BACK TO ALL

Ναύπλιο - Μνήμη Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 28η Οκτωβρίου 2023

Έπος 1940, War 1940 in Greece

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου φέτος στο Ναύπλιο, πλην των Ακολουθιών στις εκκλησίες της πόλης, προτείνουμε δύο εξαιρετικές επιλογές για να θυμηθούμε το έπος του '40, που γράφτηκε με αίμα, αλλά και με χρυσά γράμματα στη χώρα μας.

Στο Ναύπλιο εισέβαλαν οι Γερμανοί το απόγευμα της 28ης Απριλίου 1941. Η κατάληψη του Ναυπλίου από τον στρατό κατο­χής, κράτησε ως το τέλος του πολέμου, 1200 μέρες περίπου. 
Το 8ο Σύνταγμα πεζικού της IV Μεραρχίας Ναυπλίου ξεκίνησε από το Ναύπλιο στις 3 Νοεμβρίου 1940 για το πολεμικό μέτωπο. Είχε στις γραμμές του 700 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, 3.171 στρατιώτες και 959 ζώα επιταγμένα στην Αργολίδα. Από τους στρατιώτες του κυρίως, διασώθηκαν σημαντικές μαρτυρίες για τις κακουχίες, τις μάχες αλλά και εξαιρετικές περιγραφές υψηλής συμβολικής σημασίας. Η πεζοπορία εκατοντάδων χιλιομέτρων ήταν στην ημερήσια διάταξη και ο άγριος χειμώνας ήταν ακόμη χειρότερος εχθρός και από τους Ιταλούς.
Ο Γ. Νανόπουλος (υπηρέτησε στο Πρότυπο Σύνταγμα Ευζώνων Μακρυγιάννη -Αθήνα), παρουσιάστηκε στο 8ο Σύνταγμα Ναυπλίου και πολέμησε στον κεντρικό τομέα του μετώπου. Είναι σήμερα ο μοναδικός επιζών μαχητής στην Αργολίδα.
Δες τις παρακάτω δύο προτάσες μας - πραγματικά αξίζει να πας!

1

Αξίζει αυτές τις μέρες μια επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, που κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου έχει είσοδο δωρεάν! Στην είσοδό του, πρόσεξε την προτομή του Βασιλείου Βραχνού (Ναύπλιο 1887 – Αθήνα 7 Μαρτίου 1971), του Ναυπλιώτη ήρωα, που διετέλεσε Αντιστράτηγος του Ελληνοϊταλικού πολέμου και υφυπουργός Εσωτερικών επί κυβερνήσεως Παπάγου.
Το Πολεμικό Μουσείο διαθέτει 2 ορόφους, στους οποίους παρουσιάζει θεματολογικά τους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους.Το παράρτημα του Ναυπλίου εγκαινιάστηκε την 27η Νοεμβρίου του 1988 και στεγάζεται στο πρώτο κτήριο της Σχολής Ευελπίδων, που σύστησε ο Μέγας Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας το 1828. Το Μουσείο υπάγεται στο Πολεμικό Μουσείο, που εδρεύει στην Αθήνα και του οποίου αποτελεί το πρώτο παράρτημα. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε, τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής.
Στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, σε μια αίθουσα, που έχει ειδικά δια­μορφωθεί, υπάρχουν τα ονόματα των Ναυπλιωτών, που έπεσαν ηρωικά κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπως και ο χρόνος αλλά και ο τόπος που πέθαναν.
Info: Λεωφ. Αμαλίας 22, Τ. +30 27520 25591

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, War Museum Nafplio
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, War Museum Nafplio
2

Ο αρχαιολόγος Ναυπλίου Μπάμπης Αντωνιάδης, με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου μας προτείνει -και πολύ καλά κάνει- να δούμε την επισκέψιμη "σπηλιά" με την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αργολίδα, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ασίνης! Εκεί, εκτός από την αρχαιολογική περιήγηση, μπορούμε να επισκεφθούμε την ενλόγω "σπηλιά", όπου γίνεται παρουσίαση της ιστορίας του Β' παγκοσμίου πολέμου στην περιοχή της Αργολίδας. 
Η "σπηλιά" επιλέχθηκε ως χώρος έκθεσης, καθώς δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής (Μάρτιος 1942, όπως καταγράφεται σε αναφορά του φύλακα Ν. Μπικάκη). 
Ο αρχαιολογικός χώρος κατά τη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι κατακτητές χρησιμοποίησαν οικοδομικό υλικό των αρχαίων κτηρίων για να κατασκευάσουν οχυρωματικά έργα στον βράχο.
Ενότητες έκθεσης
- 8ο Σύνταγμα πεζικού της IV Μεραρχίας Ναυπλίου
- Ημέρες Απριλίου 1941 στο Ναύπλιο και στο Τολό.
- Ιταλογερμανική κατοχή στην Αργολίδα.
- 1941-1944 το πρόβλημα του επισιτισμού.
- Η οργάνωση της αντίστασης στην Αργολίδα.
- Οι αρχαιότητες στην Αργολίδα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Διάβασε και την ιδιαίτερη ιστορία του Τολιανού φύλακα της αρχαίας Ασίνης Νικόλαου Μπικάκη, που κατά την υπηρεσία του στη διάρκεια της κατοχής, κάνει αναφορά στις 10 Μαρτίου1942, για τα οχυρωματικά έργα στην Αρχαία Ασίνη κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Σπηλιά Ασίνης Ναυπλίου, Ancient Assini cave Nafplio Peloponnese
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ασίνης, Ancient Assini archaeological site

Το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη του Ναυπλίου, έχει ως εξής:
07:00 - Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στις εκκλησίες, με την φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδας 
08:00 - Επαρση σημαίας στο Ηρώο του Ναυπλίου (Λεωφ. 25ης Μαρτίου) από Τιμητικό Άγημα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποδομών Ναυπλίου (Υ.Δ.Υ.Π. Ναυπλίου), με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
10:30 - Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκταρίου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα. Ματσιμάνη Νικολέτα, Διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου.
11:00 - Συγκέντρωση των επισήμων στο χώρο του ηρώου της πόλης (Λεωφ. 25ης Μαρτίου): θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους  κ.κ. Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Δήμου, των Ενώσεων Εθνικής Αντίστασης και των Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των ενδόξων νεκρών του Έθνους. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
11:30 - Στον ίδιο χώρο, προ του Ηρώου της πόλης (Λεωφ. 25ης Μαρτίου), θα λάβει χώρα ενώπιον των αρχών, παρέλαση Δημοτικής Φιλαρμονικής, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Προσκόπων, Συλλόγων και τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
17:15 - Υποστολή Σημαίας της πόλης από Διμοιρία του ΚΕΜΧ.

28η Οκτωβρίου 1940 Ελλάς, October 28th 1940 Greece

37.528259735048, 22.874286174774