BACK TO ALL

Βουλευτικό - Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Ναύπλιο λεπτομέρεια βωκαμβίλια, Nafplio bougainvillea detail

Την Τετάρτη το βράδυ, 28 Δεκεμβρίου 2022, στο Βουλευτικό Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες" με την Klaudia Delmer, μια αφηγηματική συναυλία με φλαμέγκο και ρεμπέτικα.
Ο έρωτας της Κάρμεν και του Αντώνη του Βαρκάρη του σερέτη, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία, με τραγούδια, μουσικές και δικαστικές διαμάχες...

Όλα ξεκίνησαν από μια ταινία, την Carmen de la Triana, (συνοικία της Σεβίλλης, όπου κυριαρχεί το φλαμέγκο και η τσιγγάνικη μουσική), η οποία προβλήθηκε στην Αθήνα το 1939. Η έμπνευση, που χάρισε η μουσική της ταινίας στους Έλληνες δημιουργούς, τους οδήγησε να τη διασκευάσουν και να τη ντύσουν με ελληνικό στίχο, γεγονός που προκάλεσε τον συνθέτη Juan Mostozo να έρθει στην Αθήνα, για να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αυτή η ιστορία, που συγκίνησε την Κλαούντια Ντελμέρ να δημιουργήσει με τους συνεργάτες την συναυλία, είναι στην ουσία της μια μουσική συνομιλία ανάμεσα στο φλαμέγκο και το ρεμπέτικο. Ένας δυνατός ιστός ενώνει τα δυο μουσικά είδη, αφού και τα δύο μιλούν για ανθρώπινα πάθη και όνειρα, για συγκινήσεις, αποτυχίες και καημούς. Και ασφαλώς, ακόμα μια φορά αποδεικνύεται, πως τα όρια που η πολιτική και ο εθνικισμός θέτουν ανάμεσα στους λαούς, είναι ψευδεπίγραφα και καταρρέουν, όταν ο γνήσιος λαϊκός πολιτισμός αρθρώνει λόγο.
Στην συναυλία, η αφήγηση της ερωτικής ιστορίας της Κάρμεν και του Αντώνη του βαρκάρη του σερέτη, στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, είναι και μια αφορμή για να θυμηθούμε τις αγωνίες και τα όνειρα των ανθρώπων εκείνης της εποχής, που τόσο μοιάζουν με τα δικά μας… Όλα αυτά με φόντο το ρεμπέτικο, όπου το φλαμένκο και το bel canto, το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, κλείνουν το μάτι στις περιπέτειες της γνωστής ηρωίδας.

Klaudia Delmer Karmen, Η Κάρμεν και οι Ρεμπέτες
Klaudia Delmer

Μουσικοί
Μιχάλης Νικόπουλος -μπουζούκι, μαντολίνο
Το duo Korab: Σπύρος Χριστόγλου -κιθάρα (κλασική και φλαμένκο), Ευγένιος Χαλίλ -ακουστική κιθάρα και μπουζούκι

Τόπος διεξαγωγής
Βουλευτικό Ναυπλίου

Ώρα έναρξης
19:30 

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
H Klaudia Delmer είναι τραγουδίστρια, έχει ασχοληθεί με τη γλωσσολογία και τη λυρική ποίηση και αγαπά να εξερευνά την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Τελευταίο τραγούδι της είναι το "Ζωή".

37.565716211509, 22.796132885885