Γκιόσα

«Γκιόσα» λέγεται η μεγάλη σε ηλικία προβατίνα ή γίδα, 5 και άνω ετών, που δεν γεννά πια. Αυτήν κατέστησαν οι παραδοσιακά κρεατοφάγοι κάτοικοι των ημιορεινών και ορεινών περιοχών της Αργολιδοκορινθίας, ως το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο!
Πρόκειται, λοιπόν, για κρέας προβατίνας ή γίδας, που ψήνεται χωρίς καθόλου μπαχαρικά, σε πετρόχτιστο φούρνο με ξύλα, σφραγισμένο με πηλό για πολλές ώρες. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας της: το καλό ντόπιο κρέας και το αργό παραδοσιακό ψήσιμο.
Τρώγεται αυθημερόν, ζεστή ή κρύα σε λαδόκολλα, με αρκετό αλάτι και πιπέρι και συνοδεύεται συνήθως από παγωμένη μπύρα ή καλό ντόπιο κρασί. Οι ντόπιοι θεωρούν απαραίτητο συνοδευτικό και το σκόρδο! Εμείς, θα προτείναμε εμφατικά ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο, μελιτζάνες σκορδαλιά σε φέτες στο φούρνο!
Επισκεφθείτε τα «γκιοσάδικα», όπου κάθε χρόνο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, για αυτά τα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής, να ετοιμάσουν την γκιόσα με τον μοναδικό τους τρόπο.

Αυτό το ήξερες;
Η περίοδος, που κυρίως καταναλώνεται το κρέας της γκιόσας, είναι από την Κυριακή του Θωμά (Απρίλιο ή αρχές Μαΐου) έως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), ενώ οι φούρνοι παίρνουν μπρος κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στην περιοχή. Κρατήστε θέση!

Tip
Η τιμή του κυμαίνεται από 12€ έως 15€ το κιλό
Συνοδεύεται άψογα με μπύρα.

gkiosa, nafplio, local specialitie