BACK TO ALL

Αγία Μονή

Αναζητώντας την ηρεμία, λίγο έξω από το Ναύπλιο θα συναντήσεις το Βυζαντινό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, την Αγία Μονή, όπως είναι ευρέως γνωστή. Στις ρίζες ενός γυμνού βράχου, είναι κουρνιασμένη η Μονή, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλει να κρυφτεί από το ανθρώπινο μάτι. Στην ατμόσφαιρα κυριαρχεί το άρωμα του γιασεμιού και το φως που περνά από τα χρωματιστά τζάμια του ναού, κάνει όλο το σκηνικό ακόμα πιο μοναδικό.

Μάθημα Ιστορίας
Σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ναυπλίου στην περιοχή της Άριας και στις υπώρειες του Παλαμηδίου, βρίσκεται η Αγία Μονή. Χρονολογείται περί τα μέσα  του 12ου αιώνα και χτίστηκε από τον Επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου  Λέοντα.  Αποτελεί ένα από τα λιγοστά καλοδιατηρημένα δείγματα βυζαντινού ναού. Ενώ λειτούργησε για ένα διάστημα ως ανδρικό μοναστήρι, σήμερα αποτελεί γυναικείο ησυχαστήριο με περίπου 10 μοναχές.

Μύθος ή πραγματικότητα
Έξω από τον περίβολο της Μονής, η εικόνα της απόλυτης ηρεμίας συμπληρώνεται από μια πηγή. Δεν είναι μια οποιαδήποτε πηγή. Κρύβει τη δική της ιστορία. Πολλοί συγγραφείς την ταυτίζουν με την αρχαία Κάναθο πηγή, για την οποία κάνει λόγο το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Παυσανίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτήν λουζόταν κάθε χρόνο η θεά Ήρα, για να αποκτά και πάλι τη χαμένη της νιότη και την παρθενία της.

Αξίζει να δεις
Μέσα στο ναό, η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού, έχει τη δική της θαυμαστή ιστορία. Βρέθηκε το 1920, πίσω από το ιερό της εκκλησίας από τον Ελληνοαμερικάνο Θεόδωρο Ρογκόπουλο, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο ύστερα από όνειρο που είχε δει και έφερε στο φως την εικόνα.

Tip
Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς τη Μονή είναι το Πάσχα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια τις Μεγάλης εβδομάδας η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και  αποτελεί μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Πληροφορίες
Άρια Ναυπλίου, 21100, Ναύπλιο
T +30 27520 27764

AgiaMoniN10.jpg

37.56354478987, 22.830727100372