BACK TO ALL

Τριανόν - "Αι γενεαί πάσαι... Νικηταράς!", Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Νικηταράς ήρωας 1821, Greek hero Nikitaras

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το θεατρικό αριστούργημα "Αι γενεαί πάσαι... Νικηταράς!" του Γιώργου Α. Χριστοδούλου έρχεται στο Ναύπλιο, για μια μοναδική παράσταση στο θέατρο Τριανόν. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο εθνικός μας ήρωας Νικηταράς, σε θεατρική σκηνή μαζί με την ασθενή κόρη του.

Η παράσταση
Ο ήρωας Νικηταράς συνομιλεί στη σκηνή με την ψυχικά διαταραγμένη κόρη του… Ακόμα ένα έργο από την καυτή πένα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, όπου αυτή τη φορά μας παραδίδει τη ζωή του Νικήτα Σταματελόπουλου σε μια αποκαλυπτική παράσταση. Μια παράσταση, που παρουσιάζεται από το 2021 μέχρι και σήμερα σε διάφορες πόλεις και Φεστιβάλ στην Ελλάδα, στη Θεατρική σκηνή της Γκαλερί Δημιουργών, στο Μουσείο Γουλανδρή, στο θέατρο Αλκμήνη, στο Πολεμικό Μουσείο κ.ά.
Ένας ήρωας του 1821, που έδωσε τόσες μάχες, σπάζοντας τρία σπαθιά στα Δερβενάκια και που ποτέ δεν καταδέχτηκε να πάρει λάφυρα. Ο Νικηταράς! Που είδε την κόρη του να τρελαίνεται, σαν τον αντίκρισε μες στα αίματα, βασανισμένο από Έλληνες! Που είδε να βγάζουν το καλύβι του σε πλειστηριασμό! Που φυλακίστηκε άδικα, για δύο χρόνια σ’ ένα σκοτεινό κελί, υπομένοντας άγριους ξυλοδαρμούς κι εξευτελισμούς... Ένας ήρωας, που μετά την επανάσταση τυφλώθηκε από τις κακουχίες και αναγκάστηκε να γίνει ζητιάνος, για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του. Ένας ήρωας, ένας Έλληνας, που σε όλη του τη ζωή πολέμησε για μια πατρίδα  ελεύθερη, αλλά ουδείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα, που βρίσκεται ο τάφος του!…Μια σπαραχτική, ανθρώπινη παράσταση...

Ο συγγραφέας
Ο συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου μεγάλωσε στον Βόλο, έλκει την καταγωγή του από το ορεινό Καίσαρι της Κορινθίας και έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα. Έχει γράψει πολλά βιβλία ("Ο λόγος της Ειρήνης", "Ιστορίας Λόγος", "Ορατός κύκλος", "Το δάκρυ της Τζοκόντας" και "Ο Γλύπτης και η κοιμωμένη του"), καθώς και πολλά θεατρικά έργα, ανάμεσα στα οποία και τρία που έχουν θέμα την επανάσταση του 1821 ("Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του… Θεόδωρος Κολοκοτρώνης", "Μια δίκη παρωδία… Γεώργιος Καραϊσκάκης" και "Αι γενεαί πάσαι… Νικηταράς"). Είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και εδώ και χρόνια δίνει διαλέξεις σε φοιτητές ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, σε Δραματικές Σχολές και σε τμήματα θεατρικών σχολών των πανεπιστημίων.

Αι γενεαί πάσαι Νικηταράς, Nikitaras performance
Αι γενεαί πάσαι Νικηταράς, Nikitaras performance

Ηθοποιοί
Χρίστος Γεωργίου (Νικηταράς)
Σάρα Τερζή (τρελο-Σοφιά)

Συντελεστές
Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός
Φωτισμοί-ήχοι: Κωσταντίνος Ιωάννου
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Καββαδά
Βοηθός σκηνοθέτη: Σάββας Σουμερλίδης
Φωτογραφίες-βίντεο: Θάνος Γεωργίου - Μάνος Βλαστός
Δημόσιες σχέσεις: Ελένη Καρρά

Αίθουσα
Θέατρο Τριανόν, (Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο)

Ημέρα / Ώρα
Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στις 21:00
Διάρκεια 70'

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Την κατασκευή του σπαθιού του Νικηταρά, που είναι ακριβές αντίγραφο και εμφανίζεται στην παράσταση, επιμελήθηκε ο Λευκαδίτης καλλιτέχνης- τεχνίτης Νίκος Κορφιάτης.

Αι γενεαί πάσαι Νικηταράς, Nikitaras performance

37.565855740469, 22.797281441679