BACK TO ALL

Άγιοι Πάντες

Αν και είναι χτισμένη σε έναν λοφίσκο, δεν είναι ιδιαίτερα ορατή. Ωστόσο, φτάνοντας στο προαύλιο, δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις: στα αριστερά σου το Παλαμήδι και η Ακροναυπλία, μπροστά σου όλη η παλιά πόλη, η συνοικία της Πρόνοιας και στο βάθος το λιμάνι με το Μπούρτζι. Όλο το Ναύπλιο στα πόδια σου.
Το εσωτερικό του είναι εξίσου επιβλητικό, μιας και ο ναός έχει χτιστεί μέσα σε βράχο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πραγματοποιούνται πολλοί γάμοι.

Η ιστορία του
Πρόκειται για μια από τις παλιότερες σωζόμενες εκκλησίες της πόλης, αφού χρονολογείται από την εποχή της δεύτερης  Ενετοκρατίας, αν και η ακριβής  χρονολογία δημιουργίας της παραμένει άγνωστη. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, από το 1715 έως το 1780 ήταν η μοναδική εκκλησία, που επιτρεπόταν ο εκκλησιασμός των Ελλήνων.
Ο ναός ήταν το πρώτο νεκροταφείο της πόλης και λειτούργησε μέχρι το 1856. Στο δάπεδό του μπορείς να διακρίνεις μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα γραμμένα πάνω τους. Γύρω από την εκκλησία έχουν ταφεί ήρωες της Ελληνικής επανάστασης του 1821, καθώς και μερικοί από τους συνοδούς του βασιλιά Όθωνα, οι οποίοι πέθαναν από μια επιδημία τύφου, που είχε κυριεύσει την πόλη το 1833-1834.

Ο εορτασμός
Ο ναός είναι ο μοναδικός στην πόλη, που είναι αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς η μνήμη τους με εσπερινό, αρτοκλασία και πλήθος κόσμου να ακολουθεί την λιτάνευση της εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας, την παραμονή το απόγευμα.

Πώς θα πας
Ανεβαίνοντας την κεντρική οδό 25ης Μαρτίου στην Πρόνοια, στρίβεις δεξιά στην Μ. Ιατρού. Και τα τρία πρώτα στενάκια, που θα συναντήσεις στα δεξιά σου, σε οδηγούν στην εκκλησία. Ωστόσο, προτιμότερο είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο στην ευρύχωρη Μ. Ιατρού, στο τρίτο στενάκι να ανέβεις τα μεγάλα, πλακόστρωτα σκαλιά -είναι περίπου είκοσι- και να βρεθείς στο προαύλιο του ναού.

Αυτό το ήξερες;
Η περιοχή γύρω από την εκκλησία λέγεται Ρώσικα, μιας και από μαρτυρίες, την εποχή των Ενετών έμεναν Ρώσοι.
Ο ναός λειτουργούσε ως ενοριακός ναός μέχρι το 1890, όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι ζήτησαν να φτιαχτεί καινούργια εκκλησία, με την δικαιολογία ότι ήταν μικρός, στενός και χαμηλός, ήταν μακριά από τα σπίτια τους και η προσέγγιση για τους μεγαλύτερους ήταν δύσκολη, μιας και έπρεπε να ανεβαίνουν πολλά σκαλιά.

εκκλησία Άγιοι Πάντες Ναύπλιο, Agioi Pantes church Nafplio
εκκλησία Άγιοι Πάντες Ναύπλιο, Agioi Pantes church Nafplio
εκκλησία Άγιοι Πάντες Ναύπλιο, Agioi Pantes church Nafplio

37.5657, 22.8113