BACK TO ALL

Ναύπλιο - Ελληνίδες χαράκτριες στη Συλλογή της Alpha Bank, Μάιος 2023-24

Alpha Bank building Nafplio

Άνοιξε για το κοινό η νέα έκθεση της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank με τίτλο "Ελληνίδες χαράκτριες στη Συλλογή της Alpha Bank". Η έκθεση φιλοξενείται στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο έως τον Μάιο του 2024.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των γυναικών στον χώρο των εικαστικών τεχνών και ειδικά στη χαρακτική. Παρουσιάζονται 40 έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, που έχουν φιλοτεχνηθεί από 35 χαράκτριες. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ενώ στους επισκέπτες δίνεται κατάλογος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Παράλληλα, διεξάγεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γυναίκες δημιουργοί από τη Συλλογή της Alpha Bank" για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, κατόπιν επικοινωνίας.

Ο χώρος 
Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank, Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4,
Τ.Κ. 211-00 Ναύπλιο

Διάρκεια
1 έτος, έως τον Μάιο 2024

Είσοδος
Δωρεάν
Επίσης, δωρεάν προσφέρονται ξεναγήσεις, κατόπιν επικοινωνίας

Πληροφορίες
Τ. +30 27520 96234
Ε. exhibitioncenter-nafplio@alpha.gr
Υπεύθυνη: κα Ιωάννα Μαυριά

Αυτό το ήξερες;
Χαρακτική είναι η τέχνη της εγχάραξης μιας σκληρής επίπεδης, κυλινδρικής ή άλλου είδους επιφάνειας, με σκοπό τη δημιουργία διακοσμητικών σχεδίων σ' αυτή την επιφάνεια. Οι αρχαίοι σφραγιδόλιθοι και οι αρχαίες επιγραφές σε στήλες αποτελούν τα πρώτα χαρακτικά έργα της ανθρωπότητας. Ανάλογα με το υλικό της πλάκας, γίνεται λόγος για ξυλογραφία (χαρακτική στο ξύλο), για χαλκογραφία (χαρακτική στον χαλκό ή και άλλο μέταλλο), λιθογραφία (χαρακτική στην πέτρα), κ.λπ. Η γαλλικής προέλευσης λέξη "γκραβούρα" είναι ένας άλλος κοινός όρος για χαρακτικά έργα (συνήθως χαλκογραφίες).
Ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank βρίσκεται στο Ναύπλιο, στο κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Από το 1880 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή και όνομα. Από το 2006 που εγκαινιάστηκε με τη σημερινή του χρήση, προσφέρει στο κοινό 2 ορόφους για τον πολιτισμό και φιλοξενεί περίπου 3.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Έχει έχει φιλοξενήσει πολλές παράλληλες εκθέσεις με θέματα σύγχρονης ελληνικής τέχνης και αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, ενώ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τον γνωστό παγκόσμιο, ετήσιο θεσμό. 

Ελληνίδες χαράκτριες στη Συλλογή Alpha Bank
Ελληνίδες χαράκτριες στη Συλλογή Alpha Bank Ναύπλιο, Nafplio Alpha Bank exhibition

37.566319958649, 22.79723060018