BACK TO ALL

Ναύπλιο - Εγκαίνια στο Μπούρτζι, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Μπούρτζι Ναυπλίου, Boutrzi of Nafplio

Tην Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 το απόγευμα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του έργου "Το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο - Αποκατάσταση και επανάχρηση (2014-2021)". Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου μας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων, που θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη.

Όπως ενημερώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, λόγω της τελετής των εγκαινίων και του περιορισμένου χώρου, το φρούριο Μπούρτζι θα παραμείνει κλειστό για το κοινό την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ενώ θα επαναλειτουργήσει το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Το φρούριο, μετά την ανακαίνισή του, λειτουργεί ήδη από τις 5 Αυγούστου 2023 και δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Μετά την τελετή των εγκαινίων, θα λειτουργήσει ο εκθεσιακός χώρος με μία περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του μνημείου, καθώς και το πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). Σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργήσει και το αναψυκτήριο-εστιατόριο.

Η ανακαίνιση
Το έργο ανακαίνισης του Υπουργείου Πολιτισμού, περιελάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).
Το φρούριο έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο με το Β.Δ. 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922), ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα με το Β.Δ. 12-01-1949 (ΦΕΚ 34Α/5.02.1949). Η Διοίκηση και Διαχείρισή του αρχικά ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
Κατά το έτος 2010 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (25η Ε.Β.Α.) για την αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου. Στο πλαίσιο του μνημονίου συντάχθηκε η μελέτη αποτύπωσης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του Φρουρίου, η οποία εγκρίθηκε το 2011. Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού: Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων (εργολαβία Η/Μ) και 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων -Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας (αυτεπιστασία).Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2007-2013 & 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο ποσό των 2.784.899,54 €.
Με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, αποκαταστάθηκε ένα μοναδικό μνημείο του Ναυπλίου, ακέραιο έργο επωνύμου αρχιτέκτονα της Αναγέννησης με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής του, που το καθιστούν ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στον Ελλαδικό χώρο. Το Μπούρτζι, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, καθώς και με την νεότερη ιστορική περίοδο του Ελληνικού Έθνους, αποδίδεται στο κοινό με νέες χρήσεις και με ενισχυμένο τον ρόλο του ως μνημείο πολιτισμού.

Μπούρτζι Ναυπλίου ανακαίνιση, Boutrzi of Nafplio rennovation

Βασικά ιστορικά στοιχεία
Το φρούριο Μπούρτζι είναι μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου. Κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ήταν προβλεπτής του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. Το έργο ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Antonio Gambello, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1471 και ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας ήταν γνωστό ως "φρούριο του βράχου" ή "της θάλασσας" (Castello dello scoglio ή Castello a mare). Αργότερα, κατά την περίοδο της Επανάστασης, χρησιμοποιήθηκαν οι ονομασίες "θαλασσόπυργος" ή "Καστέλι". H ονομασία "Μπούρτζι", με την οποία είναι μέχρι σήμερα γνωστό, καθιερώθηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σκοπός της κατασκευής του ήταν η προστασία της εισόδου του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου.
To φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου.
Από το 1833 έως του 1913 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.
Με την δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σε Ναυπλιώτη επιχειρηματία για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ένα τουριστικό κέντρο Α΄ Κατηγορίας στην Ελλάδα, με τη λειτουργία ξενοδοχείου 14 δωματίων και εστιατορίου. Λειτούργησε χωρίς διαλείμματα για 37 περίπου χρόνια, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960 και σταμάτησε, καθώς δεν πληρούσε πλέον τις σύγχρονες προδιαγραφές για καταλύματα.
Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου και στην συνέχεια παρέμεινε κλειστό.

Τελετή εγκαινίων
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στις 16:00.
Η μεταφορά των προσκεκλημένων με το πλοιάριο πραγματοποιείται μεταξύ 15:00 και 15:30.

Κρατήσεις
Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέχρι την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023
Ε-mail: bourtzi.opening@gmail.com 

Πληροφορίες
U. http://odysseus.culture.gr/h/2/gh255.jsp?obj_id=1592

Αυτό το ήξερες;
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ξενοδοχείου, στις δεκαετίες 1940 και 1950, πολλά γνωστά και σημαντικά πρόσωπα πέρασαν από τους χώρους του φρουρίου: Ανδρέας Εμπειρίκος και Μάτση Χατζηλαζάρου, Margot Fonteyn με τον ζωγράφο John Craxton, Patrick και Joan Leigh Fermor, αλλά και Μελίνα Μερκούρη είναι μερικοί από αυτούς. Το φρούριο επίσης, αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του '50 και αργότερα, με χαρακτηριστικότερη την ταινία "Ο άνθρωπος του τραίνου", που γυρίστηκε το 1958.
Bόλτα στο "Μπούρτζι"; Εύκολο! Διάβασε για τα καραβάκια και τα δρομολόγια...

Napoli de Romania 1024 engraving
Napoli di Romania 1708 engraving

37.569676288544, 22.79065489769