BACK TO ALL

Τριανόν - Γαμήλιο Εμβατήριο, Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Γαμήλιο εμβατήριο Τερζάκη, Gamilio emvatirio Terzaki

Tο Σάββατο 8 Απριλίου 2023, o Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας επιστρέφει στο Ναύπλιο, για να παρουσιάσει τη νέα του θεατρική παραγωγή και πρώτη για το 2023, το "Γαμήλιο Εμβατήριο" ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους και θεατρικούς συγγραφείς, του Άγγελου Τερζάκη, που είχε αναβληθεί από τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

Λίγα λόγια για το έργο
Ένα από τα πιο σημαντικά νεοελληνικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα. Σε μία ελληνική κωμόπολη του Μεσοπολέμου μία οικογένεια, που έχει χάσει τον πατέρα κι έχει τέσσερις ανύπαντρες κόρες, στηρίζει όλες τις ελπίδες της στο γιο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Όταν κάποια στιγμή επιστρέφει, δεν το κάνει για να βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά για να πουλήσει ό,τι τελευταίο τους έχει απομείνει, καλύπτοντας έτσι την κατάχρηση που έχει κάνει στη δουλειά του. Η οικογένεια καταρρέει κι η επαναστάτρια κόρη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Κάθε επανάσταση, όμως, ποτίζεται με αίμα.Το πρωτοποριακό για την εποχή του κείμενο, γράφτηκε για να διερευνήσει τις έμφυλες σχέσεις, καθώς και την πορεία του γυναικείου κινήματος, που βρίσκεται σε έξαρση εκείνη την περίοδο.
Ο Άγγελος Τερζάκης έγραψε το Γαμήλιο εμβατήριο σε μια μεταβατική εποχή για την ελληνική κοινωνία, θέλοντας να καταδείξει το καταθλιπτικό κλίμα, την ασφυκτική ατμόσφαιρα και τις έντονες κοινωνικές ανισότητες, που επικρατούσαν στην Ελλάδα του 1930. 
Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα οι γυναίκες, που υφίστανται τα πιο πολλά, ασφυκτιούν δέσμιες της οικονομικής στενότητας, των κοινωνικών προκαταλήψεων και κυρίως των αυταρχικών αντιλήψεων της πατριαρχικής κοινωνίας. Η αντίδραση του καταπιεζόμενου σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι καταστροφική, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το περιβάλλον του.

Σημείωμα του σκηνοθέτη
Το 1937 ο τριαντάχρονος Άγγελος Τερζάκης γράφει το δεύτερο θεατρικό του έργο, το "Γαμήλιο Εμβατήριο". Το 1937 ξαναδουλεύει την δεύτερη και τρίτη σκηνή και η Μαρίκα Κοτοπούλη με το θίασό της ανεβάζει την παράσταση στο Rex.
O Άγγελος Τερζάκης (Ναύπλιο 1907 – Αθήνα 1979) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους μας. Μία πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα. Ανήκει στην λεγόμενη "γενιά του 1930", που έφερε τον αέρα της ανανέωσης στα ελληνικά γράμματα.
Ο Άγγελος Τερζάκης θαύμαζε τον Ίψεν, τον Λόρκα, τον Τσέχωφ και ομολογούσε τις επιρροές που δέχθηκε μελετώντας τα έργα τους.
Το έργο αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού αστικού Δράματος με συμβολικές προεκτάσεις. Το θέμα του είναι παρμένο απ' το μεσοαστικό και το μικροαστικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και έχει ως κύρια πρόσωπα μια μάνα χήρα, με τέσσερις ανύπαντρες κόρες κι έναν γιο, που εργάζεται στην πρωτεύουσα. Όλες οι ελπίδες της μάνας και των τεσσάρων κοριτσιών στηρίζονται σ' αυτόν τον μοναχογιό. Κάποια μέρα, εκείνος επιστρέφει στην επαρχία, όχι όμως για να μείνει κοντά τους. Έρχεται να ξεπουλήσει και το τελευταίο τους κτήμα, γιατί έκανε μια κατάχρηση στην εταιρεία που εργάζεται και πρέπει να βάλει τα χρήματα στη θέση τους, πριν αποκαλυφθεί η πράξη του.
Η παράσταση αφορά την πρώτη απόπειρα ενασχόλησης του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, με έργο του μεγάλου μας, Ναυπλιώτη, Άγγελου Τερζάκη. Ένα έργο συγκλονιστικό και δυστυχώς αρκετά επίκαιρο, αν ειδωθεί κάτω από το πρίσμα του φαινομένου των πρόσφατων γυναικοκτονιών. Γιατί γυναικοκτονία δε θεωρείται μόνο η δολοφονία μιας γυναίκας, αλλά και ο εξαναγκασμός της σε αυτοκτονία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξαπάτησή της και να αποφύγει την κατακραυγή και το στιγματισμό του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Γαμήλιο εμβατήριο Τερζάκη, Gamilio emvatirio Terzaki
Γαμήλιο εμβατήριο Τερζάκη, Gamilio emvatirio Terzaki

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ίων Ξυπολιάς, Δημήτρης Σίδερης
Μουσική: Θοδωρής Μπρουτζάκης
Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

Παίζουν
Ελένη Ντάκου, Βίκυ Παπάζογλου, Ιωάννα Μέξη, Αλίκη Πάζιου, Βενετία Κωστελένου, Παντελής Τόδωρης, Αρτέμης Αϊβαλιώτης, Κώστας Πεντεδέκας, Γιώργος Πέλλας, Γιάννης Καϊμασίδης.

Αίθουσα
Θέατρο Τριανόν, (Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο)

Ημέρα / Ώρα
Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 20:30.

Είσοδος
Με εισιτήριο 8€

Πληροφορίες / Κρατήσεις
Τ. 
+30 698 698 2224

Αυτό το ήξερες;
Η παράσταση παρουσιάζεται στο Ναύπλιο από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας, σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων.
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας είναι μια Αστική, Μή Κερδοσκοπική Εταιρία Ερασιτεχνών, διάδοχο σχήμα παλιότερης θεατρικής Ομάδας, διατηρώντας τα παλιά αρχικά της. Εμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη του Νομού Αργολίδας και της επαρχίας Ερμιονίδας τον Απρίλιο του 2009. Στόχος της είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, η ανάδειξη του ερασιτεχνικού θεάτρου και γενικότερα η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.
Η παρουσία του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για ακόμα μια φορά στο Ναύπλιο, με το οποίο τον συνδέουν ισχυροί μακροχρόνιοι δεσμοί, έχει ως στόχο την εγγύτερη προσέγγιση του Αργολικού κοινού μέσω της προσφοράς καλού και ποιοτικού θεάτρου, που βρίσκεται στην καρδιά της δημιουργικής του παραγωγής.

37.565877297628, 22.797157245598