Τα Φανάρια
"Έλα να μας βρεις στην Μπουμπουλίνας, στο λιμάνι, αλλάξαμε διεύθυνση!" μου είπε στο τηλέφωνο ο κύριος Κώστας, ο ιδιοκτήτης της θρυλικής ταβέρνας του Ναυπλίου "Τα Φανάρια". Και να ‘μαι τώρα, να διασχίζω την παραλιακή λεωφόρο χαζεύοντας τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά, τη συστάδα με τους φοίνικες, την ομορφιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Από μακριά βλέπω τον κύριο Κώστα, να καλωσορίζει όπως πάντα τους περαστικούς, με ένα εγκάρδιο καλησπέρα και μια σύντομη αναφορά στα φαγητά της ημέρας. Το ίδιο έκανε τόσα χρόνια στην Σταϊκοπούλου, το ίδιο ακριβώς κάνει και εδώ, στον αριθμό 69 της Μπουμπουλίνας, όπου τα Φανάρια μετακόμισαν από τον Μάιο του 2021.
Κάθομαι σε ένα από τα τραπεζάκια δίπλα στην περατζάδα, απολαμβάνω τα μεζεδάκια και το κρασάκι μου και σκέφτομαι, ότι η αλλαγή διεύθυνσης είναι η μόνη αλλαγή που έγινε στην 39 ετών αυτή ταβέρνα. Η ποιότητα, η νοστιμιά, οι ελληνικές γεύσεις, η φιλοξενία, οι άνθρωποι, οι τιμές, όλα έχουν μείνει ίδια και απαράλλακτα, όπως τα γνωρίζουμε οι Έλληνες, αλλά και οι αμέτρητοι ξένοι θαμώνες- φίλοι.
Σε χρώμα μπλε ελληνικό
Το ισόγειο του αναπαλαιωμένου αρχοντικού έχει βαφτεί σε ένα έντονο μπλε, που φωνάζει Ελλάδα και με τις τρεις ψηλές πόρτες του μοιάζει με πίνακα του Θεόφιλου. Δεξιά και αριστερά της κεντρικής εισόδου, δύο άβακες σου ανοίγουν την όρεξη με τα γραπτά τους: "Ταβέρνα Τα Φανάρια από το 1980. Φαγητά: αρνί μπογάνα / φρικασέ, κουνέλι στιφάδο, μοσχαράκι κοκκινιστό" στα αριστερά, "Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα κ’ ψητά στα κάρβουνα" στα δεξιά. Πώς να κλείσεις σε δυο πίνακες την ιστορία τόσων ετών;...
Όσο η ώρα περνά, στον εξωτερικό μεγάλο χώρο τα στρωμένα με πράσινα και μπλε τραπεζομάντηλα τραπεζάκια γεμίζουν με παρέες, φίλους, οικογένειες, Έλληνες και πολλούς ξένους. Τα αγαπάνε τα Φανάρια οι τουρίστες και είναι μάλιστα πολλοί, που επιστρέφουν εδώ μετά από 20 και 30 χρόνια, για να ξαναβρούν τον κύριο Κώστα, τις νοστιμιές και τις ιστορίες του.
Οι ξύλινοι πίνακες της Κάτιας Μπαντανά με τις ανοιχτές πόρτες και τα μαγιάτικα στεφάνια, αλλά και ο χαρακτηριστικός πίνακας με τους δύο άντρες να τρώνε και να πίνουν σε ένα τραπέζι, χαρίζουν στο χώρο μια πινελιά τέχνης -άλλωστε είναι πολλοί και οι καλλιτέχνες που συχνάζουν εδώ.
Τα μαγειρευτά της μαμάς
Όλοι όσοι έχουν φάει στα Φανάρια, έχουν να λένε για τα μαγειρευτά του, τα πεντανόστιμα μαμαδίστικα αυτά πιάτα! Μπαίνω στο εσωτερικό της ταβέρνας, ντυμένο με πέτρα και ξύλο και προχωράω προς την κουζίνα, το βασίλειο της κυρίας Ελισάβετ, της γυναίκας του κ. Κώστα, που φτιάχνει όλες αυτές τις αξέχαστες γεύσεις.
Σκουπίζει βιαστικά τα χέρια της στην ποδιά και, χαμογελαστή και εγκάρδια, μου δείχνει τι έχει φτιάξει για σήμερα: σουτζουκάκια, γεμιστά, αγκινάρες, αρνάκι φούρνου, μουσακά, μελιτζάνες παπουτσάκια, ντολμαδάκια (και γιαλαντζί) -αχ, αυτά τα ντολμαδάκια της κας Ελισάβετ πρέπει να τα δοκιμάσεις! Εξαιρετικό και το παστίτσιο της, το πολύ τρυφερό χοιρινό φούρνου και, φυσικά, το αρνί φούρνου- φρικασέ, που ξετρελαίνει τους Γάλλους!
Ο κος Κώστας είναι υπεύθυνος για τα ψητά της ώρας, συνεπώς ξέρεις ποιον να ευχαριστήσεις, όταν επιλέξεις μπιφτέκι, μπριζόλα μοσχαρίσια/χοιρινή, παϊδάκια αρνίσια, σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, κοτόπουλο σχάρας ή συκώτι σχάρας.
Αν η θέα στη θάλασσα σου άνοιξε την όρεξη για θαλασσινά, στα Φανάρια θα βρεις ποικιλία σε πιάτα όπως: σαρδέλες, γαύρος, μαρίδα, τσιπούρα, γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, γαλέος σκορδαλιά, μπακαλιάρος σκορδαλιά, ξιφίας, και γαριδομακαρονάδα. Θα συνοδεύσεις το φαγητό σου με λίγο χύμα κρασί (ή και εμφιαλωμένο ελληνικό), μια παγωμένη μπύρα, μερικά τσιπουράκια, και θα κλείσεις το γεύμα σου με τον πιο γλυκό τρόπο, απολαμβάνοντας έναν μπακλαβά ή ένα κανταΐφι -γεύσεις απόλυτα ελληνικές.
Πριν 10 σχεδόν χρόνια, είχα ρωτήσει τον κ. Κώστα πώς θα χαρακτήριζε το μαγαζί του με μια λέξη. Περίμενα να μου πει "διάσημο", "αγαπητό", "δημοφιλές", μα εκείνος χωρίς δεύτερη σκέψη μου είχε πει "Λαϊκό". Ναι, τα Φανάρια είναι η αυθεντική, τίμια, λαϊκή ταβέρνα, που ενώνει το χθες με το σήμερα και καθισμένος εκεί, σε μια καρέκλα καφενείου, γεμίζει ο ουρανίσκος σου, το μυαλό και η ψυχή σου Ελλάδα.
Αυτό το ήξερες;
Αν είσαι vegan ή vegetarian, εδώ θα χορτάσεις φαγητό, αφού στο μενού θα βρεις νόστιμα πιάτα, όπως φασολάκια, μπριάμ, λαδερά, φακές, σούπα λαχανικών.
Οι τιμές είναι τιμές ταβέρνας, πολύ προσιτές για κάθε τσέπη.
Αν ετοιμάζεις τον γάμο σου ή τη βάφτιση του παιδιού σου και θέλεις να ευχαριστήσεις και να ικανοποιήσεις γευστικά τους λίγους καλεσμένους σου, τα Φανάρια είναι ο ιδανικός χώρος.
Πιστοί πελάτες στα Φανάρια είναι πολλοί θεατράνθρωποι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, πολιτικοί, ενώ στα τραπέζια του έχουν καθίσει ονόματα όπως: Μελίνα Μερκούρη, Θανάσης Βέγγος, Ευγένιος Σπαθάρης, Αντώνης Σαμαράς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Τέρι Σαββάλας, Στέλιος Μάινας, Κάτια Δανδουλάκη.
Κουζίνα
Ελληνική κουζίνα, Μαγειρευτά
Περίοδος λειτουργίας
Όλο το χρόνο
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα έως και Κυριακή 09:30 – 00:30
Η κουζίνα κλείνει στις 23:15.
Ενδεικτική τιμή
Kατ΄άτομο (χωρίς ποτά): 15€