και με παροχή για τη φόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου!

Πληροφορίες - Επικοινωνία
Fougaro Art Center, Λεωφ. Ασκληπιού 98, Ναύπλιο T.K. 211-00
Ώρες Λειτουργίας Γραμματείας: Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00 – 18:00
Τ +30 27520 47300
Ε info@fougaro.gr

Περίοδος Λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ώρες Λειτουργίας - Εορταστικό ωράριο
Τετάρτη 20/12/2023 έως Κυριακή 7/1/2024 ανοιχτά καθημερινά 10:00 - 23:00
Κλειστά 25/12/2023 & 1/1/2024
Θερινό Ωράριο Λειτουργίας
Από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, το Fougaro Art Center θα είναι ανοιχτό από Τετάρτη έως Κυριακή, από τις 5 το απόγευμα έως αργά το βράδυ.
Τα Εργαστήρια και οι Βιβλιοθήκες θα λειτουργούν τις ημέρες αυτές από τις 5 έως τις 10 μμ και η Fougaro Gallery από τις 6 έως τις 10 μμ.
Χειμερινό Ωράριο
Τρίτη έως Κυριακή, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα
Δευτέρα κλειστά.

Fougaro Homeland Landscapes
Fougaro Gallery Olympios, Φουγάρο γκαλερί Ναύπλιο

37.571814965813, 22.821060419083