BACK TO ALL

Άγιος Γεώργιος

Μπορείς να καταλάβεις την μεγαλοπρέπεια του ναού, αμέσως μόλις μπαίνεις μέσα. Οι τοιχογραφίες, το τέμπλο, ο θρόνος του βασιλιά και του δεσπότη, ακόμα και οι άνετες ξύλινες πολυθρόνες του, μαρτυρούν το μεγαλείο και την ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Η ιστορία του
Ο ναός χτίστηκε στην διάρκεια της πρώτης Ενετοκρατίας, τον 16ο αιώνα. Το 1540 μετατράπηκε από τους Τούρκους σε τζαμί, όπως οι περισσότερες εκκλησίες. Στην συνέχεια ξαναέγινε καθεδρικός ναός και στην δεύτερη Τουρκοκρατία πάλι τζαμί, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1822, όπου πήρε και την μορφή που έχει σήμερα.

Ιστορικές στιγμές
Στον Άγιο Γεώργιο έχουν γίνει εκδηλώσεις, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, όπως η υποδοχή του αρχιστράτηγου Francesco Morosini το 1686, ο οποίος ελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους, η κηδεία του Καποδίστρια το 1831, του Υψηλάντη το 1832, ο οποίος ενταφιάστηκε στον νάρθηκα του ναού και η νεκρώσιμος ακολουθία του Παλαιών Πατρών Γερμανού νωρίτερα, το 1824.
Τον Ιανουάριο του 1833 ο ναός υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον νεαρό Όθωνα. Ο θρόνος του σώζεται μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Η αρχιτεκτονική του
O τύπος του ναού είναι βασιλική με τρούλο και οι τοιχογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα.  Χαρακτηριστική είναι η παράσταση του Μυστικού Δείπνου, αντιγραφή του Λεονάρντο ντα Bίντσι. Ο Δημήτρης Βυζάντιος ζωγράφισε πάλι τις τοιχογραφίες του ναού το 1823.
Το 1834 ο ναός έγινε -και εξακολουθεί να είναι- ο μητροπολιτικός ναός της πόλης του Ναυπλίου. Σε ανάμνηση της άφιξης του Όθωνα, εκείνη την εποχή χτίστηκε ο νάρθηκας και το καμπαναριό.

Αξίζει να δεις
Νότια της εκκλησίας υπάρχει ένα διώροφο κτίριο, που χτίστηκε χρονικά μαζί με την εκκλησία και το οποίο είχε διάφορες χρήσεις με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, το 1830 ήταν σχολείο, το 1824 το Υπουργείο Παιδείας, το 1712 θρησκευτικό εκπαιδευτήριο των Βενετών.

Αυτό το ήξερες;
Η φιλαρμονική του δήμου δίνει το παρών σε όλες τις σημαντικές γιορτές και εκδηλώσεις του μητροπολιτικού ναού.
Στην πλατεία, που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία, γνωστή και ως πλατεία του Αγ. Γεωργίου, μπορείς να παρακολουθήσεις συναυλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ναυπλίου, το οποίο διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία κάθε καλοκαίρι.

Πληροφορίες
οδός Πλαπούτα, 211-00, Ναύπλιο
T. +30 27520 28028

Άγιος Γεώργιος Ναυπλίου, St. Georges church Nafplio, Agios Georgios Nafplio
Άγιος Γεώργιος Ναυπλίου, St. Georges church Nafplio, Agios Georgios Nafplio

37.565181889873, 22.799565196037