BACK TO ALL

31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου - 8 έως 16 Ιουλίου 2022

Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, Nafplio Music Festival

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου μπαίνει στην δεύτερη τριακονταετία της ζωής του, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό. Ξεκινά στις 8 Ιουλίου 2022 και υπόσχεται μια σειρά από θαυμάσιες εκδηλώσεις, μέχρι τις 16 Ιουλίου. Φτάνοντας στην 31η χρονιά του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μια επίσκεψη στο μαγευτικό Ναύπλιο.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης μας καλοσωρίζουν στο 31ο Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα εκδηλώσεων στα πιο όμορφα σημεία της πόλης: στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, στο εμβληματικό Παλαμήδι, στην Πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, στην πλατεία της Ευαγγελίστριας, την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό ξεκινά από τις 20:30.
Αναλυτικά:

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, Εθνική Πινακοθήκη, 21:00 | Selini Quartet
Δημιουργήθηκε το 2017 στη Βιέννη από τις Liuba Kalmykova και Nadia Kalmykova στο βιολί, τη Loredana Apetrei στη βιόλα και τη Λουκία Λουλάκη στο βιολοντσέλο. Θα μας παρρουσιάσουν στον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης έργα Dmitri Shostakovich, Hugo Wolf και Fanny Mendelssohn-Hensel.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022Πλατεία Συντάγματος, 21:00 | Η δίκη του Κολοκοτρώνη, των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου
Πρόκειται για την πρώτη "μεγάλη" δίκη της νεότερης Ελλάδας, που διεξήχθη στο Βουλευτικό του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του βασιλιά.
Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, το ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, ενώ παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας, στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, Βουλευτικό, 21:00 | Στάθης Καλύβας: Η πρόκληση της πολιτικής μετάβασης
Η ομιλία θα εστιάσει στην ευρύτερη, συγκριτική και διαχρονική, διάσταση της μετεπαναστατικής πολιτικής διαδρομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου ξεχωρίζει η δίκη του. Θα εστιάσει στο φαινόμενο των "πολιτικών μεταβάσεων" και ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις, που τις χαρακτηρίζουν. Η έμφαση αυτή οδηγεί σε μια ερμηνεία της δίκης του Κολοκοτρώνη, που ξεφεύγει από τα γνωστά μοτίβα του πολιτικού διχασμού, της προδοσίας ή της αδικίας, που υπέστησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης και αναδεικνύει ορισμένες καίριες πτυχές στην διαδικασία της κρατικής συγκρότησης.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, Ανοιχτό Θέατρο ΟΣΕ, 21:00 | Sunrise, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο (Βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική)
Aπό τους πιο πολυδιάστατους σολίστ της γενιάς του, o Μάνος Κιτσικόπουλος συνθέτει τη μουσική και αυτοσχεδιάζει, συνοδεύοντας ζωντανά στο πιάνο μια ταινία-σταθμό στην ιστορία του σινεμά, συνθέτοντας μουσική και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε έργα μεγάλων συνθετών (Σοπέν, Πιατσόλλα, Κουρτ Βάιλ, Σατί κ.ά.). Aμερικανικής παραγωγής του 1927, η ταινία του Φρήντριχ Βίλεμ Μούρναου Sunrise: A Song of Two Humans [Η Αυγή] διαμόρφωσε το σύγχρονο σινεμά, καθώς ο γερμανός σκηνοθέτης ελευθέρωσε τη στατική έως τότε κάμερα, εφαρμόζοντας επαναστατικές τεχνικές στην κίνησή της.
Θεωρείται από τους κριτικούς η καλύτερη ταινία του βωβού κινηματογράφου – σταθμός στην τέχνη της αφήγησης .

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου Sunrise, 31st Nafplio Music Festival Sunrise A Song of Two Humans

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00 | Βραδιά Τζαζ
Οι Χρίστος Παπαγεωργίου και Aναστάσιος Πάππας στο πιάνο, ο Παναγιώτης Θωίδης στα κρουστά και ο Vilen Karapetyan στο κοντραμπάσο, εμφανίζονται σε έργα (για solo και δύο πιάνα) των Keith Jarrett, Περικλή Κούκου, Παπαγεωργίου, Richard Rodney Bennett, Claude Bolling και George Gershwin με Πάππα.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, Πλατεία Ευαγγελίστριας, 21:00 | Ο ήχος του νερού
Θα μας τον αποδώσουν η Μαρίτα Παπαρίζου (mezzo soprano), με την εκπληκτική ευελιξία στη φωνή της και ο Φρίξος Μόρτζος στο πιάνο, σε ένα πρόγραμμα με Ottorino Respighi, Edward Elgar, αλλά και Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Δήμητρας Μαντά.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, 21:00 | Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο
Ο Σίμος Παπάνας στο βιολί και η Daniela Damianova στο πιάνο, μας ξεναγούν σε έργα Γιάννη Κωνσταντινίδη με αέρα από τα Δωδεκάνησα, Pancho Vladigerov για πιο κλασικά και ρομαντικά, Johannes Brahms και Friedrich “Fritz” Kreisler.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα 21:00 | Έκτορος Κάθαρσις
Σκηνοθεσία-Σύνθεση-Ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος
"Έκτορος Κάθαρσις" είναι η Ιλιάδα από την πλευρά του Έκτορα.
Ο Δημήτρης Λάλος, με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί αφενός την ανάδειξη του μύθου από την σκοπιά του Έκτορα -μία σπάνια προσέγγιση του κειμένου- αφετέρου την "αποκατάσταση" του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά, που διέπουν τα Ομηρικά Έπη. Το τέλος του τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις πένθους και πόνου, που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού του Πάρη, του στοχαστή: "Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης". Του Τρώα ήρωα, του στοργικού, του φόβου των Αχαιών. Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον, ότι το τέλος πλησιάζει. Αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή. Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του. Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι ο Λόγος, ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου. Στο κείμενο "Έκτορος Κάθαρσις" έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Προσοχή
Αυθημερόν αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της παράστασης, από το  Fougaro Art Center στην Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα (παλιά πόλη).

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00 | Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον & Μυρσίνη Κάργκαλη πιάνο.
Το Κουαρτέτο εγχόρδων "Αέναον" δημιουργήθηκε το 2016 από διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (οι Γιώργος Μάνδυλας και Βασίλης Σούκας στο βιολί, ο Αντίλοχος Τρανός στη βιόλα και ο Αστέριος Πούφτης στο βιολοντσέλο).
Η Μυρσίνη Κάργκαλη, που από τα οκτώ της χρόνια συνθέτει μουσική, διαθέτει Δίπλωμα Πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης με Άριστα, ολοκληρώνει τώρα τη Φούγκα και τη Σύνθεση, ενώ είναι μαθήτρια της Β' Τάξης Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.
Θα μας παρουσιάσουν έργα των Θεοδώρου Στάθη, Delphic Question, για κουαρτέτο εγχόρδων, Robert Schumann, Antonín Dvořák.

31ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, 31st Nafplio Music Festival

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, Φουγάρο, 21:00 | Christina Psycha Quartet "Violetera"
Τα τραγούδια της Χριστίνας Ψύχα χαρακτηρίζονται από λάτιν ρυθμούς και τζαζ στοιχεία. Το μελωδικό της τραγούδισμα είναι επηρεασμένο από την αναγεννησιακή και τη βυζαντινή μουσική και της αρέσει να αναμιγνύει τα στοιχεία αυτά στις συνθέσεις της. Οι στίχοι της είναι γραμμένοι στα ελληνικά και συνήθως μιλούν για τους ανθρώπους και τη φύση. Το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο "Βιολετέρα" (όπως ονομάζονταν παλιά τα κορίτσια που μοίραζαν λουλούδια στους δρόμους) κυκλοφόρησε το 2021 με 11 προσωπικές της συνθέσεις.
Το 2019 δημιούργησε την πενταμελή μπάντα της, η οποία αποτελείται από τον Νικόλα Αναδολή στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, τον Βαγγέλη Τούντα στο βιολί, στο μπάσο τον Παναγιώτη Μπουραζάνη και στα κρουστά τον Ντέμιαν Γκόμεζ. Μαζί παρουσιάζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπη μουσική στα ελληνικά και τραγούδια αναφορές τους, από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο.
Tip:
Για την μετακίνηση του κοινού προς και από το Φουγάρο, θα διατίθενται δωρεάν λεωφορεία, με χορηγία του ΚΤΕΛ Αργολίδας. Αναχώρηση στις 20:30 από την Πύλη της Ξηράς.

Χριστίνα Ψύχα, Christina Psycha

Βουλευτικό Ναυπλίου 1-31 Ιουλίου 2022 | Προτεινόμενη Έκθεση: Γυναίκα, πείσμα της Ασίας
Διοργάνωση: Δήμος Ναυπλιέων & ΔΟΠΠΑΤ στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης 2022.
Επιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου, Ιστορικός Τέχνης, Γενική Γραμματέας AICA Ηellas
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ναύπλιο Ακτή Μιαούλη, Nafplio Akti Miaouli street

Είσοδος
Ελεύθερη σε όλες τις παραστάσεις

Κρατήσεις θέσεων
Για να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις, κάνετε κράτηση θέσεων στα γραφεία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., στη διεύθυνση Λεωφόρος Ασκληπιού (Βίλα Ζυμβρακάκη)
Τ +30 27520 27153
Ε-mail: doppat.nafplio@gmail.com 

Πληροφορίες
Τ +30 27520 27153
U www.nafplionfestival.gr 

Αυτό το ήξερες;
Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.
Συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου στο Παλαμήδι, Nafplio Music Festival in Palamidi castle
Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου στο Παλαμήδι, Nafplio Music Festival in Palamidi castle

37.566006804555, 22.796791791916