Στάβλος

Από 12 €
Προφήτη Ηλία 12, 21100, Ναύπλιο
+30 2752 306702
taverniarissa@gmail.com
Από 12 €

Είσαι με την παρέα σου στο Ναύπλιο και η όρεξή σας τραβάει προβατίνα και παϊδάκια στη λαδόκολλα; Δεν χρειάζεται να οδηγήσετε μέχρι τα χωριά για να τα βρείτε. Ο Στάβλος τα έχει όλα!
Στις αρχές του χειμώνα του 2014-‘15 άνοιξε στην οδό Προφήτη Ηλία μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα για καλοφαγάδες, για όσους ξέρουν να εκτιμούν το καλό κρέας, ένα μέρος που δεν υπήρχε στην πόλη του Ναυπλίου και έγινε αμέσως στέκι! «...το όραμα που έγινε στέκι!»: αυτό ακριβώς γράφει το πανό απ’ έξω από την θρακοταβέρνα Στάβλος και αν διαβάσετε παρακάτω θα δείτε πως συμπυκνώνει τα πάντα.

Έφεραν το χωριό στην πόλη και πήγαν την πόλη στο χωριό!
Η όψη του σε γυρίζει αμέσως δεκαετίες πίσω ενώ σου χαρίζει αυτή την οικεία αίσθηση του χωριού, παρόλο που βρίσκεσαι στην πόλη. Ένα μακρόστενο διώροφο πέτρινο κτίσμα, με τα κίτρινα παντζούρια του, το μπαλκονάκι του στον πάνω όροφο...Μπαίνοντας μέσα με καλωσορίζει θερμά και με χιούμορ η Φωτεινή, η ιδιοκτήτρια η οποία μαζί με τον σύζυγό της Νίκο έκαναν εδώ το όραμά τους πραγματικότητα. Η διακοσμήτρια Ελένη Βλάχου κατάφερε να συνδυάσει την οικειότητα και τη λιτότητα με τη μοντέρνα διάθεση. Το στοιχείο της πέτρας σε πάτωμα και τοίχους καθώς και του ξύλου στο ταβάνι κυριαρχούν. Τα τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα σε διάφορους χρωματισμούς και οι σιέλ και μερικές διάσπαρτες κόκκινες και κίτρινες καρέκλες καφενείου περιμένουν σε λίγη ώρα να γεμίσουν κόσμο. Από πάνω τους κρέμονται κομψά φωτιστικά αλλά και ένα σουρωτήρι και μια τσαγιέρα σε ρόλο φωτιστικού! Το μεγάλο έπιπλο κουζίνας παραγγέλθηκε στον ξυλουργό να μοιάζει σαν τα σερβάν που έχουν ακόμα οι γιαγιάδες στα χωριά. Το τζάκι, που δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια θρακοταβέρνα, είναι ντυμένο με χρωματιστά παραδοσιακά πλακάκια. Λίγο πιο πέρα μερικά ράφια στον τοίχο, φιλοξενούν παλιά τετζερέδια, μια καράφα με λικέρ και τα ποτηράκια της, ένα γυάλινο μπολ γεμάτο λουκουμάκια πάνω σε ένα σεμεδάκι (μπορείς να “κλέψεις” άφοβα), βαζάκια με μπαχαρικά. Στα παράθυρα τα λουλούδια είναι φρέσκα, όπως ακριβώς και η διάθεση του Νίκου, της Φωτεινής, του κου Νίκου του ψήστη τους...

Κάτι καλό ψήνεται!
Κάθονται για λίγο μαζί μου και μου εξηγούν το όραμά τους: να φτιάξουν ένα χώρο κυρίως για τους ντόπιους αλλά και για τους ψαγμένους τουρίστες για να τρώνε «χοντρό», καθώς για να γίνει αυτό έπρεπε κάποιος να πάει σε ταβέρνα χωριού έξω από το Ναύπλιο. Τα κρέατα είναι, φυσικά, ντόπια από την ορεινή Αργολίδα και την Αρκαδία και επιλέγονται ένα ένα. Εδώ θα βρεις προβατίνα, ζυγούρι και αρνάκι στα κάρβουνα σε παϊδάκια, κοκορέτσι, κοντοσούβλι ή ακόμα και κοντοσούβλι προβατίνα- που σπάνια βρίσκεις στην Πελοπόννησο-, αλλά και κρεατικά της ώρας, όπως τα μπιφτέκια που τα ζυμώνει ο ίδιος ο ψήστης, μπριζόλα χοιρινή, κεμπάμπ, κοτόπουλο φιλέτο και παϊδάκι. Το ωραίο είναι πως τα παϊδάκια τα σερβίρουν στη λαδόκολλα, κάτι που αρέσει πολύ στον κόσμο αφού χαλαρώνει και τα τρώει όπως πρέπει: με τα χέρια!

Χειροποίητα και βιολογικά
Το κρεατάκι εννοείται πως δεν θα το φας σκέτο. Θα το συνοδεύσεις με την απαραίτητη «παρέα», συνοδευτικά που είναι όλα χειροποίητα, από ντόπιες πρώτες ύλες: Τζατζίκι με πρόβειο γιαούρτι και τη σωστή δοσολογία στο σκόρδο, τυροκαφτερή με γνήσιο κατσικίσιο τυρί, πατατούλες κομμένες στο χέρι και σαλάτες τριών ειδών (χωριάτικη, λάχανο, μαρούλι). Το ψωμάκι θα έχει έρθει ζεστό, ψημένο στα κάρβουνα με ριγανίτσα και λαδάκι ενώ το κρασάκι στο τραπέζι είναι απαραίτητο: μόνο χύμα, τοπικών παραγωγών, στις εξής ποικιλίες: αγιωργίτικο ροζέ και μπρούσκο Νεμέας, λευκό ροδίτης και μοσχοφίλερο Τρίπολης, ενώ και το τσίπουρο είναι εξαιρετικό- σημειωτέον, όλα βιολογικά!
Και αν τρως και πίνεις καλά, ακούς και παλιές λαϊκές επιτυχίες με Διονυσίου, Μητροπάνο, Άκη Πάνο, Γαβαλά έχεις και ωραία παρέα, αλλά έχεις και τη Φωτεινή και το Νίκο, τόσο χαμογελαστούς, φιλικούς και κοινωνικούς δίπλα σου, έτοιμους πάντα να σε ευχαριστήσουν, φιλοσοφείς αλλιώς τη ζωή! Και αυτό για έναν χώρο, είναι μεγάλη επιτυχία!

Αυτό το ήξερες;
Ο Στάβλος έχει κερδίσει το Bronze βραβείο στην κατηγορία Grill των Estia Awards 2017 που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβρη του 2016 στο Gazarte στην Αθήνα, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει ανάμεσα σε πολλές επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ελλάδα.
Εδώ θα απολαύσεις την καλύτερη προβατίνα που θα καταφθάσει λαχταριστή στη λαδόκολλα.
Το όνομα Στάβλος δεν δόθηκε τυχαία! Η πρώτη χρήση του ισογείου κτίσματος ήταν Στάβλος. Εκεί σταβλίζονταν τα οικόσιτα ζώα της οικογένειας, το λεγόμενο κατώι. Αν προσέξετε σε κάποια σημεία στον τοίχο υπάρχουν ακόμα μεταλλικοί κρίκοι όπως έδεναν τα ζώα!
Πολύ σύντομα και όταν ο καιρός ανοίξει ο Στάβλος θα μεταφερθεί στην αυλή που υπάρχει στο πίσω μέρος! Ένας χώρος περιτριγυρισμένος από δέντρα που σου ανοίγει την καρδιά και νιώθεις... σαν το χωριό σου!


Ελληνική κουζίνα, Θρακοταβέρνα

Περίοδος λειτουργίας
Όλο το χρόνο

Ωράριο λειτουργίας
Τετάρτη κλειστά
Δευτέρα -Τρίτη – Πέμπτη - Παρασκευή 19:30 – 00:00
Σάββατο 13:00 – 00:00
Κυριακή και αργίες από τις 13:00 - 00:00
Μεγάλη Εβδομάδα κλειστά

Ενδεικτική τιμή
Kατ΄άτομο (χωρίς ποτά): 12€

Προφήτη Ηλία 12, 21100, Ναύπλιο
+30 2752 306702
taverniarissa@gmail.com

37.5705, 22.8103