Ο Ψαλίδας

Από 10 €
Lefkakia, Nafplio
+30 27520 61814
psalidas.vickyspecialites@gmail.com
Από 10 €

Μια ανάσα μόνο από την πόλη του Ναυπλίου, στο πανέμορφο χωριό Λευκάκια, βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που μόνο οι ψαγμένοι ταξιδιώτες γνωρίζουν: η κουζίνα της Βάσως, στην ταβέρνα Ψαλίδας. Σσσς, διαβάστε αυτό το κείμενο από μέσα σας και κρατήστε το μυστικό μόνο για λίγους!...

Πόσους και πόσους δρόμους διασχίζουμε και δεν λοξοδρομούμε ποτέ; Εκεί, ακολουθούμε τα πεπατημένα, αγνοώντας ότι στις off road διαδρομές η ζωή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτά σκεφτόμουν καθώς έφτανα στα Λευκάκια. Κοντοστάθηκα στην εκκλησιά της Υπαπαντής, θαύμασα την αρχιτεκτονική της, τη γαλήνια υπεροχή της. Μια εκκλησία αρχαία, που αξίζει να δει κανείς και στο πίσω μέρος της, μάλιστα, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος, ο Ναός του Απόλλωνα -ποιος το ήξερε αυτό; Ο θεός όμως, φαίνεται πως δεν τσιγκουνεύτηκε, μοίρασε την ομορφιά του στο μέρος...

Εδώ παίρνεις ανάσα 
Δυο βήματα πιο πέρα, φτάνω στην ταβέρνα Ψαλίδας και μέχρι να διαβάσω «Vicky’s specialities» στην ταμπέλα απ’ έξω, η Βάσω βγαίνει στην αυλή, χαμογελαστή, εγκάρδια, σκουπίζει τα χέρια της στην ποδιά γρήγορα γρήγορα -έχει μόλις τελειώσει με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες και η παρουσία μου της δίνει αφορμή να πάρει μια ανάσα από την κουζίνα, που τόσο αγαπά. Καθόμαστε στην αυλίτσα, σε ένα από τα δέκα περίπου τραπέζια, τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα. Η κληματαριά από πάνω μας εμποδίζει τις αχτίδες του ήλιου να περάσουν. Η αυλή είναι τόσο περιποιημένη, τόσο καλόγουστη, με απλά στοιχεία που κάνουν τη διαφορά, όπως το μενεξεδί στον έναν τοίχο, όπως τα γλαστράκια που βρίσκονται τριγύρω μου, όπως τα διατηρημένα από τα παλιά χρόνια ξύλινα πράσινα παντζούρια.

Οι παρέες γράφουν ιστορία
Μόλις μπαίνεις στο κτίσμα, νομίζεις πως έγινε τηλεμεταφορά και βρέθηκες στο σπιτάκι της προγιαγιάς στο χωριό. Σχετικά χαμηλοτάβανο, με ξύλινη οροφή, με μια μεγάλη ασπρόμαυρη φωτογραφία, που απεικονίζει τα Λευκάκια το 1955 να κλέβει τις εντυπώσεις, πολλές φωτογραφίες του Καζατζίδη –οι οποίες είναι τόσες πολλές, καθώς εδώ ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος Καζατζιδικών Αργολίδος πριν περίπου 10 χρόνια- του Διονυσίου και άλλων λαϊκών τραγουδιστών στους τοίχους. Η Βάσω μού εξηγεί, ότι πριν το 1955 εδώ ήταν οινοποσείον, ένα παλιό σπίτι πλίνθρινο, όπου κάθονταν οι άντρες έπιναν κρασί, έτρωγαν καμιά ελιά και στην καλύτερη, έβγαινε και η ρέγγα, μιλούσαν, γελούσαν... 

Μια μαγείρισσα, που δεν μοιάζει με τις άλλες
Η ταβέρνα άνοιξε πριν 17 χρόνια, όταν άλλη δεν υπήρχε στο χωριό. Όμως... Ψαλίδας, γιατί Ψαλίδας; Ήταν το παρατσούκλι του πεθερού της Βάσως, που λένε μιλούσε γρήγορα και το στόμα του πήγαινε σαν ψαλίδα. Όχι ότι και η Βάσω υπολείπεται στην έκφραση... Αντιθέτως, δεν μιλάνε μόνο τα φαγητά της, είναι και η ίδια ομιλητικότατη. Και μάλιστα μια ιδιαίτερη περίπτωση μαγείρισσας, αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιμένεις είναι μια μεγάλη κυρία, με τσεμπέρι και ποδιά, αμόρφωτη -όπως είναι συνήθως οι γυναίκες του χωριού. Η Βάσω -Vicky για τους ξένους- μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, είναι τελειόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, ασχολείται με τα κοινά, είναι ένας άνθρωπος νέος, ζωντανός, με γνώσεις και άποψη. Μαγείρευε από μικρή, τρύπωνε στις κουζίνες... Μαγειρεύει ασταμάτητα, από τότε που αποφάσισαν με τον άντρα της τον Γιώργο να ανοίξουν την ταβέρνα, και μου φαίνεται πως θα μαγειρεύει πάντα. Ενώ υπάρχει κατάλογος, δεν βγαίνει και ποτέ πάνω στα τραπέζια, αφού είναι εδώ η Βάσω να εξηγήσει τι υπάρχει στην κουζίνα. Εξάλλου το μενού συνέχεια το αλλάζει, δεν το αφήνει σε ησυχία!  

Γεια στα χέρια σου!
Ας περάσουμε όμως στο προκείμενο. Τι θα φάτε από τα χεράκια της Βάσως; (πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε:) Κοτόπουλο παϊδάκι με μια απίθανη σάλτσα (μη ρωτήσετε, δεν θα σας αποκαλύψει πώς τη φτιάχνει), οσομπούκο κρασάτο με ζυμαρικό και χειροποίητη (δική της!) μυζήθρα, αρνάκι με πατάτες, χοντρό, κρέατα στη γάστρα να λιώνουν και να βγάζουν όλους τους χυμούς και τα αρώματά τους, κοκκινιστό, φάβα, κατσικάκι φρικασέ με αγκινάρες (σπεσιαλιτέ), αγκινάρες αλά πολίτα για τους χορτοφάγους, αρνάκι στη λαδόκολλα, πατάτα τηγανητή που έχει κόψει μόνη της, μπιφτέκι και κεφτεδάκια από καθαρό κιμά για τα παιδάκια, σουτζουκάκια, χυλοπίτες, σπανακοτυρόπιτα και τυροπιτάρια με φύλλο που το ανοίγει η ίδια, τεμπελοτυρόπιτα, αλλά και burger και τυλιχτά, χορταστικές ποικιλίες κρεατικών. Το χειμώνα τροποποιείται κάπως το μενού, προστίθενται άγρια χόρτα, που τα μαζεύει ο Γιώργος στο βουνό. Ως κυνηγός που είναι, ξέρει (και) από ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι. Σερβίρονται μπακαλιάρος σκορδαλιά, πηχτή, παϊδάκια, κρέατα σούβλας. Από σαλάτες απλά πράγματα, αλλά φτιαγμένα με ντόπια, αγνά προϊόντα, όπως η χωριάτικη με ντοματούλα του χωριού που μοσχομυρίζει, με ελίτσες της Βάσως και ντόπιο μανακόλαδο, αλλά και η κοτοσαλάτα, τα χόρτα, τα βλήτα. 

Η ζωή έχει μια γλύκα τόση...
Σας προειδοποιώ, εδώ θα χορτάσετε φαγητό, γιατί και οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες (ενώ οι τιμές το εντελώς αντίθετο) και όπως λέει και ο Γιώργος «έρχεσαι να φας, φάε, εάν δεν πεινάς, γιατί ήρθες;». Κρατήστε όμως λίγο χώρο και για το επιδόρπιο, για το γλυκό του κουταλιού, που φτιάχνει φυσικά η ίδια η Βάσω: άγριο σύκο, πορτοκάλι, κεράσι, κυδώνι, περγαμόντο, νεράντζι, φράουλα, κιτρολέμονο (μυρωδιά που σου σπάει τη μύτη και γεύση που ηδονίζει), βύσσινο, βερύκοκο, σταφύλι -ανάλογα με την εποχή- τα βάζα των γλυκών είναι γεμάτα. Για τα παιδιά, επειδή ξέρει πως δεν τους αρέσουν τα γλυκά κουταλιού, τους έχει παγωτάκια.

Η φιλοξενία περνάει από το στομάχι
Όλους τους σκέφτεται η Βάσω - ή Vicky, όπως και να την φωνάξεις, θα ακούσει. Το μυαλό της συνέχεια γυρίζει σαν την κουτάλα στην κατσαρόλα, σαν μια σύγχρονη Πυθία, που με τις αναθυμιάσεις των μπαχαρικών και των αρωματικών, οραματίζεται το επόμενο ντόπιο υλικό που θα αξιοποιήσει, πώς θα ικανοποιήσει με τον πιο γευστικό και έντιμο τρόπο τους πελάτες της. Στον Ψαλίδα η φιλοξενία έχει την εικόνα μιας παρέας γύρω από ένα τραπέζι όπου όλοι τρώνε, πίνουν, γελάνε και απολαμβάνουν όχι μόνο με τη γεύση, αλλά με όλες τους τις αισθήσεις την εμπειρία της απλής, αγνής μαγειρικής. 

Tip
Εδώ θα απολαύσεις εκλεκτό Αγιωργίτικο κρασί, καθώς και εξαιρετική ποικιλία Μοσχοφίλερου Αρχαίας Μαντινείας.

Αυτό το ήξερες;
Όσοι πήγαιναν παλιά στο χωριό, έλεγαν «πάω στου Σπαντζίκου», από το όνομα Αγά της περιοχής, όταν τα χωριά έπαιρναν το όνομα των Αγάδων. Μετονομάστηκε σε Λευκάκια, για το προφανές, επειδή εδώ υπήρχαν πολλές λεύκες.
Μεταξύ μας, η Βάσω έχει φτιάξει μόνη της μυζήθρα, για να μπαίνει πάνω από το χοντρό μακαρόνι με λαδάκι. Ρωτήστε τη εάν είναι έτοιμη...


Ελληνική κουζίνα

Υπηρεσίες
Πακέτο, Γλυκό, WiFi

Περίοδος λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ωράριο Λειτουργίας
16 Ιουνίου έως 25 Οκτωβρίου, ανοικτά κάθε μέρα: από14:00 έως αργά το βράδυ
20 Οκτωβρίου έως 15 Ιουνίου, ανοικτά κάθε μέρα εκτός Τρίτης: από 17:00 έως αργά το βράδυ και Σάββατο - Κυριακή από τις 14:00 ως αργά...

Ενδεικτική τιμή
Κατ΄άτομο (χωρίς ποτά): 10€

Lefkakia, Nafplio
+30 27520 61814
psalidas.vickyspecialites@gmail.com

37.559534805938, 22.86027431488