BACK TO ALL

Καρναβάλι Ναυπλίου 2023 - "Τα Πάντα όλα... Αποκριάτικα"

Nafplio Carnival window, μάσκες σε παράθυρο Ναύπλιο

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Ναυπλιέων, που φέτος έχουν το θέμα "Τα Πάντα όλα... Αποκριάτικα", ξεκίνησαν με το άνοιγμα του Τριωδίου την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 και τις Γιγαντοκούκλες και τους ντελάληδες του Καρναβαλιού να περιδιαβαίνουν το μεσημέρι την παλιά πόλη. Πρόκειται για το τριακοστό πρώτο (31ο) Αναπλιώτικο Καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις φέτος θα ολοκληρωθούν με την Τελετή Λήξης του Αναπλιώτικου Καρναβαλιού και τη μεγάλη παρέλαση, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. Η ταλαντούχα και καταξιωμένη Ματθίλδη Μαγγίρα είναι το πρόσωπο, που θα παρουσιάσει την τελευταία αυτή Κυριακή της Αποκριάς το Αναπλιώτικο Καρναβάλι.

Στο Ναύπλιο, τις απόκριες τις έχουμε ταυτίσει με το "Βενετσιάνικο Ναύπλιο" (ενθύμιο της ενετικής παρουσίας) ένα δρώμενο, που προκαλεί τη φαντασία μας και μας μεταφέρει στην εποχή της Γαλανοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, σε μία εποχή σημαντική για τον τόπο μας, αφού σημάδεψε το Ναύπλιο πολιτιστικά και ιστορικά. Αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στην πόλη του Ναυπλίου και του Τολού. Γλέντια, όμως, πραγματοποιούνται σε κάθε χωριό, με την φροντίδα και την συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.
Η Καθαρά Δευτέρα πάντα βρίσκει τους ντόπιους και τους επισκέπτες στην εξοχή για το πέταγμα του  χαρταετού, με την παραλία Καραθώνα να έχει την τιμητική της. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ναύπλιο, ώρα 11:30
Οι ντελάληδες του Αναπλιώτικου Καρναβαλιού, στο άνοιγμα του Τριωδίου, επισκέπτονται γειτονιές της πόλης και διαλαλούν την έναρξη της μεγάλης αποκριάτικης γιορτής. Καλούν μικρούς και μεγάλους να μασκαρευτούν και να ξεχυθούν στους δρόμους για να ξεφαντώσουν, όπως επιτάσσει η παράδοση της Αποκριάς. Η δε Φιλαρμονική Ναυπλίου, συνεπιβάτης στο τουριστικό τρενάκι σκορπίζει άρωμα αποκριάς στην πόλη και μπροστά στο Δημαρχείο Ναυπλίου στις 12:00, συναντά τις χορευτικές ομάδες του Δήμου, όπου χορεύοντας καταλήγουν στην Πλατεία Συντάγματος.
Άλλη μια χρονιά, με το άνοιγμα του Τριωδίου, το παραδοσιακό Γαϊτανάκι έχει την τιμητική του! Η αναβληθείσα -λόγων καιρικών συνθηκών- αποκριάτικη εκδήλωση τα "Γαϊτανάκια" της Κυριακής 5ης Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:00. Από την Πλατεία Καποδίστρια, πολιτιστικοί Σύλλογοι και χορευτικές ομάδες, κρατώντας τα πολύχρωμα γαϊτανάκια τους χορεύουν κυκλικά, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας και τερματίζουν στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζοντας να μας διασκεδάζουν. Συμμετέχουν: Το Σύνολο Κρουστών της Φιλαρμονικής Ναυπλίου, η Σχολή χορού Τάτση, η χορευτική ομάδα "Φίλοι Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου", ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ναυπλίου "Χοροκίνηση", η Χορευτική Ομάδα του Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας και η Στέγη Αθλητισμού και Πολιτισμού "Ο Ταξιάρχης".

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023
Ναύπλιο, Πλατεία Συντάγματος ώρα 12:00
Η χορευτική ομάδα Paso Latino παρουσιάζει χορογραφίες σε ρυθμούς ευρωπαϊκούς και Latin.

Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023
Τολό - Κ.Ε.Π., ώρα 12:00
Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Τολού και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού διοργανώνουν στο κέντρο του Τολού αποκριάτικο ξεφάντωμα και γλέντι για παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά! Στη μεγάλη καρναβαλική γιορτή, η οποία ξεκινά από την οδό Σέκερη, γιορτάζουμε με παρέλαση καρναβαλιστών, διασκεδαστές που επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, face painting και πολλά παραδοσιακά κεράσματα. 
Ναύπλιο - Χώρος "Δημιουργώ", ώρα 18:00
Το "Δημιουργώ" (Αλικαρνασσού 10) για ακόμη μια Αποκριά κρατά τα έθιμα της Αποκριάς και μας τα αφηγείται. Αφήγηση παραμυθιού με μουσικοκινητικά παιχνίδια και κατασκευή μάσκας.
Ναύπλιο - Πρόνοια, Μαρμαρένια Βρύση, ώρα 19:00
Η Πρόνοια ντύνεται με μεγάλες δόσεις κεφιού προβάλλοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων. Διοργανώθηκε ένα πολύχρωμο και πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι, με μοναδικό προορισμό το κέφι και τη χαρά. Το πλαισιώνει η ορχήστρα αξιόλογων μουσικών και καλλιτεχνών, που απαρτίζεται από τον  Γιάννη Καζά, Ανδριανό Γκολέμη, Αλεξία Χιώτη, τον Θεόφιλο Μετασίδη στο μπουζούκι, τον Χάρη Δήμα στα κρουστά, τον Βαγγέλη τρίκουλη στην κιθάρα και τον καταπληκτικό σολίστα του κλαρίνου Αδριανό Δρούζα.

Αναπλιώτικο Καρναβάλι, Carnival of Nafplio

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023
Ναύπλιο, παλιά πόλη ώρα 12:00-14:00
Οι γιγάντιες μαριονέτες (γιγαντοκούκλες) σε καρναβαλικό ρυθμό, μεταμφιεσμένες από την Ομάδα ART 25 με αποκριάτικες στολές παλαιότερων δεκαετιών, ξεχύνονται στους δρόμους της παλιάς πόλης και μας ξαφνιάζουν, προσκαλώντας μας να τις γνωρίσουμε από κοντά, να παίξουμε και να χορέψουμε μαζί τους. Θα τις δούμε σε κεντρικά σημεία το σαββατοκύριακο 18-19 και 25-26 Φεβρουαρίου 2023.
Ναύπλιο, παλιά πόλη ώρα 19:00
Ομάδα κυριών μιας άλλης εποχής περπατούν στα σοκάκια της πόλης, όπου συναντούν τον... τωρινό χρόνο, εκπλήσσονται και θαυμάζουν...!

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023
Ναύπλιο, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 11:30
"Σ’ αυτόν τον κόσμο πού 'μαστε άλλοι τον είχαν πρώτα, εμείς τόνε χαιρόμαστε κι άλλοι τον καρτερούνε"... Το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού παρουσιάζει τοπικούς χορούς και αποκριάτικα έθιμα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.
Κυλικείο Αναψυκτηρίου Κολυμβητηρίου, ώρα 12:00
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Ναυπλίου διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή.
Άγιος Αδριανός, ώρα 12:00
Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Αδριανού σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού, γιορτάζουν την Αποκριά στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Αργολικό, ώρα 12:00
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αργολικού διοργανώνει αποκριάτικη εκδήλωση με μασκαρέματα, πειράγματα, φωτιές, μουσική και πολύ χορό, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Ναύπλιο, Θεατράκι ΟΣΕ, ώρα 13:00
Φεστιβάλ Χρωμάτων από την Action Team, έναν εθελοντικό οργανισμό νέων ανθρώπων, αποτελούμενο από μαθητές και φοιτητές.
Το έναυσμα για την πιο επιθετική εκδήλωση αγάπης είναι έτοιμο να εκδηλωθεί, μέσα από την επιστροφή της μεγαλύτερης γιορτής φιλίας, έρωτα, χαράς, ψυχαγωγίας, αισιοδοξίας και διαφορετικότητας. Το όνομα αυτής: Φεστιβάλ Χρωμάτων! Το Φεστιβάλ έχει ως κύριο θέμα την μαζική ρίψη χρωματιστής πούδρας με τη συνοδεία μουσικής, τεχνών και παράλληλων δραστηριοτήτων. Μουσικά shows και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και νέους, θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και σακουλάκια με πούδρα χρώματος προμηθεύεστε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από ειδικά stand.
Ίρια, ώρα 18:00
Το Πολιτιστικό Κέντρο Ιρίων διοργανώνει στην κεντρική πλατεία του χωριού ένα ξέφρενο αποκριάτικο γλέντι, με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του. Άναμμα φωτιάς και πολλή διασκέδαση!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023
Ναύπλιο, παλιά πόλη ώρα 18:00
Το Σύνολο κρουστών του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας δίνει το ρυθμό στην παλιά Πόλη του Ναυπλίου "δια-τυμπανίζοντας" το κέφι και τη χαρά στους κατοίκους της πόλης. Μαζί τους, συμμετέχει ένα μικρό σύνολο με τρομπέτες. Υπεύθυνοι καθηγητές: Κοτζάμπασης Βαγγέλης, Κωστελέτος - Λινοξιλάκης Γιώργος και Συρράκος Ντίνος.
Πυργιώτικα, ώρα 18:30
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πυργιωτίκων "Ο Άγιος Γεώργιος" προσκαλεί όλους στην καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν γκόγκες, το αγαπημένο φαγητό της Αποκριάς και γαλατόπιτες. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με φωτιές, σουβλάκια και πολύ κέφι.
Μάνεσι, ώρα 19:00
Το Τοπικό Συμβούλιο Μάνεσι διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι με φωτιά στην πλατεία του χωριού.
Ναύπλιο, ώρα 20:00
Το Μεικτό Πολυφωνικό Σχήμα και η Νεανική Χορωδία του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου φορούν τις αποκριάτικες στολές τους με συνοδεία οργάνων, προσφέρουν κέφι και χαρά με τα τραγούδια τους στο παλιό Ναύπλιο και ενώνονται με τον κόσμο για να γιορτάσουν την Αποκριά. Επτανησιακές καντάδες, λάτιν, παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, καθώς και άλλα με "πικάντικο" στίχο... Διδασκαλία – διεύθυνση: Θεοδόσης Αντωνιάδης

Αναπλιώτικο Καρναβάλι, Carnival of Nafplio
Αναπλιώτικο Καρναβάλι, Carnival of Nafplio

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023
Ναύπλιο,  Πλατεία Συντάγματος, ώρα 11:00

Για 31η συνεχή χρονιά διεξάγεται το "Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού". Μοναδικό, ευρηματικό, ανατρεπτικό! Ομάδες παιδιών σε μια μεγάλη συλλογική δράση με κοινές επιδιώξεις στην περιπέτεια, το κέφι, τη φαντασία, την ευρηματικότητα, καλούνται να απαντήσουν σε γρίφους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, την κριτική τους σκέψη για να φτάσουν στον στόχο τους... τον μεγάλο θησαυρό! Επιμέλεια: Γιώργος Αλεξίου
Ναύπλιο, Βαγόνι ΟΣΕ, ώρα 12:00
Μπροστά από το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου Κ. Νόνης, στο παλιό Βαγόνι ΟΣΕ, το Κέντρο Λογοθεραπείας "Δημιουργώ" αφηγείται το παραμύθι "Ο μικρός χαρταετός" και τον κατασκευάζει, μαζί με τους μικρούς μας φίλους.
Νέα Τίρυνθα, ώρα 12:00
Η Τοπική Κοινότητα Νέας Τίρυνθας πραγματοποιεί αποκριάτικη εκδήλωση, με μουσική, χορό και κεράσματα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, ώρα 19:30
Μοναδική εμπειρία η αναβίωση του Βενετσιάνικου καρναβαλιού, σε έναν τόπο που θυμίζει ταινία εποχής και ταξίδι στο χρόνο...
Τα Ντόμινο ξεκινούν από την Πλατεία Τριών Ναυάρχων (πλατεία Δημαρχείου) το μαγικό ταξίδι της Commedia Dell’ Arte. Παίζουν με το κοινό, "παγώνουν", προαναγγέλλοντας την άφιξη της μεγάλης Ομάδας Καλλιτεχνών Θεάτρου Δρόμου Helix Action Theatre. Όλοι μαζί καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος χορεύοντας, όπου τα Ντόμινο με τους ήχους και το ρυθμό της ταραντέλας παρασύρουν τους καρναβαλιστές να ακολουθήσουν τα βήματά τους! Αμέσως μετά, στα μπαλκόνια των αρχοντικών κτιρίων, θα απολαύσουμε τις κοπέλες και την ηθοποιό της Πειραματικής Σκηνής του ΔΟΠΠΑΤ, που χορεύει ταραντέλα.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023
Τολό, "Τολιανή Καρναβαλοχώρα", ώρα  11:00

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Τολού και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού διοργανώνουν από το λιμάνι έως το κέντρο του Τολού αποκριάτικο ξεφάντωμα και γλέντι για παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά! Στη μεγάλη καρναβαλική γιορτή, γιορτάζουμε με παρέλαση καρναβαλιστών, διασκεδαστές που επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Ας γιορτάσουμε μια αξέχαστη και τρελή Τολιανή Αποκριά!
Ναύπλιο, παλιά πόλη ώρα 11:00
Οι κυρίες μιας άλλης εποχής συνεχίζουν τον περίπατό τους στα σοκάκια της παλιάς πόλης και φθάνοντας στο λιμάνι, αντικρύζουν το Μπούρτζι...
Ναύπλιο, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 12:00
Η Φιλαρμονική Ναυπλίου παρουσιάζει αποκριάτικο ρεπερτόριο, με κομμάτια latin, ιταλικές καντσονέτες, αλλά και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς! Διδασκαλία – διεύθυνση: Θεοδόσης Αντωνιάδης
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ, ώρα 17:00
Η μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση, ξεκινά από την οδό 25ης Μαρτίου (έμπροσθεν Πυροσβεστικής Ναυπλίου) με πορεία στην οδό Συγγρού, Λεωφόρο Αμαλίας, Κωλέττη, καταλήγοντας καρναβαλιστές και άρματα στο λιμάνι Ναυπλίου (θέση "Π"). Καρναβαλιστές του Δρόμου από τα σχολεία και τους φορείς του Δήμου μας, αλλά και καρναβαλιστές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πλαισιωμένοι από άρματα, σε ξέφρενα ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια, με τη συνοδεία της ομάδας Hellix Action Theatre συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο στο ταξίδι του προς την καύση…Είμαι η μόνη γιγάντια μαριονέττα, που δεν αγαπά το "Τα πάντα όλα... Αποκριάτικα!". Πολύχρωμα βεγγαλικά θα γεμίσουν τον Αναπλιώτικο ουρανό, ενώ στην Πλατεία Φιλελλήνων το γλέντι θα συνεχιστεί με συναυλία έκπληξη!...

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023
Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού στον Δήμο Ναυπλιέων

Αναπλιώτικο Καρναβάλι 2023, Carnival of Nafplio 2023

37.565949777732, 22.799874845921