BACK TO ALL

ΙΒΠ Ναύπλιο - Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη Environmental Storm, 29 Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου 2023

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Mina Papatheodorou-Valyraki

Η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, είκοσι χρόνια μετά την έκθεσή της "The mind and the body" το 2003 στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο -Ίδρυμα Β. Παπαντωνίου (ΙΒΠ) στο Ναύπλιο, επανέρχεται στον ίδιο χώρο για τη νέα της ατομική Έκθεση με θέμα "Environmental Storm", προσκεκλημένη της Προέδρου του Μουσείου, κυρίας Γεωργίας Σαμαρά.

Μετά το Maryland των ΗΠΑ το 2022 και την έκθεσή της με τη σπουδαία καλλιτέχνιδα, την πρώτη κυρία του Maryland Yumi Hogan, "Φύση-Περιβάλλον", η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στην έκθεσή της στο Ναύπλιο, με αναφορές στο περιβάλλον και με τίτλο "Ναύπλιο 2003 - Ναύπλιο 2023 / Tότε και Τώρα", παρουσιάζει συνδυασμούς θεματολογίας, που αντανακλούν τη φύση και την παρέμβαση σ’ αυτήν και έργα μεγάλων διαστάσεων με τα δάση, τα σιδερένια μπράτσα των γερανών, που παρεμβαίνουν στα λιμάνια και στη θάλασσα και την παραβιάζουν. Το φυσικό περιβάλλον, λοιπόν, και ό,τι συνεπάγεται μέσα από την αίσθηση, την παρατήρηση, τη βύθιση, την ταύτιση με αυτό, είναι το αποτέλεσμα αυτής της ενότητας των έργων, που ξεκίνησε να εστιάζει σε αυτό το κομμάτι που μας περιτριγυρίζει και μέσα στο οποίο τελικά υπάρχουμε. Επίσης, εμβληματικά μεγάλα έργα F1, καθώς εικαστικά βιομηχανικά έργα και εφαρμογές εμπνευσμένα από τον ΚΥΚΝΟ, ένα εργοστάσιο άρρηκτα συνδεδεμένο με το Ίδρυμα - Μουσείο ''Βασίλειος Παπαντωνίου''.
Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα έργα της κονσέρβας, της τομάτας, της ketchup "Κύκνος". Από εκεί και μετά άρχισε η δημιουργία των εφαρμοσμένων έργων και τα crafts για το πωλητήριο του Μουσείου ''Βασίλειος Παπαντωνίου''. Στην Ιταλία στο Como, έγιναν τα φουλάρια και οι εσάρπες, όπως στο παρελθόν τα φουλάρια για την Αμερική με το brand TDS+MINA P.V. με θέμα τη φόρμουλα. Αυτή τη φορά κυριαρχεί το κόκκινο του Κύκνου, οι κλασικές κονσέρβες του Κύκνου, τα τοματάκια και τα ketchup -όλη η φύση σε ένα κουτί. Τα εφαρμοσμένα arts and crafts με τα έργα του Κύκνου, που βρίσκονται στο πωλητήριο του Μουσείου, είναι άκρως original, ευρηματικά, και μοναδικά, από τετράδια, μολύβια, γόμες, υπέροχα plexi-glass, δίσκους, σουπλά και ένα σωρό εφαρμογές...

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Mina Papatheodorou-Valyraki

Η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη είναι Ελληνίδα ζωγράφος, που ειδικεύεται σε θέματα που σχετίζονται με τα αθλητικά, τη φύση, τους γερανούς, τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν παντρεμένη με τον Έλληνα πολιτικό Σήφη Βαλυράκη.
Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη (1976-1981). Με υποτροφία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, απ’ όπου το 1986 ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Από το 1983 ξεκίνησε να εκθέτει στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Τα έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στο Μουσείο ASAMA της ακαδημίας των Σπορ στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στο Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες της Ουάσινγκτον, στο Μουσείο της Βαρκελώνης, στο Μουσείο Βορρέ, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Automobili Lamborghini στην Ιταλία, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Μουσείο JEAN TODT-Ferrari. (πηγή Βικιπαίδεια)

Εγκαίνια
Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στις 20:30
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύζυγος της προέδρου του Ιδρύματος Β. Παπαντωνίου, Γεωργίας Σαμαρά.

Διάρκεια Έκθεσης
29 Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου 2023

Τόπος διεξαγωγής
"Σοφρώνη 13", στο Ναύπλιο, Τ. +30 2752 028947

Ωράριο λειτουργίας 
Καθημερινά 10:00-14:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Αυτό το ήξερες;
Με την τελευταία εκλογή της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, ως σύμβουλος Τεχνών στο FICTS του Μιλάνο, στην Κορτίνα τον Ιούνιο 2023, στη γενική συνέλευση για την χειμερινή Ολυμπιάδα Μιλάνο/ Κορτίνα 2026, ανοίγονται νέες προκλήσεις δουλειάς για 4 χρόνια (2023-2027), ενώ τα projects για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024 είναι ήδη δρομολογημένα. 
Στη "Σοφρώνη 13", τον νέο πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), από το καλοκαίρι 2021 φιλοξενούνται εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ., με πρώτη έκθεση τα "Φιλελληνικά. Συλλογή Ελένης Μαρτίνου".
Το (πρώην Πελοποννησιακό Λαογραφικό) Ίδρυμα ''Βασίλειος Παπαντωνίου'' (ΙΒΠ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου, με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Στεγάζεται στην οικία του Β. Παπαντωνίου, που τροποποιήθηκε σε μουσείο το 1981.

37.56642122373, 22.799013780496